Fotbal international

Ceferin, noul boss UEFA. E omul lui Putin şi are centura neagră!

VEZI AICI LIVE VIDEO CONGRESUL ÎN CARE VA FI ALE NOUL PREŞEDINTE AL UEFA...
14.09.2016 | 12:07
Ceferin noul boss UEFA E omul lui Putin si are centura neagra
ADVERTISEMENT

VEZI AICI LIVE VIDEO CONGRESUL ÎN CARE VA FI ALE NOUL PREŞEDINTE AL UEFA

UPDATE. Noul preşedinte al UEFA este slovenul Aleksander Ceferin! ”Este o mare onoare si o mare responsabilitate. Familia mea este mîndră de mine, la fel şi mica mea ţară, Slovenia. Sper ca într-o bună zi să fiţi şi voi mîndri de mine”, a declarat noul preşedinte al UEFA care a obţinut 42 de voturi din 55. De-a lungul campaniei sale, Ceferin a fost susţinut intens de Vladmir Putin, preşedintele Rusiei.

Ceferin va fi atent şi la echipele mici din Europa, mai ales că el vine din Slovenia, o ţată cu doar 2.000.000 de locuitori. Într-un interviu oferit în urmă cu cîteva săptămîni, noul preşedinte al UEFA spunea: ”Mă interesează întregul continent, nu doar echipele mari şi bogate”

ADVERTISEMENT

Ceferin a fost sportiv în tinereţe, avînd şi acum centura neagră la karate.

Miercuri, 14 septembrie, UEFA îşi va afla noul preşedinte. Lupta se dă între doi oameni, olandezul Michael van Praag şi slovenul Aleksander Ceferin. Michel Platini, preşedintele în exerciţiu e suspendat 4 ani din toate activităţile fotbalistice.

Totuşi, Platini va fi prezent la Atena la Congres, primind o dispensă pentru a putea să se retragă onorabil din fruntea UEFA şi îi va fi permis să îşi dea demisia. Asta nu îl va împiedica în 2020 să poată candida din nou, dacă va dori acest lucru.

ADVERTISEMENT

Principalul favorit s-a retras

Cu o săptămînă înainte de alegeri, preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, Angel Maria Villar, s-a retras din cursa pentru funcţia de preşedinte al UEFA. El a fost considerat principalul favorit, în condiţiile în care Villar e preşedintele interimar al forului european:

“Pe 19 iulie, mi-am depus candidatura pentru preşedinţia UEFA cu un proiect ambiţios. Deşi am primit o mulţime de încurajări, după o profundă reflecţie, am decis să-mi retrag candidatura.

ADVERTISEMENT

Numeroase voci din rîndul reprezentanţilor fotbalului spaniol mi-au cerut să-mi continui munca pentru fotbalul din ţara mea şi să îmi prezint o nouă candidatură la preşedinţia RFEF, pentru care mi-am dedicat cea mai mare parte a vieţii mele de conducător”, a declarat Angel Maria Villar.

Angel Maria Villar este preşedintele Federaţiei Spaniole din anul 1988, iar în decembrie va concura pentru al 8-lea mandat la rînd.

ADVERTISEMENT

Ceferin vs. van Praag

Preşedintele UEFA va fi ales între Michael van Praag şi Aleksander Ceferin. Primul este mai experimentat, însă slovenul se zvoneşte că beneficiază de sprijinul preşedintelui FIFA, Gianni Infantino.

Aleksander Ceferin

cee

Naţionalitate: sloven

Data naşterii: 13 octombrie 1967

Preşedintele Federaţiei Slovene din 2011

* A absolvit Facultatea de Drept din Ljubljana

* A luat contact cu fotbalul în 2005, cînd a fost membru executiv al clubului de futsal Lesna Litija

* Căsătorit şi vorbitor fluent de engleză şi italiană

Michael van Praag

van-praag

Naţionalitate: olandez

Data naşterii: 28 septembrie 1947

Preşedintele Federaţiei Olandeze de Fotbal din: 2008

Vicepreşedinte al UEFA din: iunie 2015

* Iniţial, van Praag a fost arbitru la nivel de fotbal amator, în 1978

* A fost directorul clubului Ajax din 1989 pînă în 2003

* În 2008 a fost ales Preşedintele Federaţiei Olandeze

* E divorţat şi are o fiică

Procedura de vot

Cele 55 de ţări membre ale UEFA au un vot. În acest caz, cu doi candidaţi, votul este foarte simplu. Fiecare preşedinte de Federaţie sau delegat votează pentru unul dintre candidaţi şi va cîştiga cel cu cele mai multe voturi, majoritate simplă.

România îl susţine pe Ceferin

România îl va susţine pe Aleksander Ceferin la alegerile UEFA. Preşedintele Răzvan Burleanu şi secretarul general Radu Vişan vor participa la alegeri.

Burleanu şi-a motivat decizia de a-l susţine pe Ceferin: “Am luat această decizie în urma analizelor şi dezbaterilor din cadrul grupului regional de lucru format din 13 asociaţii naţionale, membre UEFA şi reprezentante ale fotbalului din această zonă a Europei. Încă de la întîlnirea acestui grup din luna iunie, la Moscova, am precizat poziţia noastră, pe care am reconfirmat-o cu ocazia întîlnirii regionale de zilele trecute, de la Florenţa.

Programul de candidatură al lui Aleksander Ceferin propune o reformă reală şi radicală, proiectează UEFA în postura celei mai performante instituţii sportive din lume şi fixează, în premieră, o relaţie directă de colaborare cu Uniunea Europeană.

Totodată, la nivelul Comitetului Executiv al UEFA, se vor regăsi doar preşedinţi de asociaţii naţionale în exerciţiu, personalităţi active în fotbal la nivel naţional. Alegerea lui Aleksander Ceferin ar constitui liantul dintre estul şi vestul fotbalistic european, cu sprijinul şi aportul experienţei lui Michael van Praag din cadrul Comitetului Executiv al UEFA”, a spus Burleanu.

ADVERTISEMENT