News

UE reduce cu 15% consumul de gaze. Care vor fi consecințele asupra economiilor europene dacă Gazprom oprește livrările

Posibilitatea stopării livrărilor de gaze din Rusia către statele Uniunii Europene ar putea afecta sever economiiile acestora, blocul comunitar urmând să intre în recesiune economică.
26.07.2022 | 18:20
UE reduce cu 15 consumul de gaze Care vor fi consecintele asupra economiilor europene daca Gazprom opreste livrarile
Uniunea Europeană se teme de o sistare completă a gazelor rusești/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Țările membre UE au convenit, marți, să adopte un plan de reducere a consumului de gaze cu 15% în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, ca un mijloc de contracarare a posibilei stopări a exporturilor Rusiei către Uniune, variantă socotită ca foarte probabilă, mai ales după ce Gazprom a anunțat că va reduce livrările prin Nord Stream 1 la 20% din capacitate.

Două scenarii de lucru la FMI

Măsura decisă la Bruxelles de către cei 27 de miniștri ai Energiei este una care ar permite constituirea unor rezerve mai consistente de gaze naturale pentru iarnă, precum și limitarea contracției economiilor europene dacă vor fi nevoite să se descurce fără gazele rusești.

ADVERTISEMENT

O analiză a unor experți ai FMI, publicată pe blogul instituției, prezintă care ar fi impactul asupra economiilor din statele UE dacă Rusia va stopa livrările de gaze naturale. Verdictul este unul pesimist: toate economiile europene s-ar contracta, însă în scenariul optimist, România ar avea chiar de câștigat.

Nivelul de dependență față de gazele rusești variază considerabil în interiorul Uniunii Europene, Ungaria Slovacia și Cehia fiind cele mai expuse în cazul stopării complete a furnizării. Cele trei țări central-europene riscă să se confrunte cu un deficit de până la 40% din necesarul de gaze. Impactul ar putea fi limitat dacă se găsesc furnizori alternativi, dacă este accelerată interconectarea rețelelor de gaze din UE, iar țările membre vor fi de acord să ajute cu gaze țările cele mai expuse. În ce privește furnizorii alternativi, principala soluție ar fi achiziția de gaze lichefiate, care să fie aduse în Europa pe vase.

ADVERTISEMENT

Experții FMI au luat în calcul două scenarii. Primul, cel optimist, este cel al pieței integrate atât în interiorul UE, cât și cu restul lumii, astfel încât gazul lichefiat să compenseze lipsa gazului rusesc. Chiar și în acest scenariu, PIB-ul țărilor europene se va reduce: cel al Ungariei s-ar putea contracta cu aproape 3,5%, iar o reducere între 2 și 3% s-ar putea înregistra în Slovacia, Croația și Italia. În scenariul optimist, doar pentru România ar mai fi posibilă o ușoară creștere a Produsului Intern Brut.

Fără gazele rusești, Europa intră în recesiune

În schimb, în scenariul pesimist, în care piațele energiei din Europa vor rămâne fragmentate, adică fiecare țară să se descurce pe cont propriu, consecințele ar fi dramatice. Contracția economiei ungare ar putea ajunge la 6,5%, iar pentru Cehia, Italia și Slovacia, recesiunea ar putea duce la o scădere a PIB-ului între 5 și 6%, în următoarele 12 luni. Chiar dacă Italia nu are un grad foarte mare de dependență față de gazele rusești, consumul este mare întrucât gazele sunt folosite ca sursă majoră de obținere a energiei electrice.

ADVERTISEMENT

În acest scenariu, și România se va confrunta cu o reducere a PIB-ului, estimată între 1 și 2,5%, mai mare decât în cazul majorității țărilor Uniunii. Pentru Germania, motorul economic al UE, este anticipată o scădere cu 2-3 procente, asta în condițiile unei anticipate conformări voluntare a populației de reducere a consumului și a aplicării planului de raționalizare deja anunțat.

Derogări de la obligația reducerii consumului

Reducerea consumului de gaz cu 15% anunțată marți este una din metodele prin care țările UE ar putea limita efectele blocării livrărilor din Rusia, însă rămâne neclar deocamdată cum se aplica acest plan. Deocamdată, reducerea nu este obligatorie, urmând să fie stabilit un mecanism de alertă care, în cazul unui risc de „gravă penurie”, să impună obligativitatea reducerii consumului.

ADVERTISEMENT

În plus, se vor putea acorda mai multe derogări în funcție de situația specifică a fiecărei țări. Potrivit Politico.eu, Cipru, Irlanda și Malta vor fi scutite întrucât aceste țări insulare nu au rețeaua de gaze conectată cu cele de pe continent astfel că nu pot trimite gaze către țările care se confruntă cu o penurie acută. Posibilitatea derogării va fi permisă și statelor care, precum Italia sau Grecia, utilizează gaze pentru a produce o mare parte din energia electrică ș.a.m.d.

Kadri Simson, comisarul european pentru Energie, estima că stoparea completă a livrărilor de către Gazprom ar putea duce la un deficit de gaze pe durata iernii de 30 miliarde m³, dacă iarna se va încadra în valori termice normale, sau de 45 miliarde m³ în cazul unei mai reci. Se speră că reducerea voluntară a consumului va permite statelor UE să asigure completarea cu cel puțin 80% a depozitelor de gaze, însă calculele pot fi date peste cap de o variabilă foarte importantă: nimeni nu știe cât de rece va fi iarna viitoare.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care...
Rovinieta 2024. Cât costă taxa de drum, în funcție de vehiculul pe care îl conduci
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii