News

UE, Rusia şi SUA au purtat discuții secrete înainte de războiul de o zi din Nagorno Karabah. Întâlnirea a fost confirmată de Moscova

În ciuda diferendului legat de Ucraina, reprezentanţi ai diplomaţiilor UE, SUA şi Rusiei s-au întâlnit pentru a găsi o soluţie cu privire la situaţia din Nagorno Karabah.
04.10.2023 | 17:33
UE Rusia si SUA au purtat discutii secrete inainte de razboiul de o zi din Nagorno Karabah Intalnirea a fost confirmata de Moscova
Soarta enclavei Nagorno Karabah a fost decisă la întâlnirea dintre Rusia, SUA şi UE Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Înalți oficiali americani și UE s-au întâlnit cu oficiali ruși în discuții secrete de urgență, în Turcia, cu privire la Nagorno-Karabah, cu doar câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să lanseze operațiunea militară blitzkrieg, pentru a recâștiga controlul asupra enclavei.

Întâlnirea a avut loc la Istanbul

Un diplomat de rang înalt, familiar cu discuțiile, a declarat pentru Politico că întâlnirea a avut loc pe 17 septembrie, la Istanbul, ca parte a eforturilor de a face presiuni asupra Azerbaidjanului pentru a pune capăt blocadei de nouă luni asupra Coridorului Lachin, care duce în Nagorno Karabah, și a permite trecerea convoaielor de ajutor umanitar din Armenia.

ADVERTISEMENT

Potrivit interlocutorului, întâlnirea s-a concentrat pe modul de asigurare a aprovizionării cu alimente și combustibil, pentru cei aproximativ 100.000 de locuitori ai autoproclamatei republici.

SUA au fost reprezentate de Louis Bono, consilier principal al Washingtonului pentru negocierile din Caucaz, UE l-a trimis pe Toivo Klaar, reprezentantul său în regiune, iar Rusia l-a trimis la întâlnire pe Igor Khovaev, care este reprezentantul special al lui Vladimir Putin pentru normalizarea relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea secretă este un exemplu de contact rar între Moscova și Occident pe probleme serioase de securitate, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, acţiune care “a subminat diplomația tradițională”, mai scrie Politico.

Într-o declaraţie făcută pentru publicaţia citată, reprezentantul UE a explicat: “Credem că este important să menținem canale de comunicare cu interlocutorii relevanți, pentru a evita neînțelegerile”. În schimb, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a refuzat să comenteze întâlnirea.

ADVERTISEMENT

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a explicat totuşi că negocierile au fost purtate ca urmare a conștientizării situației că Rusia încă domină regiunea. “Trebuie să putem lucra cu rușii în acest sens, pentru că ei au influență asupra partidelor de aici şi mai ales pentru că ne aflăm într-un moment volatil”, a spus oficialul american.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, a confirmat miercuri că Rusia a avut un schimb de opinii cu Statele Unite şi Uniunea Europeană privitor situaţia din Nagorno Karabah, înaintea ofensivei ultrarapide a Azerbaidjanului în acest teritoriu.

ADVERTISEMENT

“SUA şi UE ne-au abordat şi ne-au cerut să participăm la o întâlnire”, a spus Maria Zaharova în faţa presei. “Nu a fost nimic secret legat de această întâlnire; a fost un schimb de opinii obişnuit. Să vedem acum cum va prezenta asta Occidentul”, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT