News

UE propune reguli noi pentru o categorie de șoferi. Și valabilitatea permiselor ar urma să se modifice

UE vrea să înăsprească regulile pentru șoferi. Persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui, în viitor, să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă.
12.03.2023 | 12:12
UE propune reguli noi pentru o categorie de soferi Si valabilitatea permiselor ar urma sa se modifice
Se propune testarea mai frecventă a capacității de a șofa după vârsta de 70 de ani Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

În viziunea Uniunii Europene, până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales dacă se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane au fost ucise în traficul rutier.

UE propune reguli noi pentru șoferii peste 70 de ani

Aceasta înseamnă o creștere față de cei doi ani pandemici 2020 și 2021, când au murit sub 20.000 de persoane. Pentru a atinge marele obiectiv, UE plănuiește o reformă majoră a permisului de conducere, care ar trebui, printre altele, să îmbunătățească siguranța rutieră. Una dintre cerințe: în viitor, capacitatea de circulație a șoferilor de peste 70 de ani va fi verificată la fiecare cinci ani, scrie publicația Frankfurter Rundschau .

ADVERTISEMENT

În unele țări din UE, șoferii de peste 70 de ani sunt testați periodic pentru a se verifica dacă mai pot conduce în siguranță. În prezent, UE dorește să introducă acest lucru pentru toate statele membre.

Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma va modifica valabilitatea permiselor de conducere. Acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga Uniune, în loc de zece ani în prezent. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi gestionată online.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu se va mai aplica persoanelor de peste 70 de ani. Cetățenii în vârstă vor primi permise de conducere valabile doar pentru cinci ani. Acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a capacității de conducere a persoanelor în vârstă.

Măsura în care se verifică acest lucru ar trebui să rămână o decizie a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre pot, de asemenea, să lase legislația ca atare, ca șoferul însuși să se asigure că este în continuare capabil să conducă atunci când își reînnoiește permisul de conducere.

ADVERTISEMENT

Însă, conform proiectului, dacă “în timpul îndeplinirii formalităților” se constată că solicitantul nu (mai) îndeplinește standardele medicale, atunci ar putea fi dispusă o examinare medicală. Cu alte cuvinte, dacă autoritatea care se ocupă de permisele de conducere dorește acest lucru, un expert trebuie să îl verifice pe șofer.

Noi cerințe medicale minime pentru permisele de conducere

Proiectul propune și extinderea cerințele medicale minime pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a obține un permis de conducere sau pentru a-l reînnoi.

ADVERTISEMENT

Astfel, conducătorii auto trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,5 atunci când poartă ochelari sau lentile de contact. În cazul în care un șofer este diagnosticat cu o boală a ochilor, acesta trebuie să își verifice periodic vederea de către un medic. În cazul bolilor sistemului musculo-scheletic care îngreunează utilizarea unui vehicul, nu trebuie să se elibereze un permis de conducere.

Un medic trebuie să certifice aptitudinea de a conduce vehicule, în cazul bolilor cardiovasculare. De asemenea, conducătorii auto cu diabet trebuie să fie testați pentru verificarea aptitudinii de a conduce la fiecare zece ani. Orice persoană care suferă în mod regulat de hipoglicemie severă nu ar trebui să aibă permis de conducere.

Conducătorii auto cu afecțiuni neurologice au nevoie de un certificat de la medicul lor care să ateste că sunt apți pentru a conduce (se aplică în special persoanelor cu apnee). Șoferii cu epilepsie pot avea sau păstra permisul de conducere numai dacă nu au avut nicio criză timp de un an. Epilepticii au nevoie de controale medicale regulate, cu excepția cazului în care nu au avut nicio criză timp de cinci ani.

Permisele de conducere nu vor fi eliberate persoanelor care au deficiențe cognitive sau intelectuale grave. Aceasta include modificări legate de vârstă. Nu în ultimul rând, permisele de conducere nu vor fi eliberate persoanelor care fac abuz de alcool sau de droguri în mod regulat.

ADVERTISEMENT