Comisia Europeană a demarat o anchetă oficială împotriva platformei TikTok, suspectată că nu respectă obligațiile impuse prin Legea europeană privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA).
Această investigație are legătură cu modul în care TikTok a gestionat riscurile care afectează procesele electorale, în special în contextul recentelor alegeri prezidențiale desfășurate în România pe 24 noiembrie, conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Comisiei Europene, conform Agerpres.
„Trebuie să ne protejăm democraţiile de orice fel de ingerinţă străină. Ori de câte ori suspectăm o astfel de ingerinţă, în special în timpul alegerilor, trebuie să acţionăm rapid şi ferm. În urma unor indicii serioase că actori străini au intervenit în alegerile prezidenţiale din România prin utilizarea TikTok, investigăm acum cu atenţie dacă TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale prin faptul că nu a abordat astfel de riscuri.
Ar trebui să fie foarte clar că, în Uniunea Europeană, toate platformele online, inclusiv TikTok, trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Verificările se concentrează pe riscurile sistemice generate de activitatea platformei, mai ales în două direcții:
Un aspect central al anchetei este dacă TikTok a aplicat măsuri adecvate pentru diminuarea riscurilor asociate specificului lingvistic și regional al alegerilor desfășurate în diverse state europene. Dacă acuzațiile sunt confirmate, platforma ar putea fi găsită în nerespectarea unor articole-cheie din DSA, ceea ce ar putea duce la sancțiuni severe.
Decizia de investigare este susținută de informațiile primite de la autoritățile din România, rapoartele unor terți și evaluările de risc realizate de TikTok în 2023 și 2024. De asemenea, platforma a oferit Comisiei răspunsuri și documente interne care vor fi analizate detaliat. În acest proces, Coimisiún na Meán, autoritatea responsabilă cu serviciile digitale în Irlanda – statul unde TikTok își are sediul central în UE – va contribui cu expertiză și sprijin analitic.
Ancheta va permite Comisiei să adune probe suplimentare prin solicitări formale de documente, monitorizarea activității platformei, examinări ale algoritmilor și inspecții la fața locului. TikTok este obligată să păstreze și să furnizeze datele solicitate în urma unei decizii emise la 5 decembrie.
În cadrul acestei proceduri, Comisia Europeană poate adopta măsuri temporare pentru a asigura respectarea regulilor, poate impune sancțiuni pentru nerespectare sau poate accepta angajamente din partea TikTok privind remedierea problemelor identificate.
Totuși, nu există un termen fix pentru finalizarea anchetei, durata depinzând de complexitatea cazului și de nivelul de cooperare al platformei. În cazul în care încălcările sunt confirmate, TikTok riscă amenzi de până la 6% din veniturile sale globale anuale.
Comisia a emis anterior un ordin pentru păstrarea datelor relevante, în contextul riscurilor ce ar putea afecta alegerile naționale din UE între noiembrie 2024 și martie 2025. Aceasta este a treia anchetă inițiată împotriva TikTok, după cea lansată în februarie 2024 și o alta încheiată cu angajamente asumate în august 2024, conform Agerpres.
Pe 30 aprilie 2024, Comisia Europeană a introdus un mecanism dedicat avertizorilor de integritate în contextul DSA. Acest instrument permite celor cu acces la informații confidențiale să le transmită în siguranță Comisiei Europene, fie anonim, fie sub nume propriu, despre posibile nereguli ale platformelor mari de servicii online.