News

UE vrea să recunoască Covid-19 ca boală profesională. Angajații ar putea fi despăgubiți

Comisia Europeană anunță că statele membre ale UE au fost de acord ca infecția cu Covid-19 să fie recunoscută drept boală profesională, iar angajații să poată avea dreptul la indemnizație.
20.05.2022 | 09:20
UE vrea sa recunoasca Covid19 ca boala profesionala Angajatii ar putea fi despagubiti
UE vrea recunoașterea Covid-19 ca boala profesionala. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Virusul Covid-19 ar putea fi recunoscut ca boală profesională, după ce statele membre ale UE, alături de angajați și angajatorii din cadrul Comitetului Consultativ al UE pentru Securitate și Sănătate la Locul de Muncă (CCSS) au ajuns la un sens comun în acest sens, joi.

Covid-19 ar urma să devină boală profesională

Mai exact, s-a căzut de acord ca SARS-COV2 să fie recunoscut ca boală profesională în domeniul sănătății, al asistenței sociale, la domiciliu, ”și al asistenței la domiciliu și, în contextul unei pandemii, în sectoarele care înregistrează o creștere a activităților cu risc dovedit de infectare, și au sprijinit totodată actualizarea listei UE a bolilor profesionale”, anunță CE într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

”Acordul de ieri reprezintă un pas important pentru implementarea Cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027, adoptat de Comisie în iunie 2021, în care aceasta a anunțat că va actualiza Recomandarea Comisiei privind bolile profesionale până la sfârșitul acestui an pentru a include COVID-19.

Acest cadru stabilește acțiunile-cheie care trebuie întreprinse la nivelul UE pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor în anii următori.

ADVERTISEMENT

Unul dintre obiectivele-cheie transversale ale acestuia este creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.

Aceasta presupune totodată consolidarea sprijinului acordat lucrătorilor în eventualitatea unor noi valuri de COVID-19”, a mai precizat CE.

ADVERTISEMENT

Care este obiectivul recunoașterii Covid-19 ca boală profesională

Obiectul noului demers al statelor membre UE ar fi acela de adaptare la legislația națională ”în conformitate cu recomandarea actualizată”. De altfel, salariații care au luat virusul pot primi despăgubiri.

”În cazul în care COVID-19 este recunoscută ca boală profesională într-un stat membru, lucrătorii din sectoarele relevante care au contractat boala la locul de muncă pot dobândi drepturi specifice în conformitate cu normele naționale, cum ar fi dreptul la o indemnizație”, mai transmit oficialii UE.

ADVERTISEMENT

CE subliniază în același comunicat de presă că deși pandemia s-a mai ameliorat, iar restricțiile s-au eliminat în mare parte, ”situația rămâne gravă”. Pe data 12 mai 2022, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a transmis că mutații ale Omicron apărute sunt ”variante care determină îngrijorare”.

ADVERTISEMENT