Fotbal international

DEZASTRU! Adio ECHIPE româneşti în Liga Campionilor! Anunţul UEFA

UPDATE, 19.08.2016: Dezastru în clasamentul coeficienţilor. România e în cădere liberă în Liga Europa în acest sezon şi cel mai probabil, stagiunea următoare va fi ultima în care vom...
19.08.2016 | 14:10
DEZASTRU Adio ECHIPE romanesti in Liga Campionilor Anuntul UEFA

UPDATE, 19.08.2016: Dezastru în clasamentul coeficienţilor. România e în cădere liberă în Liga Europa în acest sezon şi cel mai probabil, stagiunea următoare va fi ultima în care vom trimite două echipe în preliminariile Ligii Campionilor.

România a început sezonul pe locul 15 în clasamentul coeficienţilor, ultimul care asigură 2 locuri în Ligă, însă acum e în cădere liberă şi poate ajunge pînă pe locul 18, care trimite 4 echipe în Europa.

În acest sezon european, România nu a adunat decît 0,7 puncte de coeficient, în condiţiile în care Austria şi Danemarca, echipe aflate deja sub noi, au 3,6 respectiv 4,2 puncte.

Croaţia a adunat 3,6 puncte şi a trecut deja de România în clasament. Principalele speranţe rămîn Steaua şi Astra, care trebuie să adune puncte pentru a opri căderea bruscă.

În clasamentul din acest sezon, România e pe locul 47 în Europa la coeficient, din 54 de naţiuni. Cele 5 echipe româneşti au obţinut o singură victorie europeană: 2-0 Steaua cu Sparta Praga şi 4 egaluri (1 Steaua, 2 Astra şi 1 Viitorul).

Clasament coeficienţi în acest moment:

rou


UPDATE, 5 august, ora 21:15 / Chiar dacă Steaua a obţinut calificarea în faza play-off a Ligii Campionilor, România are şanse minime să-şi recapete poziţia a 15-a, care i-ar asigura două echipe în preliminariile Ligii Campionilor şi pentru sezonul 2017-2018. Între timp, campionatul Croaţiei a trecut peste Liga 1, ba chiar şi peste Grecia şi a ajuns pe 14. Austria, acum pe 17, vine tare din urmă. Are 3 din 4 echipe încă în competiţiile europene, la fel cum stă şi Croaţia. Grecia are 3 din 5, iar România doar două din 5. Iată cum arată acum clasamentul în această zonă.

Capture

Iată adversarele formaţiilor din cele 4 ţări din play-off.

Croaţia

Dinamo Zagreb – FC Salzburg, Liga Campionilor.

Maccabi Tel Aviv – Hajduk Split, Liga Europa.

Lokomotiva Zagreb – Genk, Liga Europa.

Cehia

Ludogoreţ – Viktoria Plzen, Liga Campionilor

SonderjyskE – Sparta Praga, Liga Europa

AEK Larnaca – Slovan Liberec, Liga Europa

România

Steaua – Manchester City, Liga Campionilor

Astra – West Ham, Liga Europa

Austria

Dinamo Zagreb – FC Salzburg, Liga Campionilor

Trencin – Rapid Viena, Liga Europa

Austria Viena – Rosenborg, Liga Europa

De remarcat că, în afara faptului că este singura dintre cele patru cu doar două echipe rămase, România are şi cele mai grele adversare. În plus, va trebui să îşi împartă coeficientul la 5 echipe, în timp ce la Austria şi Croaţia se împarte la 4. Fiecare din cele patru ţări are o echipă în faza play-off a Ligii Campionilor, iar Austria şi Croaţia se duelează între ele prin Salzburg şi Dinamo Zagreb. Steaua este singura care merge pe ruta non-campioanelor şi are de departe cel mai greu adversar. Astfel, doar un miracol ar putea face ca România să termine acest sezon pe 15 în Europa.



România nu a început deloc bine sezonul european. CSMS Iaşi a scăpat printre degete o calificare pe care o avea la îndemînă împotriva croaţilor de la Hajduk Split. Moldovenii au condus cu 2-0 în prima manşă, însă s-au văzut egalaţi în prelungiri, 2-2. În retur, Hajduk a învins cu 2-1, cu gol tot la ultima fază. 

Nici echipele din Liga Campionilor, Steaua şi Astra, nu au impresionat pînă acum. Ambele au scos 1-1 după prima manşă, însă important e că păstrează şanse de calificare în play-off. În schimb, Pandurii şi Viitorul au suferit înfrîngeri dure în turul trei din Liga Europa (1-3 cu Maccabi Tel Aviv, 0-5 cu Gent) şi se pregătesc să iasă din Europa.

Startul slab în această ediţie a cupelor europene a costat România locul 15 în clasamentul coeficienţilor, ultimul care asigura două echipe în Liga Campionilor. Pe 15 a urcat Croaţia, iar punctele obţinute de Hajduk Split împotriva Iaşului au propulsat echipa din fosta Iugoslavie pe locul României.

Croaţia a obţinut pînă acum 2,5 puncte de coeficient în acest sezon european. România a obţinut doar 0,300 de puncte, din cele 3 rezultate de egalitate obţinute de echipele româneşti: CSMS Iaşi, Steaua şi Astra.

Clasament coeficienţi:

Rou

Perspective sumbre

Veştile proaste nu se opresc aici pentru noi. Austria vine tare din urmă şi speră ca la finalul sezonului să ocupe locul 15 în clasamentul coeficienţilor.

Atît Croaţia, cît şi Austria, ţările aflate în luptă directă cu România în acest clasament, au toate echipele rămase în cupele europene. România a pierdut timpuriu o echipă, CSMS Iaşi, care a fost eliminată încă din turul doi preliminar al Ligii Europa, iar Pandurii şi Viitorul se pregătesc de ieşire.

Un alt dezavantaj al nostru e că punctele de coeficient se împart la 5 echipe, cîte a trimis România în acest an în Europa, faţă de 4, cît au Croaţia şi Austria.

Pentru a ne putea menţine şansele de a rămîne cu două echipe în Liga Campionilor, e necesar ca măcar două echipe din România să se califice în grupele competiţiilor europene. Bineînţeles, aceste puncte depind şi de parcursul formaţilor din Austria şi Croaţia.

Rămînem cu 1 echipă în Liga Campionilor

Dacă la finalul acestui sezon România încheie sub locul 15 în clasamentul coeficienţilor, atunci ţara noastră rămîne cu o echipă în Liga Campionilor din sezonul 2017-2018. Doar campioana va putea participa în cea mai importantă competiţie intercluburi.

Mai mult, România va trimite doar 4 echipe în cupele europene, faţă de 5, cîte are acum. 2 din cele 4 echipe vor intra din sezonul 2017-2018 mai devreme în competiţie.

Campioana ar urma să intre în turul doi al Ligii Campionilor, faţă de turul trei, iar ultima echipă calificată în Europa din campionat va începe din turul 1 al Ligii Europa.

Sîntem sub Feroe în clasamentul coeficienţilor

România este în acest moment pe locul 52 din 54  în Europa în clasamentul coeficienţilor pentru sezonul în curs. Doar San Marino şi Andorra sînt sub noi în această ierarhie. Asta în condiţiile în care toate echipele româneşti au intrat în competiţie.

Ca o comparaţie, Insulele Feroe au adunat mai multe puncte decît România pînă acum, 0,375 faţă de 0,300. Croaţia, naţiunea aflată în luptă directă cu noi, e pe locul 4 în Europa.

Clasament România: 

ultime

Clasament Croaţia:

ssdw