Calendarul echipelor de top din fotbalul mondial a devenit foarte aglomerat în ultimii ani, iar UEFA ar putea lua măsuri în acest sens.
Granzii Europei dispută foarte multe partide, în special în partea a doua a sezonului, iar această problemă a fost exacerbată și mai mult de noul format al grupelor din UEFA Champions League, dar și de expansiunea de către FIFA a Cupei Mondiale a Cluburilor.
În acest context, asociațiile de jucători au cerut celor de la UEFA să ia anumite măsuri, iar una dintre ele ar putea fi eliminarea celor 30 de minute de prelungiri în cazul partidelor din fazele eliminatorii, care astfel ar trece direct la penalty-uri dacă formațiile sunt la egalitate la finalul timpului regulamentar.
Conform The Guardian, forul european se gândește serios la această schimbare, care a fost deja aplicată în Supercupa Europei începând din 2023. Chiar la prima ediție după modificarea regulii, meciul dintre Manchester City și Sevilla s-a încheiat la egalitate, 1-1, după 90 de minute, iar partida a trecut la loviturile de departajare, unde „cetățenii” s-au impus cu 5-4.
În sezonul precedent de Champions League, doar trei „duble” au avut nevoie de prelungiri sau penalty-uri, în timp ce în ediția 2022-2023 acestea nu au fost folosite deloc. Ultima finală din cea mai importantă competiție inter-cluburi care s-a decis după prelungiri și penalty-uri a fost cea din 2016. Atunci, derby-ul madrilen dintre Real și Atletico s-a încheiat la egalitate, 1-1, iar „Los Blancos” au avut câștig de cauză la loviturile de la 11 metri, scor 5-3.
Sursa menționată notează faptul că e foarte puțin probabil ca eliminarea prelungirilor să fie aplicată înainte de sezonul 2026-2027, deoarece drepturile de televizare sunt vândute până la acel moment.
Modificarea ar fi una importantă și pentru echipele românești, deoarece ar afecta și partidele din tururile preliminare ale competițiilor europene. În acest moment, campioana din Superligă și câștigătoarea Cupei României trebuie să treacă de patru tururi pentru a ajunge în faza grupelor.
Pentru moment, ideea este doar una informală, nefiind discutată oficial într-o ședință a Comitetului Executiv, însă acest lucru s-ar putea produce cât de curând.
Ultima modificare importantă produsă de UEFA a fost eliminarea regulii golurilor în deplasare, care s-a produs în 2021.