News

UE va interzice importurile de cereale din Ucraina în România, până pe 5 iunie. Petre Daea spune că pe listă se află cinci produse

Petre Daea spune că UE ar urma să interzică, până pe 5 iunie, importurile grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina în România.
26.04.2023 | 18:05
UE va interzice importurile de cereale din Ucraina in Romania pana pe 5 iunie Petre Daea spune ca pe lista se afla cinci produse
România a fost tranzitată de peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat miercuri că Uniunea Europeană va interzice exportul de cereale și semințe oleaginoase ucrainene în România până pe data de 5 iunie. Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au suspendat deja importul de produse alimentare şi cereale din Ucraina pentru a-şi proteja fermierii, în timp ce România nu a introdus o astfel de interdicție, aşteptând o decizie de la Bruxelles.

Două milioane de tone de cereale ucrainene au rămas în România

În cazul în care Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia nu vor renunța la măsura unilaterală de a interzice importurile de produse agroalimentare din Ucraina, Comisia Europeană va sprijini România prin interzicerea până la data de 5 iunie, importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță, ulei de floarea-soarelui  din Ucraina în ţara noastră.

ADVERTISEMENT

Dacă cele patru state renunță la interdicție, atunci măsura interzicerii importurilor se va aplica tuturor statelor membre afectate, iar Comisia va discuta în continuare despre celelalte solicitări ale statelor membre, respectiv lărgirea listei de produse ce vor fi supuse interdicţiei, mărirea termenului de aplicare a interdicţiei și valoarea compensaţiilor pentru fermieri.

„Astăzi și mâine se lucrează la Comisie cu experții țărilor, iar când se va ajunge la concluzia ca statele să renunțe, în 48 de ore de la momentul renunțării se instituie norma europeană de a interzice importul la cele cinci produse. Dacă nu doresc să ridice interdicţia, România va fi protejată imediat de decizia Comisie Europene”, a declarat Petre Daea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

“Dacă astăzi şi mâine celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care se instituie interzicerea importului până pe data de 5 iunie. De ce până pe data de 5 iunie? Pentru că până atunci îşi are valabilitatea Regulamentului 870 care trebuie modificat şi la care vom lucra şi vom dialoga în interiorul UE cu ţările interesate, care sunt afectate, dar în dialog instituţional cu CE, în aşa fel încât să putem proiect un drum mai lung de acţiune comună şi instituirea unor reguli comune pentru protejarea pieţii de importurile din Ucraina”, a explicat Petre Daea. Acesta a adăugat că, până în prezent, prin ţara noastră au trecut 7,3 milioane tone de cereale, dintre care două milioane de tone au rămas în România.

La rândul său, ministrul Agriculturii din Bulgaria, Yavor Gechev, a declarat după Consiliul Agriculturii care a avut loc marţi la Luxemburg că “în câteva zile, ne așteptăm la o decizie privind măsurile europene de eliminare a acțiunilor unilaterale împotriva importului de alimente ucrainene.

ADVERTISEMENT

Sunt necesare noi măsuri, trebuie să ne gândim și la fonduri de garantare pentru piețele din Ucraina, Bulgaria, România, Polonia, Slovacia și Ungaria”, a spus Gechev. Acesta a mai declarat  că în Bulgaria există mai multă floarea soarelui decât poate fi procesată și mai multe cereale decât pot fi exportate. „Avem o producție în valoare de câteva miliarde, pe care nu știm dacă o vom putea rentabiliza  până la noua recoltă”, a mai declarat demnitarul de la Sofia.

În schimb, Polonia va menţine embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene cel puţin până la finalul anului, a anunţat miercuri ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda. “Nu vom abroga măsurile noastre până când nu vor fi introduse măsuri similare la nivel european. Timpul este în favoarea noastră. Vom păstra soluţiile poloneze până când situaţia se stabilizează”, a spus ministrul polonez.

ADVERTISEMENT

Şi ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, declara marţi că Ungaria şi alte state membre din Europa de Est ar dori să menţină în vigoare interdicţia privind importul de cereale din Ucraina cel puţin până la sfârşitul anului 2023.

Până acum, după invadarea Ucrainei de către Rusia, prin România au trecut 7,3 milioane de tone de cereale, din care au rămas 2 milioane de tone, prin Polonia au trecut  326.000 de tone, iar prin Bulgaria au trecut 97.000 de tone.

ADVERTISEMENT