ADVERTISEMENT
News

UE nu-l recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului. Reacția liderului de la Minsk

Autor: Adrian Baciu | 24.09.2020 | 15:31
UE nu-l recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului. Reacția liderului de la Minsk
UE nu-l recunoaște pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului. Reacția liderului de la Minsk. Sursa foto: hepta.ro

UE nu-l recunoaște pe Aleksandr Lukaşenko drept președinte legitim al Belarusului, la doar o zi distanță după ce acesta a depus jurământul la Minsk.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană consideră că alegerile desfășurate în țara estică nu au fost ”nici libere, nici corecte”.

Drept urmare, șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, atrage atenţia asupra ”lipsei oricărei legitimităţi democratice” a liderului bielorus şi cere o ”reevaluare a relaţiilor” blocului comunitar cu Minskul.

ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukașenko nu este recunoscut de UE ca președinte al Belarusului

Miercuri, 23 septembrie, Aleksandr Lukaşenko a depus jurământul pentru un nou mandat în funcția de președinte al Belarusului. Ceremonia s-a desfășurat fără să fi fost anunţată în prealabil.

Liderul autoritar de la Minsk Lukaşenko a depus jurământul în cadrul unei ceremonii la care au asistat câteva sute de persoane. Lukașenko, care se află la putere din 1994, a înregistrat o victorie zdrobitoare. Cu toate acestea, opoziţia îl acuză de fraude masive.

ADVERTISEMENT

La rândul ei, Uniunea Europeană spune că alegerile prezidențiale din Belarus, de pe 9 august, ”Nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate ale acestuia.

În consecinţă, aşa-zisa depunere de jurământ din 23 septembrie şi noul mandat la care Aleksandr Lukaşenko pretinde nu au nicio legitimitate democratică”, a afirmat Josep Borrell, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

UE consideră că protestele de la Minsk reprezintă dovadă evidentă a faptului că Lukanșenko a obținut o victorie nelegitimă. ”Această depunere de jurământ contrazice direct voinţa unor pături largi ale populaţiei bieloruse, exprimată în numeroase manifestaţii paşnice, fără precedent şi ea nu va face decât să agraveze criza politică” din ţară, a mai arătat Borrell.

Reacția lui Lukașenko față de poziția UE

În ceea ce-l privește, Lukașenko nu este deloc afectat de reacția celor din Occident. Joi, liderul de la Minsk a atact decizia mai multor țări de a nu îi recunoaște legitimitatea.

ADVERTISEMENT

”Strigă că nu ne recunosc. Ştiţi, nu le-am cerut niciodată să ne recunoască, să ne recunoască alegerile, să ne recunoască preşedintele reales”, a spus Lukașenko, conform sursei citate.

După poziția celor din UE, Belarusul se confruntă și cu perspectiva sancţiunilor din partea SUA, după alegerile urmate de reprimarea de către forţele de securitate a protestelor opoziţiei, care au cerut demisia lui Lukașenko.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!