Sport

UEFA a finalizat ancheta de la meciul Franța – Germania. Ce se întâmplă cu Manuel Neuer

UEFA a încheiat investigația declanșată la meciul Franța - Germania și a luat o decizie finală cu privire la Manuel Neuer
20.06.2021 | 23:55
UEFA a finalizat ancheta de la meciul Franta  Germania Ce se intampla cu Manuel Neuer
ADVERTISEMENT

Forul continental a informat astăzi Federația Germană de Fotbal că Manuel Neuer nu va fi sancționat după ce a purtat o banderolă în culorile curcubeului la ultimele meciuri ale Mannschaft-ului și implict la EURO 2020.

Ba, chiar din contră, UEFA consideră că portarul lui Bayern Munchen și al naționalei Germaniei susține o „cauză bună”, după ce jucătorul a apărut pe teren cu banderolă cu culorile steagului PRIDE, simbol al drepturilor LGBT+.

ADVERTISEMENT

UEFA a decis să nu îl sancționeze pe căpitanul Germaniei, Manuel Neuer

Gestul căpitanului naționalei Germaniei nu este deloc întâmplător, luna iunie fiind dedicată comunității LGBT+, și denumită sugestiv „Pride Month”. Acest eveniment este celebrat și în sport, ca simbol pentru diversitate, așa că UEFA a decis că Neuer nu va primi nicio pedeapsă.

„UEFA a comunicat astăzi Federației Germane de Fotbal că a încetat analiza asupra banderolei de căpitan în culorile curcubeului purtată de Manuel Neuer. Într-o scrisoare, banderola a fost evaluată drept un simbol al echipei pentru diversitate și, așadar, pentru o cauză bună”, a comunicat Federația Germană de Fotbal.

ADVERTISEMENT

Portarul nemților a purtat prima oară această banderolă la amicalul cu Letonia câștigat cu 7-1, chiar înainte de debutul Campionatului European, cât și la meciurile cu Franța și Portugalia de la acest turneu final. UEFA a decis să demareze o investigație pentru a determina dacă banderola-curcubeu este un simbol politic, ceea ce contravine regulamentelor, jucătorii neavând dreptul să facă demonstrații de acest gen.

Ofițerul Federației Germane de Fotbal a explicat și mai clar gestul lui Manuel Neuer: „Mesajul este: suntem plini de culoare”

Ofițerul Federației Germane de Fotbal a ținut în mod explicit să clarifice lucrurile în urma discuțiilor care au apărut și a explicat gestul lui Manuel Neuer: „A purtat banderola în culorile curcubeului de la amicalul cu Letonia, în semn de simbol și de angajament clar al întregii echipe pentru diversitate, deschidere și toleranță, precum și împotriva urii și excluderii. Mesajul este: suntem plini de culoare”, a explicat Jens Grittner potrivit Goal.com.

ADVERTISEMENT

De altfel, Germania este foarte implicată în susținerea drepturilor comunității LGBT, iar acest lucru este vizibil și în lumea sportului, implicit în fotbal: „Regulile spun că banderola furnizată de UEFA trebuie purtată. Iunie este „Pride Month” în sport, o ocazie pentru a susține mai multă diversitate. În acest an, DFB (n.r. – Federația Germană de Fotbal) participă prin mai multe campanii”, a mai detaliat ofițerul de presă al federației germane.

De altfel, la Budapesta, la fel ca în alte capitale și orașe importante din Europa au avut loc manifestații de susținere a mișcării LGBT la care au participat zeci de mii de oameni. În Budapesta, ultrașii maghiari chiar au avut câteva altercații cu protestatarii pro-PRIDE, care manifestau în centrul orașului în ziua meciului cu Portugalia de la EURO 2020.

ADVERTISEMENT

Ce pregătește Germania pe Allianz Arena la ultimul meci din grupă cu Ungaria

Germania va juca ultimul meci din „grupa morții” împotriva Ungariei, pe Allianz Arena. Germanii vor să facă un nou gest de susținere a comunității LGBT, iar stadionul din Munchen ar putea fi iluminat în culorile curcubeului, mai ales că această comunitate e destul de numeroasă în rândul nemților.

Propunerea inedită a venit din partea consilierilor din capitala Bavariei. Această decizie nu este deloc întâmplătoare, ținând cont că Ungaria tocmai a votat o lege pe 15 iunie care interzice schimbul de informații care se consideră că promovează homosexualitatea sau identitățile de gen non-binare în rândul persoanelor care nu au împlinit vârsta de minim 18 ani: „Această lege reprezintă un mare pas în privința drepturilor persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgender, ultima dintr-o serie de măsuri luate peste ani care constituie o restricție sistematică a statului de drept și a libertăților de bază în Ungaria”, a fost poziția consilierilor orașului Munchen, care au propus acest gest.

În moțiunea depusă de toate cele șase facțiuni politice din consiliul orașului Munchen și care a fost înaintată primarului Dieter Reiter se argumentează necesitatea acestui gest: „Munchen sprijină diversitatea, toleranța și egalitatea în sport și în societate. În această situație, la scurt timp după trecerea legislației, meciul echipei naționale a Germaniei împotriva Ungariei oferă o platformă publică prin care să transmitem mesajul că Munchen reprezintă o societate diversă și tolerantă”, au spus fermi consilierii potrivit dw.com.

ADVERTISEMENT