Sport

Premieră la EURO 2024 în Germania – Scoția 5-1! A fost pusă în practică decizia UEFA. Foto

UEFA a luat o decizie importantă cu scurt timp înainte de startul EURO 2024. Hotărârea a fost pusă în practică pentru prima oară în Germania - Scoția 5-1.
16.06.2024 | 00:14
Premiera la EURO 2024 in Germania  Scotia 51 A fost pusa in practica decizia UEFA Foto
Cu puțin timp înainte de startul EURO 2024, UEFA a luat o decizie importantă în ceea ce privește fazele care vor fi judecate la VAR. Sursă foto: The New York Times
ADVERTISEMENT

Sistemul de arbitraj video a creat destule probleme în campionatele interne, iar forul continental va încerca să reducă pe cât posibil numărul erorile la turneul final din Germania. Roberto Rosetti, șeful Comisiei pentru arbitri UEFA, a precizat că deciziile VAR vor fi explicate pe ecrane gigantice direct pe stadion.

UPDATE: VAR-ul, explicații pe un ecran uriaș la Germania – Scoția 5-1

Germania a învins categoric Scoția la primul meci de la EURO 2024, scor 5-1. UEFA a pus în practică schimbarea privind explicațiile VAR chiar la primul meci. Clement Turpin a greșit grav în minutul 28 al meciului de pe Allianz Arena, din Munchen.

ADVERTISEMENT

Arbitrul francez a acordat eronat un penalty nemților. Musiala a fost faultat la marginea careului, însă Turpin a dictat lovitură de pedeapsă, crezând că intervenția imprudentă a avut loc în careu.

VAR-ul a intervenit și a schimbat decizia lui Clement Turpin. Arbitrul francez a acordat ulterior lovitură liberă de la 17 metri pentru germani. În timp real, VAR-ul le-a explicat suporterilor și telespectatorilor decizia printr-un mesaj afișat pe un ecran gigantic.

ADVERTISEMENT

447749158_449992944598163_810281

Toate deciziile VAR de la EURO 2024 vor fi explicate în timp real

În acest sens, italianul Roberto Rosetti, șeful Comisiei pentru arbitri a UEFA, a anunțat că toate deciziile ce vor fi judecate la VAR pe timpul EURO 2024 vor fi explicate în timp real la stadion și pentru telespectatori.

”După asistenţa video, explicaţia tehnică a deciziei va fi afişată pe ecranele gigantice din stadioane”, a declarat Rosetti, într-o conferință de presă susținută înaintea de startul turneului final.

ADVERTISEMENT

Fostul mare arbitru italian a oferit și un exemplu în acest sens: ”Penalti, henţ. Jucătorul nr. 9 al Germaniei a atins mingea cu mâna stângă, care se afla într-o poziţie nefirească, peste umăr şi în prelungirea corpului”.

Același anunț va ajunge și la comentatorii partidei, care vor putea astfel să explice telespectatorilor decizia. Un sistem asemănător, în care arbitrii anunțau hotărârea spectatorilor din tribună, a fost folosit în premieră la Cupa Mondială feminină din 2023.

ADVERTISEMENT

”Cred că VAR este un instrument fantastic şi că nu vom face un pas înapoi. Obiectivul este de a reduce numărul de intervenţii VAR, dar dacă există o imagine clară care poate dovedi o eroare clară, putem mulţumi VAR”, a mai spus șeful Comisiei pentru arbitri a UEFA.

Doar căpitanii de echipă pot discuta cu arbitrul

De asemenea, Roberto Rosetti a reamintit faptul că singurele discuții admise pe seama unei faze este între arbitru și căpitanul de echipă. Orice alt jucător care va încerca să interacționeze cu ”centralul” va fi sancționat cu cartonaș galben.

”Facem acest lucru pentru generaţiile următoare. Nu o facem pentru arbitri, ci pentru fotbal şi pentru imaginea jocului, pentru tinerii jucători şi pentru tinerii arbitri”, a spus italianul.

El a făcut apel la fotbaliști să evite orice dispută şi să îl lase pe căpitan să discute cu arbitrul. Pentru echipele care au căpitan portarul, înainte de meci va fi desemnat un jucător de câmp care va putea purta acest dialog.

EURO 2024 va începe vineri, 14 iunie, de la ora 22:00 cu meciul Germania – Scoția. Partida de debut va fi condusă de o brigadă de arbitri din Franța, avându-l la centru pe Clement Turpin.

  • 1,69 este cota oferită de MAXBET pentru pronosticul „peste 2,5 goluri” la meciul Germania – Scoția

ADVERTISEMENT
Tags: