Fotbal international

UEFA a băgat VAR în Liga Campionilor! De când intră în funcțiune arbitrajul video!

03.12.2018 | 15:39
UEFA a bagat VAR in Liga Campionilor De cand intra in functiune arbitrajul video

Ovidiu Hațegan va avea un ajutor de nădejde în Liga Campionilor. Forul european a hotărât să apeleze la tehnologia arbitrajului video din faza optimilor competiției. “Suntem pregătiți să folosim VAR mai devreme decât ne-am planificat inițial și suntem convinși că această decizie va fi benefică pentru competiție, deoarece va oferi un ajutor valoros arbitrilor și va reduce considerabil numărul erorilor.”, a spus Aleksander Ceferin, președintele UEFA.

Forul european a intenționat ca sistemul VAR să fie introdus în competiție din sezonul viitor. În faza grupelor, unde numărul de meciuri este foarte mare în fiecare etapă nu s-a putut folosi acest sistem, pentru că arbitri nu au avut timp să se familiarizeze cu el. UEFA a vrut ca în acest sezon să facă doar teste, ca cel din urmă cu o lună de la Madrid, unde a avut loc o tabără de lucru cu cei mai buni arbitri din Europa, printre care și românul Ovidiu Hațegan.

UEFA a băgat arbitrajul video în Liga Campionilor! Penalty-ul dat greșit la Raheem Sterling a grăbit implementarea sistemului

Greșelile mari de arbitraj din faza grupelor au făcut ca forul european să se grăbească cu implemetarea sistemului VAR. Hotărâtoare în acest sens a fost greșeala făcută de Viktor Kassai la partida dintre Manchester City – Șahtior Donețk 6-0, din etapa a patra a grupei F. La scorul de 1-0 pentru gazde, arbitrul maghiar s-a păcălit la o fază în care Raheem Sterling a lovit gazonul și fără să fie atins de vreun adversar a căzut. Arbitrul Kassai a dat penalty și Gabriel Jesus a transformat.

Penalty-ul inventat de ungurul Kassai a devenit viral, iar UEFA a decis implimentarea sistemului VAR încă din acest sezon, dar din faza optimilor de finală ale Ligii Campionilor. Deocamdată singura mare competiție care nu beneficiază de acest ssitem este UEFA Europa League.

  • 2012-2013 este sezonul în care tehnologia VAR (video arbitrajul) s-a folosit prima oară într-un campionat de fotbal important, cel olandez.