News

UE elimină aceste taxe. Când trebuie România să aplice directiva europeană

03.05.2019 | 15:23
UE elimina aceste taxe Cand trebuie Romania sa aplice directiva europeana
Scăpăm de o serie de taxe importante

Veste bună din partea oficialilor Uniunii Europene. Aceștia au luat decizia de a elimina o serie de taxe importante pentru locuitorii statelor membre. Totul, datorită Directivei 633/2019 a parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie, privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Uniunea Europeană îi scutește pe locuitorii statelor membre de taxe importante

Directiva în cauză a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 111/59. Conform acestei inițiative legislative, vor fi eliminate taxele de raft din supermarketuri. Atât România, cât și toate celelalte state membre au la dispoziție doi ani pentru a respecta prevederile  acestei Directive. Astfel, până pe 1 noiembrie 2021, acestea vor trebui să ia măsurile necesare pentru a elimina taxele mai sus amintite.

În cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată în mod curent inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare. Respectivele inegalități privind puterea de negociere pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare” , transmite Comisia Europeană, în preambulul de motivarea a acestui act normativ.

Uniunea Europeană ne scutește de o serie de taxe
Uniunea Europeană ne scutește de o serie de taxe

UE a intezis produsele din plastic de ultimă folosință

Nu este singura măsură importantă adoptată de oficialii Uniunii Europene. În urmă cu ceva timp, eurodeputații au hotărât să interzică produsele din plastic, de unică folosință. Măsura a fost supusă votului în cadrul instituției cu sediul la Bruxelles.

Astfel, începând cu 2021, printr-un acord convenit deja cu Consiliul UE, statelor membre ale Uniunii Europene le va fi interzisă folosirea unor produse precum tacâmurile din plastic de unică folosință, farfurii din plastic de unică folosință, paiele din plastic, bețișoarele de urechi din plastic și bețișoarele pentru baloane, de asemenea din plastic. De asemenea, nici produsele și recipientele pentru alimente nu vor mai fi acceptate pe teritoriul Uniunii Europene, dacă sunt din plastic oxodegradabil. Interzise vor fi și recipientele pentru băuturi, care sunt fabricate din polistiren expandat.