News

Reguli noi de călătorie în UE. Certificatele verzi, valabile 9 luni, propune Uniunea

Valabilitate de nouă luni pentru certificatele verzi, propune Uniunea Europeană (UE). Măsura se dorește a fi necesară călătoriilor în blocul comunitar.
25.11.2021 | 15:57
Reguli noi de calatorie in UE Certificatele verzi valabile 9 luni propune Uniunea
ADVERTISEMENT

Mai exact, măsura a fost propusă de Comisia Europeană (CE) care propune, de asemenea, și o prioritate în acest sens a persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului.

Tot CE propune tuturor țărilor membre să-i primească pe toți cetățenii din afară, din 10 ianuarie 2022, dacă sunt  imunizați cu serurile anti-Covid, aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă după expirarea termenului de 9 luni

Potrivit Bloomberg, o astfel de valabilitate a certificatelor verzi, de nouă luni, induce ideea că va fi nevoie de încă o administrare a vaccinul, odată cu expirarea acestei perioade.

Între timp, în mai multe țări din UE se adoptă măsuri stricte, din cauză că se confruntă cu o nouă creștere a numărului de infectări zilnice sau decese.

ADVERTISEMENT

Țările din UE înăspresc regulile anti-Covid

În Italia, de exemplu, se ia în calcul ca cetățenii din partea estică a Europei să fie plasați în carantină la sosirea în Peninsulă, pentru că sunt cei mai afectați de pandemie. Românii se află printre cetățenii din partea estică Europei.

Regula a fost propusă la începutul acestei luni de către consilierul pentru sănătate al regiunii Lazio, Alessio D’Amato.

ADVERTISEMENT

”Avem nevoie de carantină pentru cei care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de cazuri noi este foarte mare, iar procentajul persoanelor vaccinate este scăzut.

Italia are relații strânse cu România și Bulgaria, lucrătorii din aceste țări sunt implicați, de exemplu, în îngrijirea persoanelor în vârstă.

ADVERTISEMENT

Nu ne putem asuma acest risc. Și spun acest lucru într-un spirit de cooperare și respect pentru acești cetățeni care fac o muncă importantă”, a declarat D’Amato.

UE ar mai dori să schimbe accesul copiilor în țările membre. De exemplu, minorii de 6 și 17 ani să poată călători doar în baza unui test PCR negativ, fără a mai fi nevoie de vaccinul anti-SARS-COV2.

Se mai ia în calcul și o solicitare de suplimentare a testării, după sosirea într-o țară din UE. Se discută noi măsuri și față de carantinare și autoizolare.

Aceste propuneri urmează a fi supuse în cadrul unei dezbateri din CE, iar mai apoi vor fi sau nu votate de către europarlamentari. În timp ce alte țări din UE adoptă noi restricții pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, țara noastră are parte de noi relaxări. Vezi AICI lista lor completă.

ADVERTISEMENT