Fotbal international

UEFA va introduce o nouă competiție europeană din sezonul 2021-2022

11.09.2018 | 15:09
UEFA va introduce o noua competitie europeana din sezonul 20212022

UEFA va introduce o nouă competiție europeană din sezonul 2021-2022. Anunțul a fost făcut de către Andrea Agnelli, membru în Comitetul Executiv (CE) al UEFA. Agnelii nu a dat mai multe detalii despre formatul noii competiții, dar a dat de înțeles că tot ce mai trebuie făcut în acest moment este doar îndeplinirea unor formalități prin care “sora mai mică” a Champions League și Europa League să ia naștere.

Forul continental intenționează să lanseze o nouă competiție începând cu sezonul 2021-2022. În Champions League vor juca în continuare tot 32 de echipe, iar numărul de cluburi din Europa League ar urma să fie redus de la 48 la 32. Cea de-a 3-a competiție pentru care încă nu a fost găsit un nume va alinia la start tot 32 de echipe, astfel că într-un singur sezon european vor participa 96 de echipe doar în faza grupelor. Acestora li se adaugă și cluburile care vor încerca să treacă de preliminarii.

“Am primit unda verde pentru introducerea celei de-a treia competiți. Mai rămâne doar să primim aprobarea Comitetului Executiv al UEFA. Cu această nouă competiție, vom avea 96 de cluburi participante în competițiile europene, începând cu sezonul 2021-2022″, a anunțat Andrea Agnelli, președintele clubului Juventus Torino și membru în CE al UEFA.

UEFA va introduce o nouă competiție europeană din sezonul 2021-2022

Prin introducerea unei noi competiții la nivel continental, UEFA intenționează să facă Europa League mult mai atractivă prin sporirea calității sportului și, prin urmare, a oportunităților de marketing crescut (drepturi TV, sponsori, bilete). În același timp, echipele din țări cu un fotbal încă nedezvoltat, din Estul Europei sau din Scandinavia, vor avea posibilitatea să joace într-o cupă europeană fără a fi nevoie ca în Europa League să crească numărul de echipe participante la 64.

Noua competiție, un fel de Cupa Cupelor

Promovarea noii competiții ar urma să fie făcută cu accent pe mediul online, iar startul ar putea fi dat în anul 2021. O decizie finală cu privire la înființarea unei noi competiții nu a fost însă luată până în acest moment. Cert este că la nivelul UEFA a mai existat de-a lungul timpului o a treia cupă, numită Cupa Cupelor. A fost o competiție anuală a cluburilor de fotbal din Europa care câștigau cupa în țările lor respective. Prima ediție a Cupei Cupelor s-a ținut în sezonul 1960 – 61, și ultima în 1998 – 99. Competiția a fost anulată din cauza schimbării formatului Ligii Campionilor, iar câștigătoarele cupelor din fiecare țară urmau să participe în Cupa UEFA.

Înainte de desființarea sa, Cupa Cupelor era considerată a doua competiție ca prestigiu în Europa, în urma Ligii Campionilor, dar înaintea Cupei UEFA, deși mulți comentatori au considerat că de fapt Cupa Cupelor era competiția cel mai ușor de câștigat. Din 1972, câștigătoarea Cupei Cupelor urma să joace în Supercupa Europei cu echipa care câștiga în același sezon Cupa Campionilor Europeni. De la desființarea competiției în 1999, Supercupa Europei s-a jucat între câștigătoarea Ligii Campionilor și câștigătoarea Cupei UEFA.

La început, marile cluburi europene nu au părut interesate de această competiție, dar ulterior aceasta a început să crească în prestigiu, iar concurența a devenit acerbă. La nivel de țară, Anglia a cucerit de cele mai multe ori Cupa Cupelor: Chelsea de 2 ori, Arsenal, Everton, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur și West Ham United. La nivel de cluburi, Barcelona conduce clasamentul, reușind să câștige trofeul de 4 ori. Cele mai multe goluri care s-au dat într-un meci din această competiţie s-au înregistrat în partida Sporting CP 16-1 APOEL (1963 – 1964), acesta fiind de altfel un record absolut în toate cupele europene intercluburi.

Tags: