Fotbal international

UEFA a pus la punct viitorul format al Champions League. Când va fi făcut anunțul oficial

09.03.2021 | 10:01
UEFA a pus la punct viitorul format al Champions League Cand va fi facut anuntul oficial
ADVERTISEMENT

UEFA a pus la punct împreună cu marile cluburi europene viitorul format al Champions League, care va intra în vigoare din 2024, va avea 36 de echipe și se va desfășura într-o grupă unică după sistemul elvețian.

Potrivit acestui format inspirat de turneele de şah, actuala fază a grupelor cu 8 grupe de câte 4 echipe, fiecare disputând 6 meciuri în format tur-retur pentru a accede în optimi de finală, ar lăsa locul unei grupe unice cu 36 de echipe.

ADVERTISEMENT

Din 2024, fiecare echipă ar juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiţi, un mini-campionat sinonim cu o mai mare expunere mediatică, deci şi cu creşterea drepturilor TV, după care ar urma faza meciurilor eliminatorii.

Noul format al Champions League va fi anunțat de UEFA la 20 aprilie

Preşedintele Asociaţiei Cluburilor Europene, Andrea Agnelli, care este în același timp și șeful lui Juventus Torino, a anunțat că noul format al Champions League ar putea fi anunțat oficial de UEFA în câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Conform The Guardian, Agnelli a precizat că există o unanimitate la nivelul marilor cluburi în ceea ce privește acest sistem, singura nelămurire la acest moment este cum se vor atribui cele patru locuri suplimentare.

Zvonurile arată că în această problemă există o mică divergență de opinii. UEFA ar vrea ca un loc aă revină unei a patra echipe franceze, câştigătoarei unui campionat de planul doi sau unor cluburi prestigioase pe baza trecutului lor în cupele europenem care ar favoriza formații de top care au un sezon modest în întrecerea internă și nu prin un loc direct în Champions League.

ADVERTISEMENT

UEFA, încasări uriașe de pe urma Champions League

În schimb, Asociaţia Cluburilor Europene și-ar dori ca accesul în cupele europene să fie condiţionat de rezultatele obţinute în campionate. Cu toate acestea, Andrea Agnelli a mărturisit că ”suntem foarte, foarte aproape de o Ligă a Campionilor ideală”. Președintele lui Juventus a mai spus că ideea i-a aparținut directorului executiv al clubului Ajax Amsterdam, Edwin van der Sar.

Andrea Agnelli a ținut să-i mulțumescă președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, pentru deschiderea la discuții în acest sens. O decizie finală referitoare la reforma Champions League ar putea fi luată în Comitetul Executiv al forului european care va avea loc la 20 aprilie.

ADVERTISEMENT

UEFA a reușit să ajungă la un nivel uriaș din punctul de vedere al încasărilor. În ultimul sezon înainte de pandemie, 2018-2019, forul continental a avut încasări de 3,85 de miliarde de euro. La fel ca și la alte competiții de elită, drepturile tv dețin o proporție covârșitoare din această sumă.

ADVERTISEMENT
Tags: