Fotbal international

UEFA analizează modificări pentru cupele europene: a cincea schimbare, anularea regulii golului marcat în deplasare

07.09.2018 | 13:00
UEFA analizeaza modificari pentru cupele europene a cincea schimbare anularea regulii golului marcat in deplasare
ADVERTISEMENT

UEFA va analiza posibilitatea efectuării altor modificări pentru cupele europene. Este vorba de a cincea schimbare, care să fie efectuată numai în cazul în care meciul va intra în reprizele de prelungiri şi de anularea regulii golului marcat în deplasare în situaţia în care acesta este înscris în cele două reprize de prelungiri.

UEFA analizează schimbări cupe europene. Italianul Massimiliano Allegri vrea să se treacă la punerea în practică a schimbărilor propuse, dar e greu de crezut că va fi posibil mai devreme de 2020
UEFA analizează schimbări cupe europene. Italianul Massimiliano Allegri vrea să se treacă la punerea în practică a schimbărilor propuse

Toate aceste modificări pot fi puse în practică, urmare a Forumului antrenorilor care s-a ţinut pe 4 septembrie la Nyon, în Elveţia, sub egida UEFA. La acest forum au fost prezenţi antrenori de top din Europa: Massimiliano Allegri, Carlo Ancelotti, Jose Mourinho, Arsene Wenger, Senol Guneş, Thomas Tuchel, Rudi Garcia, Paulo Fonseca, Julen Lopetegui, Sergio Conceicao, Rafa Benitez şi Diego Simeone.

ADVERTISEMENT

UEFA analizează modificări pentru cupele europene la propunerea unor mari nume de antrenori

Cei prezenţi au ajuns la concluzia că trebuie efectuate cât mai urgent anumite modificări în regulamentul de desfăşurare al competiţiilor cu caracter eliminatoriu. Deja, în cazul în care meciul intră în cele două reprize de prelungiri la turneul final al CM s-a aprobat efectuarea în timpul suplimentar a unei a patra schimbări, dar cei prezenţi consideră că la intensitatea şi la dinamica fotbalului actual ar fi şi mai benefică lărgirea acestei reguli la cinci înlocuiri, evident ultimele două numai în cazul în care se intră în cele 30 de minute de prelungiri.

CITEŞTE ŞI

  • Când se joacă primul El Clasico fără Cristiano Ronaldo

Toţi cei prezenţi au hotărât că a sosit momentul revoluţionar de înlăturare a aplicării regulii golului marcat în deplasare drept criteriu de calificare dacă acesta este înscris nu în cele 90 de minute ale timpului regulamentar, ci în reprizele de prelungiri. Exemplu, după 180 de minute fiecare echipă a câştigat acasă cu 1-0. În prelungiri se mai înscriu două goluri, partida se încheie cu scorul de 2-1, dar echipa care merge mai departe este cea care a punctat în deplasare.

ADVERTISEMENT

Cei mai insistenţi au fost Jose Mourinho, Massimiliano Allegri, Carlo Ancelotti şi Thomas Tuchel

Antrenorii prezenţi au cerut UEFA abolirea acestei reguli depăşite în viziunea lor, măcar pentru golurile marcate în cele două reprize de prelungiri, deşi au fost destui cei care au cerut răspicat înlăturarea definitivă a regulii pentru toată durata partidei. Cu alte cuvinte, la scor egal după 180 de minute să nu se mai ţină cont de regula golului marcat în deplasare, să se intre în prelungiri şi dacă egalitatea persistă să se execute lovituri de departajare.

CITEŞTE ŞI

Jose Mourinho, Massimiliano Allegri, Thomas Tuchel şi Carlo Ancelotti au fost cei mai vehemenţi în această direcţie, susţinând că este o prostie să premiezi o echipă pentru că a marcat în deplasare şi că trebuie acordate şanse egale combantantelor să meargă până la capăt, unde să se vadă care a fost cu adevărat echipa mai bună. Reprezentanţii UEFA au arătat multă disponibilitate la dialog, dar este clar că introducerea acestor schimbări necesită timp şi nu se pune în nici un fel problema ca ea să fie adoptată în regim de urgenţă. Asta ar însemna că în cel mai fericit caz dacă forul european le va aproba şi va dispune punerea lor în practică, aceste modificări nu vor putea fi posibile mai devreme de sezonul 2020-2021. Antrenorii prezenţi au fost asiguraţi de faptul că forul european va studia cu mare atenţie propunerile şi va comunica până la finalul anului cu ce anume este de acord şi dacă există obiecţii.

ADVERTISEMENT