News

UE i-a dat Rusiei de trei ori mai mulţi bani decât Ucrainei, de la începutul războiului. Achiziţia de petrol, gaze şi cărbuni a depăşit cu mult ajutoarele pentru Kiev

UE a rămas mult în spatele SUA. Rusia a încasat din spaţiul comunitar de trei ori mai mulţi bani dacât a primit Ucraina de la începutul războiului
10.11.2022 | 13:21
UE ia dat Rusiei de trei ori mai multi bani decat Ucrainei de la inceputul razboiului Achizitia de petrol gaze si carbuni a depasit cu mult ajutoarele pentru Kiev
Rusia a încasat din UE de trei ori mai mulţi bani dacât a primit Ucraina de la începutul războiului
ADVERTISEMENT

După invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, mass-media a avertizat adesea că politica Uniunii Europene a fost cel puțin ambiguă, dacă nu chiar ipocrită, pentru că, în timp ce UE a susținut verbal Ucraina, Bruxelles-ul a ajutat de fapt financiar Moscova, cumpărând masiv energie rusească.

Americanii acoperă 60% din ajutoarele pentru Kiev

Ultimele calcule arată că, de la sfârșitul lunii februarie, UE i-a plătit Federației Ruse pentru petrol, gaze și cărbune de cel puțin trei ori mai mult decât ajutorul financiar pe care i l-a trimis Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Din datele actualizate de Institutul pentru Economie Mondială din Kiel, rezultă că din februarie până în august statele membre au cumpărat petrol, gaze și cărbune din Rusia pentru care au plătit 103,6 miliarde de euro, în timp ce la începutul lunii octombrie ajutor militar, economic și umanitar acordat Ucrainei de statele și instituțiile UE se ridica la un total 29,2 miliarde de euro.

Sprijinul financiar total al Occidentului pentru Ucraina se ridică până acum la 93,8 miliarde de euro, dar până la 60 la sută din această sumă este acoperit de Statele Unite. Astfel, America a dat sau este pe cale să dea Ucrainei mai mult de două treimi din armele pe care le foloseşte pe front, împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

În iunie 2022, mai mult de jumătate dintre veniturile rusești din exporturile de energie veneau din UE“, se arată în analiza institutului german. În același timp, exporturile rusești de energie au fost redirecționate cu relativ succes şi spre est, către India și China, care s-au dovedit a fi gata să cumpere mai mult petrol rusesc.

Drept urmare, prețurile exorbitante la resursele energetice rusești au oferit Kremlinului venituri bugetare, care, printre altele, i-au permis să crească cheltuielile militare. În 2023, guvernul de la Moscova intenționează să cheltuiască o treime din toate cheltuielile bugetului federal (9,4 trilioane ruble – aprox. 150 miliarde euro, dintr-un buget federal de 29 trilioane de ruble – 470 miliarde euro) privind apărarea națională și securitatea internă.

ADVERTISEMENT

Excedentele de export, împreună cu o scădere dramatică a importurilor din cauza sancțiunilor, au îmbunătățit semnificativ contul financiar curent al Rusiei în 2022, cu un excedent comercial pentru ianuarie-septembrie 2022 de 198,4 miliarde de dolari, cu aproximativ 120 de miliarde de dolari mai mare decât în ​​aceeași perioadă din 2021, scriu jurnaliştii de la portalul independent Meduza.

În acelaşi timp, se remarcă faptul că o mare parte din ajutoarele promise de UE ajung în Ucraina cu mare întârziere. “Se pare că țările europene își asumă din ce în ce mai puține noi angajamente“, a avertizat Christoph Trebesch , directorul centrului de cercetare al Institutului Kiel.

ADVERTISEMENT

Astfel, în perioada 4 august – 3 octombrie, SUA și-au asumat noi obligații în valoare de aproape 12 miliarde de euro, în timp ce țările și instituțiile UE și-au majorat obligațiile cu doar aproximativ 1,4 miliarde de euro. “Guvernul SUA este un partener mult mai de încredere pentru Ucraina decât țările UE“, spune Trebesch.

Ţările UE sunt încă ezitante

Când se calculează valoarea sprijinului acordat Ucrainei ca pondere a producției economice, se dovedește că, în medie, țările UE sunt gata să cheltuiască 0,19% din PIB. Dar diferențele în interiorul Europei sunt foarte mari. De exemplu, Letonia și Estonia și-au luat angajamente față de Ucraina echivalente cu aproximativ 1% din PIB-ul lor anual. Contribuția Poloniei este de 0,6% din PIB. Dar ajutorul greilor europeni este mult mai modest: Marea Britanie – 0,24% din PIB, Germania – 0,17%, Italia – 0,15%, Franța – 0,15%.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a promis că săptămâna viitoare va prezenta un plan de asistență financiară Ucrainei, pentru 2023, în valoare de 18 miliarde de euro, dar nici măcar această sumă nu va apropia UE de acoperirea decalajului dintre suma plătită Rusiei pentru combustibili şi valoarea sprijinului pentru Kiev.

Mai mult decât atât, inclusiv acest pachet financiar este pus sub semnul întrebării pentru că Ungaria s-a exprimat în repetate rânduri, prin ministrul de Externe Peter Szijjarto, că nu va sprijini eforturile Uniunii Europene de a ajuta Ucraina cu fonduri colectate în comun.

ADVERTISEMENT