News

UE, restricții severe pentru ruși. Bruxelles-ul propune suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor

UE pregătește un nou set de restricții, îndreptate de această dată către cetățenii ruși. Eliberarea vizelor pentru aceștia ar putea fi îngreunată.
06.09.2022 | 22:30
UE restrictii severe pentru rusi Bruxellesul propune suspendarea totala a Acordului de facilitare a eliberarii vizelor
Restricții dure pentru cetățenii ruși. CE propune suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sancțiunile Occidentului, chiar dacă au afectat indirect și cetățenii ruși de rând, au fost îndreptate către regimul lui Vladimir Putin. S-a încercat slăbirea mașinăriei de război a Moscovei.

Restricții dure pentru cetățenii ruși. CE propune suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

Uniunea Europeană trece acum la un alt nivel al sancțiunilor. Marți, Comisia Europeană a propus suspendarea totală a Acordului de facilitare a eliberării vizelor încheiat între UE și Rusia.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă sancțiunea Bruxelles-ului va intra în vigoare, cetățenii ruși vor trebui să parcurgă un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.

”O țară precum Rusia, care duce un război de agresiune, nu ar trebui să se califice pentru facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își desfășoare politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând un dispreț total față de ordinea internațională bazată pe norme”, se arată într-un comunicat al CE.

ADVERTISEMENT

Forul condus de Ursula von der Leyen precizează că suspendarea este un răspuns la riscurile și amenințările sporite la adresa intereselor de securitate ale Uniunii și a securității naționale a statelor membre ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Se anunță vremuri dificile pentru cetățenii ruși. Sancțiunea de față va face ca aceștia să nu se mai poată bucura de un acces privilegiat în UE și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor.

ADVERTISEMENT

În comunicat se mai subliniază faptul că Uniunea Europeană va rămâne deschisă anumitor categorii de solicitanți de viză. E vorba de rușii care călătoresc în scopuri esențiale, de membrii de familie ai cetățenilor UE, de jurnaliști, de dizidenți și de reprezentanții societății civile.

Cetățenii ruși vor fi supuși normelor generale ale Codului de vize

Site-ul Comisiei Europene mai punctează că această suspendare a Acordului de facilitare a eliberării vizelor va pune capăt tuturor facilităților acordate cetățenilor ruși care solicită o viză de scurtă ședere în spațiul Schengen. În locul acestora, se vor aplica normele generale ale Codului de vize.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru solicitanții de viză ruși se vor aplica următoarele condiții:

  • taxare în plus pentru document: taxa de viză va crește de la 35 la 80 de euro pentru toți cei care aplică;
  • durată mai lungă de eliberare a actului: termenul standard în care consulatele iau o decizie cu privire la cererile de viză se va mări de la 10 la 15 zile. Această perioadă se poate prelungi până la maximum 45 de zile în cazuri individuale;
  • mai multe documente justificative cerute: rușii vor trebui să prezinte lista completă a documentelor justificative atunci când solicită o viză. Aceștia nu vor mai beneficia de lista simplificată inclusă în Acordul de facilitare a eliberării vizelor.

Conform datelor oficiale prezentate de CE, la 1 septembrie 2022, aproximativ 963.000 de ruși dețineau vize valabile în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT