Fotbal international

Luka Modric a fost ales jucătorul anului de UEFA

30.08.2018 | 19:11
Luka Modric a fost ales jucatorul anului de UEFA

UEFA decide cine este jucătorul anului 2018. Pentru prima dată de când se acordă acest premiu, pe lista finaliștilor nu se află starul argentinian Lionel Messi. În schimb, marele său rival din acești ani la toate trofeele individuale, portughezul Cristiano Ronaldo, se află în cursă, alături de un fost coleg de la Real Madrid, croatul Luka Modric. Cel de-al treilea finalist este egipteanul Mohamed Salah, care a fost desemnat jucătorul anului în Premier League, după ce în sezonul trecut a doborât mai multe recorduri. Cei trei finaliști au jucat excepțional pentru echipele de club, au jucat cu echipele naționale la Campionatul Mondial 2018 și au fost pe teren și la finala Champions League din acest an.


UPDATE, ora 20:20: Luka Modric a fost ales cel mai bun jucător al anului de către UEFA.


UPDATE, ora 20:00: Cristiano Ronaldo, cel mai bun atacant din ultimul sezon.


UPDATE, ora 19:50: Luka Modric a fost desemnat mijlocaşul anului în ancheta UEFA


UPDATE, ora 19:30: Sergio Ramos a primit titlul de cel mai bun fundaş din ultimul sezon


UPDATE, ora 19:20: Keylor Navas a fost desemnat cel mai bun portar din sezonul precedent

Keylor Navas, portarul anului în ancheta UEFA

Jucătorul anului va fi desemnat în cadrul evenimentului organizat de UEFA la Monaco pentru tragerea la sorți a grupelor Europa League. Specialiștii sunt de părere că bătălia pentru acest trofeu se va da în cele din urmă între Luka Modric și Cristiano Ronaldo. Lista finală a fotbaliștilor nominalizați pentru jucătorul anului a fost votată de un juriu compus din 80 de antrenori care au participat în sezonul 2017 – 2018 Champions League și Europa League, alături de 55 de jurnaliști.

Luka Modric, Mohamed Salah și Cristiano Ronaldo
Luka Modric, Mohamed Salah și Cristiano Ronaldo

Luka Modric, pe lista finaliștilor pentru jucătorul anului

Luka Modric a condus în mod impecabil echipa de pe Santiago Bernabeu. Împreună cu Toni Kroos formează la Real Madrid un tandem care dă fluiditate jocului și obține superioaritatea la mijlocul terenului. A marcat 2 goluri pentru Real sezonul trecut și a reușit 8 assist-uri. La Campionatul Mondial 2018, Luka Modric a ajuns cu naționala Croația până în finală, unde a fost învinsă de Franța cu scorul de 4-2. Croatul a fost desemnat jucătorul Mondialului. Modric a înscris două goluri în Rusia și a dat o pasă de gol.

Mohamed Salah, creștere de formă spectaculoasă

Mohamed Salah este mai mult decât un idol pentru egipteni și pentru fanii lui Liverpool. A marcat 44 de goluri și a dat 16 pase de gol pentru clubul de pe Anfield în 52 de partide jucate sezonul trecut, iar accidentarea din finala Champions League l-a ținut pe bancă la prima partidă de la CM 2018. Salah a jucat însă în celelalte 2 meciuri din grupă și a marcat de 2 ori. Din păcate, naționala Egiptului nu a trecut de faza grupelor la turneul din Rusia. De altfel Egiptul s-a calificat la turneul final din acest an după golurile marcate de “faraonul” lui Liverpool.

Cristiano Ronaldo a câștigat al 4-lea trofeu Champions League

Cel de-al treilea nominalizat pentru titlul de jucătorul anului este Cristiano Ronaldo. Portughezul s-a transferat în această vară la Juventus Torino după ce a câștigat al 4-lea trofeu Champions League alături de Real Madrid. Ronaldo a dat 44 de goluri și 8 pase de gol în 44 de partide sezonul trecut. A devenit golgheterul Champions League, cu 15 goluri marcate. La CM 2018 a dat un hat-trick în grupă împotriva Spaniei. În total a marcat de 4 ori în Rusia, dar Portugalia a fost eliminată de Uruguay în faza optimilor de finală.

UEFA decide cine este jucătorul anului

Pentru prima dată de când a fost instaurat acest trofeu lipsește starul Barcelonei, argentinianul Leo Messi. Sud-americanul plătește în primul rând pentru evoluția modestă la turneu final al Campionatului Mondial din Rusia, acolo unde naționala Argentinei a părăsit competiția încă din faza optimilor de finală, ceva care se mai petrecuse doar în 1994, când România a detonat bomba World Cup din SUA, învingând pumele cu 3-2. Şi meciul care a trimis Argentina acasă de la competiţia din Rusia a fost, ca şi atunci, considerat cel mai frumos al turneului şi a avut nu mai puţin de şapte goluri: Franţa, care avea să devină campioană mondială, a învins Argentina cu 4-3.

Absenţa lui Messi se datorează şi faptului că echipa sa de club, FC Barcelona, a câştigat doar trofee pe plan intern, campionatul şi Cupa Spaniei, în timp ce  marele rival a triumfat pentru a treia oară consecutiv în Champions League, acolo unde Cristiano Ronaldo a avut o contribuţie uriaşă, stabilind şi nişte recorduri de eficacitate ale celei mai importante competiţii intercluburi greu dee egalat. Cum în viziunea forului european şi a celor care vor vota performanţele interne nu înseamnă mare lucru de această dată Cristiano Ronaldo i-a luat clar faţa vedetei catalane. Forul european va decide cine este cel mai bun jucător al anului vineri, la ora 14.00.

Tags: