News

UE pregătește 750 de miliarde de euro pentru stimularea economică. Câţi bani urmează să primească România. Sume uriaşe aruncate în joc

27.05.2020 | 18:05
UE pregateste 750 de miliarde de euro pentru stimularea economica Cati bani urmeaza sa primeasca Romania Sume uriase aruncate in joc
ADVERTISEMENT

Măsurile de relaxare împotriva măsurilor anti-COVID-19 au început să fie adoptate de majoritatea guvernelor, iar la nivel global urmează planul relansării economice după mai mult de două luni de carantină, care a avut ca efect oprirea mai multor ramuri economice.

Sume uriașe aruncate în joc pentru stimularea economică! UE pregătește 750 de miliarde de euro

Astfel, statelele și organismele din întreaga lume pregătesc să arunce în joc sume uriașe pentru stimularea economiei. Uniunea Europeană a anunțat că vrea să emită obligațiuni pe piațele de capital pentru a strânge 750 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Suma va fi folosită pentru a finanța redresarea economică a statelor din uniune, într-o încercare de apropiere a membrilor, în condițiile în care pandemia de coronavirus a fost văzută ca o divizare a acestor țări, conform specialiștilor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat detaliile pachetului de refacere economică propus pentru cele 27 de țări membre, în special pentru cele mai afectate de pandemia de COVID-19: “Modelul nostru unic, construit de peste 70 de ani este amenințat mai mult ca niciodată”.

ADVERTISEMENT

Efortul Uniunii Europene va fi dificil și foarte costisitor, spun experții, în condițiile în care estimările arată că unele economii ar putea să scadă cu peste 10 procente în acest an. Germania și alte țări bogate au aceste fonduri la îndemână, însă alți membri ai Uniunii, mai săraci (este cazul și României), au nevoie de ajutor.

500 de miliarde de euro, de împărțit între cele 27 de state membre! Cât încasează țara noastră

Banca Centrală Europeană a efectuat deja o “injecție”, ca răspuns timpuriu la revenirea economică, și a cumpărat obligațiuni statelor membre pentru a se asigura că dobânzile împrumutului rămân scăzute și că fondurile continuă să curgă către economiile afectate.

ADVERTISEMENT

Fondul va distribui subvenții în valoare de 500 de miliarde de euro pentru toate cele 27 de state membre. Italia va obține cea mai mare sumă, fiind urmată de Spania, cele mai afectate țări de COVID-19. Conform estimărilor Bloomberg, România ar urma să primească 19,7 miliarde de euro sub formă de granturi.

Este un element crucial în efortul de recuperare,  însă țări bogate precum Olanda sau Suedia s-au opus. Acest demers a fost însă susținut de Germania și Franța. Negocierile continuă, în condițiile în care este nevoie de sprijinul unanim al tuturor națiunilor.

ADVERTISEMENT

Japonia aruncă în joc 1 triliard de dolari

Țările europene vor putea să solicite împrumuturi și de la un fond de 250 de miliarde de euro, însă acești bani vor veni cu condiții și vor necesita o aprobare care se obține destul de dificil, susțin experții.

Japonia a făcut mișcări similare în aceeași zi în care UE a anunțat pachetul de salvare de 750 de miliarde de euro. Însă, asiaticii pun mai mulți bani în joc. Este vorba de 1 triliard de dolari, adică 1000 de milioane de dolari, inclusiv un pachet de subvenții pentru companii și oameni. Parlamentul este așteptat să adopte aceste măsuri în cel mai scurt timp, scrie New York Times.

Propunerea Japoniei urmează unei serii de măsuri pe care țara le-a adoptat luna trecută. Toate măsurile ar putea echivala cu 40% din producția economică a Japoniei a declarat premierul Shinzo Abe.

 

ADVERTISEMENT