Fotbal intern

„UEFA discută să extindă până în august finalizarea campionatelor” Justin Ștefan: “Nu ne putem aștepta la ajutor de la guvern. Sunt alte priorități” INTERVIU

27.03.2020 | 14:34
UEFA discuta sa extinda pana in august finalizarea campionatelor Justin Stefan Nu ne putem astepta la ajutor de la guvern Sunt alte prioritati INTERVIU
ADVERTISEMENT

Fotbalul românesc merge, în acest moment, pe sârmă. Pandemia de coronavirus care a închis și România ar putea însemna o lovitură decisivă pentru multe cluburi. Contextul este complicat, iar Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a acceptat să-l descrie într-un interviu acordat FANATIK.

Pe scurt, totul depinde, în acest moment, de întinderea perioadei în care competițiile nu se pot desfășura.

ADVERTISEMENT

Citiți mai jos un interviu-radiografie pentru fotbalul românesc profesionist în vremea coronavirusului.

Secretarul general al LPF, Justin Stefan, spune că din contractul pentru drepturile TV mai sunt de încasat circa 2,2 milioane de euro, bani care nu le vor fi dați cluburilor dacă nu livrează încă 72 de meciuri în acest sezon. FOTO: sportpictures.eu

“Se discută deja la UEFA ca termenul-limită stabilit inițial pentru finalizarea tuturor competițiilor să se extindă chiar în august”

Care este, în acest moment, situația drepturilor TV? Ați discutat cu reprezentanții firmei care le-a cumpărat?
Da, am avut discuții. Mai era de plătit o diferență de 8% din valoarea contractului. La acest moment nu e achitată și urmează să fie deblocată în funcție de evoluția situației în perioada următoare. Cu alte cuvinte, obiectivul nostru, al tuturor, e acela de a finaliza competiția. Chiar dacă asta ar presupune să solicităm o comprimare a calendarului la nivelul competițiilor internaționale. Dealtfel, se discută deja la UEFA ca termenul-limită de 30 iunie, stabilit inițial pentru finalizarea tuturor competițiilor naționale, să se extindă undeva, în iulie, sau chiar în august. Ceea ce, bineînțeles, în funcție și de dinamica evoluției epidemiei de COVID-19, ar putea să ne permită să închidem campionatul și, în felul acesta, să nu avem pierderi în zona de drepturi TV.

ADVERTISEMENT

Teoretic, ar trebui să se poată, totuși, finaliza campionatul intern, dacă se prelungește termenul până în august.
– Cu alte cuvinte, raportat la acea diferență de 8% (n.r. – circa 2,2 milioane de euro net), în situația în care competiția se va relua și va fi finalizată, nu vor exista probleme. Cel puțin, așa au afirmat partenerii noștri.

În momentul acesta, meciurile lipsă reprezintă un procent mai mare decât cel al sumei neachitate. Lipsesc cam 27% din meciurile pe care LPF s-a angajat, prin contract, să le livreze.
– Corect. 72 de meciuri sunt.

ADVERTISEMENT

„Există o singură soluție pentru toată lumea: reducerea substanțială a costurilor”

În cazul în care nu se pot livra, veți renegocia pentru la anul? Sau cum se va echilibra situația?
– E clar că, în măsura în care va exista o diminuare a drepturilor generată de nedifuzarea numărului de meciuri garantat prin contract, vom încerca să discutăm cu partenerii și să ducem aceste sume, recuperarea lor să se întindă pe următorii 4 ani, adică perioada rămasă din contract.

O eșalonare.
– Să spunem că avem 100 de lei, o împărțim la 4 ani. Vor fi 25 de lei în fiecare an.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, cluburile și Liga ce rezerve au? Cât ar putea să mai îndure situația asta, de inactivitate și de absență aproape totală a veniturilor?
– Cred că fiecare club are o situație aparte. Pentru că există, probabil, anumite întârzieri la plata jucătorilor în cazul anumitor cluburi, ceea ce înseamnă că acolo va exista o presiune mai mare decât în cazul celor care se află cu banii la zi. În mod normal, dacă ne-am raporta la o situație de business uzuală, eu știu, datorii de 100 de lei și venituri de 50 de lei, ar însemna să am o problemă cu veniturile, nu neapărat cu datoriile. Dar astăzi este o situație specială, care nu se află sub nicio formă sub controlul cluburilor de fotbal, ceea ce înseamnă că avem o problemă cu datoriile. Ori, pentru a rezolva această problemă în perioada următoare, există o singură soluție pentru toată lumea: reducerea costurilor. Ba, chiar, o reducere substanțială a costurilor. Asta înseamnă o reducere a salariilor datorate personalului. Atât din cadrul cluburilor, cât și din cadrul altor entități sportive.

“Nu poate fi vorba de decizie unilaterală a cluburilor sau federației la diminuarea contractelor pentru jucători

De la UEFA se așteaptă acum două decizii importante, spune Justin Ștefan: 1. prelungirea termenului de finalizare a campionatelor până în august, 2. O soluție în situația în care acest sezon nu se mai poate termina deloc

Aceasta este o chestiune foarte interesantă și, în același timp, foarte delicată. Sunt deja conducători de cluburi care cer federației să dea un decret sau ceva asemănător, să taie salariile. Din punct de vedere legal există această posibilitate? E posibil ca federația, liga sau un club să ia decizia de a reduce salariul jucătorilor în mod unilateral?
– E clar că nu poate fi vorba de decizie unilaterală din partea uneia dintre entitățile amintite de tine. Fie că vorbim de federație, de ligă sau chiar de club. Cred că e un moment în care federația, liga și sindicatul fotbaliștilor ar trebui să colaboreze și să găsească o soluție colectivă pentru toată lumea. În situația în care nu se va ajunge la o soluție colectivă rămâne ca fiecare club să renegocieze cu angajații săi. Dacă nu se va ajunge la o soluție de comun acord, există acele mecanisme legale prevăzute în Ordonanța de Urgență 30. Dar așteptăm normele metodologice. Înțeleg că trebuie să apară în perioada imediat următoare. Abia în momentul acela cred că putem vedea mai clar care a fost voința legiuitorului odată cu adoptarea acelei norme. E clar că cea mai bună soluție rămâne o renegociere între părți. Sunt convins că jucătorii înțeleg situația și dramatismul ei. Singura soluție pentru cluburi e să ajungă la acel numitor comun cu jucătorii, pentru că, altfel, cred că vor fi puse chiar în pericol în privința existenței lor.

Înțeleg că nu e legal ca Burleanu să dea mâine un edict, cum face Papa, și toate salariile să se taie cu 30% sau 50%.
– Nu, și nici nu cred că… În ultima vreme am avut o relație deschisă cu federația și nici nu cred că poate fi vorba despre o astfel de soluție. Repet, singura soluție agreată de toate părțile implicate la acest moment este una comună FRF – LPF – AFAN.

„Banii trebuie direcționați către spitale. Prioritatea o reprezintă sănătatea oamenilor și în niciun caz situația cluburilor sportive”

Cu vi se par apelurile făcute de unii dintre conducătorii de cluburi, să vină statul să le plătească salariile jucătorilor?
– Acum cred că trebuie să facem distincție între ceea ce ne dorim și ceea ce reprezintă realitatea de la acest moment. Cred că România este într-o situație… Hai să nu-i spun dramatică, dar e într-o situație grea la acest moment și, cu certitudine, prioritatea autorităților statului o reprezintă sănătatea publică și instituțiile medicale. Sub nicio formă nu cred că astăzi sportul poate reprezenta o prioritate pentru ele, motiv pentru care cel puțin la acest moment nu cred că putem vorbi despre un program specific sau special pentru ajutorarea sportului. Poate în viitor, după terminarea crizei, să existe anumite facilități care ar putea fi acordate cluburilor, pentru a depăși problemele. Dar, în momentul acesta, să fim realiști, prioritatea o reprezintă sănătatea oamenilor și în niciun caz situația cluburilor sportive.

Cu alte cuvinte, sunt iluzii aceste planuri…
– De-asta am și spus că trebuie să facem distincție între dorință și realitate. La nivel personal, poate că și eu mi-aș dori să existe o soluție de a ajutora cluburile sportive, din partea statului, dar, în același timp, nu pot face abstracție de fapte, iar faptele sunt altele, vedem ce se întâmplă cu spitalele, cu doctorii, e clar că banii trebuie direcționați în acea zonă.

„Avem în vedere reduceri de costuri la Ligă pentru a putea ieși la liman

Pentru Gigi Becali, “negocierea” contractelor cu fotbaliștii a însemnat obligarea acestora să accepte o înjumătățire a sumei. © FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Liga cum se descurcă în acest moment? În ce situație este?
– Așteptăm să vedem normele metodologice la OUG-urile publicate la finalul săptămânii trecute și, în funcție de asta, vom lua decizii pentru perioada următoare. Cu certitudine avem în vedere reduceri de costuri pentru a putea ieși la liman.

Nu e zona de acțiune a LPF, dar sunt convins că aveți date despre ce se întâmplă și în ligile inferioare. Cluburile din Liga 2 cum stau, comparativ cu cele din Liga 1? Sunt mai afectate sau mai puțin lovite de criză?
– Impactul ar trebui să fie unul mai mic, pentru că ele nu sunt dependente într-o proporție atât de mare de drepturile TV. Nu cunosc în detaliu situația cluburilor din Liga 2, dar e clar că și ei lucrează pe mai multe scenarii în privința reluării competiției. Dar, repet, dacă mă uit la mixul dintre încasările provenind din drepturi TV și încasările din publicitate, sponsorizare, ba chiar și cele de pe bilete și abonamente – avem și în Liga 1 câteva cluburi care ar putea avea pierderi mai mari în zona de bilete – cred că impactul va fi unul mai redus. Și, atât timp cât există și o finanțare din zona publică… Până și în situația în care acea finanțare va fi redusă, sunt sigur că-și vor adapta cheltuielile și vor merge mai departe.

„Soluția pe care o vom găsi va trebui să ne ferească de litigii

Care este punctul de vedere al LPF vizavi de modalitatea de desemnare a campioanei, a echipelor retrogradate și a celor din cupele europene, finalizarea clasamentului, dacă se va ajunge la scenariul nefericit al imposibilității de a termin sezonul?
– Trebuie să vedem care va fi atitudinea majorității ligilor europene. Sunt sigur că, dacă va exista acest scenariu, va fi nevoie de o soluție comună pentru ca ea să fie aplicabilă unitar în ceea ce privește participarea în competițiile europene. La acest moment, n-aș vrea să fac discuții pe acest scenariu și pe modul în care se va efectua departajarea echipelor pentru participarea în cupele europene și, mai ales, pentru retrogradare, unde bineînțeles că pot apărea discuții. Repet, vrem să vedem ce soluție va exista la nivel european. Și mai trebuie ținut cont de un lucru. Soluția pe care o vom lua va trebui să ne ferească de litigii.

Clar.
– Acestea sunt principiile de lucru. Acum, să vehiculăm o soluție cred că este prematur.

În mod normal, așa este, trebuie văzut cum reacționează și UEFA. Dar, pe de altă parte, fiecare campionat are specificul lui. Noi avem un mic avantaj aici, pentru că s-a încheiat sezonul regulat, cu tur-retur complet. Deci, cu un clasament corect. Se poate face o ierarhie mai puțin contestabilă decât în Germania, de exemplu.
– Până la urmă, rămâne tot o decizie arbitrară de a trage linie la un anumit moment. Că tragem linie acum, că mai jucăm un număr de meciuri… O astfel de decizie nu are în vedere neapărat meritul sportiv. Pentru că meritul sportiv ar trebui să se reflecte la toată competiția, așa cum a fost gândită la momentul începerii ei. De-asta și așteptăm să vedem modelul european în privința soluției și abia atunci ne vom hotărî. Ba, mai mult, repet, trebuie să avem grijă pe zona juridică, pentru a nu apărea litigii. În funcție de momentul la care te decizi să tragi linie, s-ar putea să fie alte echipe dezavantajate.

Câte echipe ar putea să reia campionatul Ligii 1 la toamnă, să spunem, dacă până atunci nu se va mai putea juca niciun meci?
– Nu aș fi în măsură să răspund în acest moment. Există câteva cluburi care îmi semnalează anumite probleme, n-aș vrea să spun public, n-aș vrea să le creez discuții cu partenerii lor. Eu sper ca, dacă nu se întinde prea mult criza, să nu avem probleme în privința dispariției unor cluburi din Liga 1.

Mulțumesc.
– Cu plăcere.

ADVERTISEMENT