Fotbal international

UEFA nu glumește. Sancțiuni drastice pentru cluburile care au fondat Superliga Europeană

06.05.2021 | 12:20
UEFA nu glumeste Sanctiuni drastice pentru cluburile care au fondat Superliga Europeana
ADVERTISEMENT

Forul continental de fotbal pregătește sancțiuni drastice pentru cele 12 cluburi care au fondat Superliga Europeană. Nici echipele care au anunțat că se retrag din proiect nu vor scăpa nepenalizate.

Televiziunea americană de sport ESPN a anunțat că toate cluburile implicate în tentativa de a submina cea mai importantă întrecere continentală intercluburi organizată de UEFA, Liga Campionilor, vor suporta consecințele inițiativei de a organiza o competiție paralelă.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur din Anglia, AC Milan, Inter Milano și Juventus din Italia, plus Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid din Spania, care au anunțat în data de 19 aprilie că în cel mai scurt timp posibil vor evolua într-o competiție separată, denumită European Super League (Superliga Europeană).

Nu toate cluburilor vor fi pedepsite la fel

Imediat după anunțul celor 12 cluburi, UEFA și FIFA au reacționat vehement și au enunțat o serie de măsuri disciplinare și interdicții ce vor fi aplicate acestora.

ADVERTISEMENT

ESPN notează că, între timp, UEFA a ajuns la un compromis cu opt dintre inițiatoarele proiectului Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid și Inter Milano, în sensul în care acestea să nu suporte aceleași sancțiuni precum Real Madrid, Barcelona, Juventus și AC Milan care în continuare susțin organizarea Superligii Europene.

Cele patru cluburi care nu și-au anunțat ieșirea din proiect vor suporta sancțiunile cele mai drastice care înseamnă, pe lângă penalități financiare importante, și excluderea din cupele europene pentru unul sau chiar două sezoane.

ADVERTISEMENT

Cum explică președintele UEFA sancțiunile diferențiate

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a declarat pentru cotidianul Daily Mail că poartă în continuare discuții cu reprezentanții celor 12 cluburi și a explicat de ce pedepsele vor fi aplicate de la caz la caz și de ce niciun club nu va scăpa nesancționat.

”Pentru mine este o diferență clară între cluburile engleze și celelalte șase. Au ieșit primele și au recunoscut că au făcut o greșeală. Pentru mine sunt trei grupuri din aceste 12 – cele șase engleze, care au ieșit primele, apoi celelalte trei (Atletico Madrid, Milano și Inter) și apoi cele care simt că Pământul este plat și cred că Super Liga încă mai există (Barcelona, ​​Real Madrid și Juventus).

ADVERTISEMENT

Și există o mare diferență între acestea. Dar toată lumea va fi considerată responsabilă. În ce fel, vom vedea. Fiecare echipă va suporta consecințele pentru faptele comise, nu putem pretinde că nu s-a întâmplat nimic. Nu poți să faci ceva de genul ăsta și să zici că ai fost pedepsit pentru că are cineva ceva cu tine. Vor avea probleme doar din cauza lor”, a explicat Ceferin, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT