Joi seara au avut loc ultimele patru meciuri din turul playoff-ului Ligii Campionilor, însă calificarea se va decide săptămâna viitoare. Cu toate acestea, fanii au remarcat și o schimbare importantă făcută de UEFA în acest sezon: imnul emblematic al Ligii Campionilor a fost modificat.
Acest imn este cunoscut de toți iubitorii de fotbal, însă, la începutul meciurilor din playoff, pe stadioane s-a auzit o versiune ușor diferită. Fanii au observat rapid această modificare și au reacționat pe rețelele de socializare, iar feedback-ul nu a fost tocmai pozitiv.
La o primă audiție, se pare că s-a pus un accent mai mare pe partea vocală, în timp ce instrumentalul a fost redus în intensitate. Cu toate acestea, diferențele nu sunt majore, iar versurile imnului, scrise de compozitorul englez Tony Britten, au rămas neschimbate.
Fanii au remarcat rapid această schimbare, iar unii dintre ei au reacționat vehement pe rețelele de socializare. Aceștia consideră că modificarea imnului este inutilă și se tem că ar putea afecta tradiția binecunoscută a competiției.
„A murit fotbalul”, „E rău de tot”, „Au schimbat orele, acum și melodia, numai decizii proaste”, „E o versiune mult mai slabă decât originalul”, „Până în 2030 n-o să mai rămână nimic din Liga Campionilor pe care o știam noi…”, „Hai cu Superliga”, „Pare o versiune făcută de un fan ca să evite copyrightul de pe YouTube”, „Sper să fie doar o încercare și să revină la cel obișnuit în grupe”, au scris fanii pe Twitter.
O altă schimbare majoră care va avea loc în acest sezon de Champions League este reprezentată de felul în care vor arăta grupele Ligii. Sistemul vechi cu 8 grupe a câte 4 echipe va dispărea. În locul său, vom avea parte de o singură grupă cu 36 de echipe.
Echipele vor juca în total câte 8 meciuri, iar sistemul pare complicat la prima vedere. În acest nou format, în prima rundă, echipele sunt împerecheate aleatoriu. În rundele următoare, echipele sunt împerecheate pe baza performanței lor anterioare. Echipele cu performanțe similare (de exemplu, câte două victorii și o înfrângere) sunt de obicei împerecheate între ele.
Sistemul acesta, denumit „Swiss”, se utilizează adesea în competițiile de șah și permite participarea unui număr mare de echipe fără a necesita un număr excesiv de meciuri. Echipele nu sunt eliminate, așa că fiecare echipă are șansa de a juca toate rundele și de a-și îmbunătăți performanța.