News

UE nu mai finanțează acțiunile OMS în Congo. Acuze fără precedent: mai multe femei ar fi fost abuzate de angajați ai Organizației

Comisia Europeană a suspendat finanțarea programelor Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Democrată Congo din cauza îngrijorărilor legate de gestionarea de către agenția ONU a scandalului abuzurilor sexuale.
28.10.2021 | 18:52
UE nu mai finanteaza actiunile OMS in Congo Acuze fara precedent mai multe femei ar fi fost abuzate de angajati ai Organizatiei
ADVERTISEMENT

CE a informat OMS la începutul acestei luni cu privire la suspendarea imediată a finanțării pentru cinci programe OMS, inclusiv operațiunile sale Ebola și COVID-19. Suma totală este de peste 20,7 milioane de euro.

Aproximativ 83 de lucrători umanitari, un sfert dintre ei angajați de OMS, au fost implicați în comiterea de abuzuri sexuale în timpul celei de-a zecea epidemii de Ebola din Congo,

ADVERTISEMENT

UE suspendă finanțarea programelor OMS din Congo

Informațiile, publicate în exclusivitate de Reuters, au fost confirmate de Comisia Europeană, care a precizat că se aștepta ca partenerii să aibă „garanții solide pentru a preveni astfel de incidente inacceptabile și pentru a acționa decisiv în astfel de situații”.

„Comisia a suspendat temporar plățile și se va abține de la acordarea de noi finanțări legate de activitățile umanitare întreprinse de OMS în Republica Democratică Congo. Această măsură nu afectează finanțarea UE pentru operațiunile OMS în altă parte”, se mai precizează în declarația CE.

ADVERTISEMENT

Suspendarea finanțării UE pune presiuni diplomatice asupra Organizației Mondiale a Sănătății și a directorului său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a lua măsuri suplimentare cu privire la încălcările documentate și neglijența managementului și pentru a preveni repetarea unor astfel de fapte oriunde în lume.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, despre care se crede că dorește să obțină un al doilea mandat de cinci ani, a condus răspunsul global la COVID-19, cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimul secol.

ADVERTISEMENT

Dar marii donatori conduși de Statele Unite și Germania au cerut reforme fundamentale ale capacității organizației de a face față focarelor și scandalului.

O copie a scrisorii UE a fost trimisă către Code Blue Campaign, parte a Aids-free World, un grup de supraveghere care își propune să pună capăt impunității pentru infracțiunile sexuale comise de personalul civil și militar al ONU.

ADVERTISEMENT

Comisia solicită un răspuns OMS în termen de 30 de zile și spune că Bruxelles-ul își va acorda apoi încă 30 de zile pentru a decide dacă reia plățile sau confirmă suspendarea pentru încă 30 de zile.

Între timp, nu vor fi acordate noi fonduri OMS pentru activitățile din Congo.

Angajați ai OMS au luat parte la abuzuri sexuale din Congo în timpul crizei Ebola

Peste 80 de lucrători umanitari, inclusiv unii angajați de OMS, au fost implicați în abuz și exploatare sexuală în timpul crizei Ebola din Republica Democratică Congo, a arătat un raport întocmit de o comisie independentă.

Ancheta a fost declanșată de o investigație de anul trecut a Fundației Thomson Reuters și The New Humanitarian, în care peste 50 de femei au acuzat lucrătorii umanitari de la OMS și alte organizații caritabile că au cerut favoruri sexuale în schimbul locurilor de muncă în perioada 2018-2020.

Comisia a constatat că cel puțin 21 din cei 83 de autori suspectați au fost angajați de OMS și că abuzurile, care au inclus nouă acuzații de viol, au fost comise atât de personal național, cât și internațional.

Mulți dintre bărbați au refuzat să folosească prezervativ și 29 dintre femei au rămas însărcinate, iar unele au fost forțate să avorteze ulterior de către abuzatorii lor, se mai arată în raport.

UE, îngrijorată de modul în care OMS gestionează acuzațiile

OMS a emis săptămâna trecută planul de prevenire a oricărei alte abateri din partea lucrătorilor umanitari dislocați în operațiunile sale de teren, angajându-se că se va asigura că acest scandal va fi „catalizatorul unei transformări profunde a culturii OMS”.

Dr. Gaya Gamhewage, director interimar al OMS pentru prevenirea și răspunsul la exploatarea sexuală, abuzul și hărțuirea sexuală, a declarat că mai multe femei au raportat că au fost abuzate sexual de către lucrătorii umanitari în timpul crizei Ebola din 2018-2020.

Ea a reiterat că OMS trimite acuzațiile de viol autorităților naționale pentru investigare și a spus că OMS trimite toate cele 83 de dosare investigatorilor ONU din New York pentru a lua măsuri cu privire la angajații tuturor agențiilor.

Paula Donovan, co-director al AIDS-Free World și al campaniei Code Blue, a declarat că agenția nu reușește să urmărească cei mai mulți autori.

„Acesta este un pas uriaș înapoi. OMS tratează zeci de crime violente presupuse a fi comise de propriul personal și oficiali de top ca pe niște simple încălcări ale regulilor ONU.

Dacă guvernele permit ONU să scape cu asta, va fi o victorie solidă pentru impunitatea ONU. Întregul proces întărește ideea falsă că personalul ONU și înalții oficiali sunt deasupra legii”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT
Tags: