Meciul dintre România și Kosovo va fi decis de către Comisia de Disciplină și Etică a UEFA: Jucătorii kosovari au părăsit terenul în prelungirile partidei și au refuzat să mai iasă de la vestiare, motiv pentru care arbitrul danez a fost nevoit să fluiere finalul în absența acestora.
Până la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2026, UEFA va trebuie să ia o decizie în privința partidei abandonate dintre România și Kosovo. Atunci, după un conflict cu Denis Alibec, căpitanul Rrahmani și-a scos colegii de pe teren, iar aceștia nu au mai revenit pe gazon pentru a continua meciul.
Concret, jucătorii kosovari s-au simțit jigniți de scandările suporterilor români care strigau „Serbia, Serbia”, asta deși ei au încercat prin toate mijloacele să provoace cei peste 48.000 de oameni prezenți pe Arena Națională.
Ba mai mult, Rrahmani și câțiva oameni din delegația kosovară au sărit la un jurnalist român la zona mixtă, chiar sub privirile lui Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal. Acolo a fost prezent și reporterul nostru Marian Popovici, care a dezvăluit cu lux de amănunte ce s-a întâmplat.
Astăzi, UEFA a făcut un anunț important cu privire la partida România – Kosovo, chiar pe site-ul oficial:
„Au fost inițiate proceduri disciplinare împotriva Federației Române de Fotbal și a Federației de Fotbal din Kosovo, în conformitate cu articolul 55 din Regulamentul Disciplinar UEFA, în urma meciului UEFA Nations League dintre România și Kosovo, disputat pe 15 noiembrie 2024 la București, România.
Mai multe informații despre aceste proceduri vor fi puse la dispoziție în timp util”, au scris aceștia.
UEFA a deschis investigația în baza Articolului 55 din Regulamentul Disciplinar al UEFA, care spune că procedurile pot fi inițiate:
„a) în baza raporturilor oficiale;
b) în cazul în care a fost depus un protest;
c) la solicitarea Comitetului Executiv al UEFA, președintelui sau secretarului general ai UEFA;
d) la cererea unui inspector de etică și disciplină;
e) în baza documentelor primite de la o autoritate publică;
f) în cazul în care a fost depusă o plângere despre o posibilă abatere disciplinară, cu aprobarea unui inspector de etică și disciplină, conform paragrafului de mai jos:
Când este depusă o plângere, aceasta trebuie evaluată de un inspector de etică și disciplină. La discreția lui, inspectorul poate decide să nu aprobe deschiderea procedurii, în cazul în care nu există motive întemeiate să facă acest lucru.
O astfel de lipsă de motive întemeiate apare, de exemplu, când problema în cauză poate fi soluționată la nivel național, poate face obiectul unui protest, nu are legătură cu o potențială abatere disciplinară, în cazul în care partea care depune plângerea nu are un interes legal demn de protecție sau în cazul în care organele disciplinare ale UEFA nu au jurisdicție în respectiva chestiune.
Decizia unui inspector de etică și disciplină de a nu aproba deschiderea procedurii poate fi atacată cu recurs la Corpul de Control, Etică și Disciplină în termen de cinci zile de la comunicarea deciziei”, presupune Articolul 55 din Regulamentul Disciplinar al UEFA.
Andrei Vochin a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre incidentele provocate de fotbaliștii kosovari la partida cu România, din cadrul Ligii Națiunilor. Acesta este de părere că verdictul UEFA nu poate fi decât unul singur: victorie pentru tricolori cu 3-0 la „masa verde”.
Mai mult decât atât, acesta a subliniat că acest incident de la meciul de la București va fi ultimul de acest gen provocat de kosovari. Andrei Vochin a transmis că imaginea statutului Kosovo va fi afectată imediat ce verdictul UEFA va fi făcut public.
„Ei au vrut să câștige de un joc sportiv folosindu-se de un tertip fără nicio bază motivațională. Din punctul ăsta de vedere, imaginea lor va avea foarte mult de suferit. După decizia UEFA, o să vezi că nu o să mai iasă (n.r. dacă vor striga spectatorii ‘Serbia, Serbia’). Atunci vor ieși din toate competițiile.
Dacă un jucător de pe teren te ofensează cu așa ceva, pot înțelege, dar faptul că este o populație în tribună, într-o țară în care a cărei lege spune că noi la nivel național nu recunoaștem Kosovo, adică te îndrepți împotriva omului care respectă regula în țara lui? Oamenii ăștia nu au strigat nimic ofensator împotriva lor.
Ce mai pot face? Pot să facă o cerere, poate UEFA le-o acceptă, prin care să spună: ‘Câte state nu ne recunosc pe noi în Europa?’. Și fac cerere să nu mai cadă cu ele în grupă. Atunci nu vor mai fi astfel de evenimente, iar ei nu vor mai avea de ce să se lege ca să iasă de pe teren. După decizia care se va da, eu cred că nu o să mai facă. Deja am văzut opinii în țara lor”, a declarat Andrei Vochin la FANATIK SUPERLIGA.