Sport

UEFA pregătește o nouă modificare revoluționară. Regula ”golului în deplasare” ar putea fi anulată după 56 de ani

Comitetul UEFA se va reuni, vineri, pentru a discuta despre posibilitatea eliminării regulii golului marcat în deplasare.
27.05.2021 | 11:15
UEFA pregateste o noua modificare revolutionara Regula golului in deplasare ar putea fi anulata dupa 56 de ani
ADVERTISEMENT

Reprezentanții forului continental iau în calul eliminarea acestei reguli care guvernează competițiile europene intercluburi de mai bine de o jumătate de secol.

Regula s-a aplicat în cupele europene vreme de 56 de ani și presupune că într-o întâlnire cu caracter eliminatoriu, disputată în dublă manșă, echipa care a marcat cele mai multe goluri în deplasare obține calificarea, în caz de egalitate.

ADVERTISEMENT

Ce argumente are UEFA și cine contestă regula ”golului din deplasare”

Tot mai multe cluburi consideră această regulă învechită și au solicitat UEFA să o anuleze, sau să găsească o altă formă de departajare a echipelor, în caz de egalitate după o dublă manșă.

Jurnaliștii de la The Times notează că această ”problemă” va fi pe masa de lucru a reuniunii forului continental de vineri.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai scrie că UEFA ia în calcul renunțarea la regula golului marcat în deplasare și pentru că în ultima vreme, din cauza problemelor generate de pandemia de coronavirus, multe meciuri s-au disputat pe teren neutru, ceea ce a dus în derizoriu această regulă.

Unul dintre cei mai mari contestatari ai acestei reguli a fost Arsene Wenger, fostul manager al lui Arsenal Londra. Francezul a cerut eliminarea regulii încă din 2015. În ediția amintită Arsenal și Chelsea au fost eliminate în faza optimilor Ligii Campionilor, de AS Monaco, respectiv PSG, tocmai prin acest criteriu de departajare.

ADVERTISEMENT

”Două echipe au ieșit atunci din cauza golurilor marcate în deplasare de adversari. Am spus mereu că această regulă trebui eliminată, pentru că este învechită.

A fost introdusă în anii șaizeci pentru a încuraja echipele să atace în meciurile disputate în deplasare. De atunci fotbalul s-a schimbat. Greutatea golului în deplasare este prea mare astăzi”, a declarat Arsene Wenger.

ADVERTISEMENT

Regulii ”golului în deplasare” i-au căzut victime cluburi importante

Sursa citată amintește doar câteva episoade care au avut loc în ultimii ani, în care echipe importante au fost victimele golului marcat în deplasare.

The Times menționează că Tottenham Hotspur s-a calificat în finala Ligii Campionilor din 2019 eliminându-le pe Manchester City, respectiv pe Ajax cu ajutorul acestei reguli.

Londonezii au trecut de sferturile de finală, după 1-0 acasă și 3-4, în deplasare, cu Manchester City, pentru ca în semifinale să treacă de Ajax după 0-1 la Londra, și 3-2 la Amsterdam.

În acest sezon, Juventus și deținătoarea trofeului, Bayern Munchen au pățit-o. ”Bătrâna Doamnă” a fost eliminată de FC Porto, grație unui gol marcat în minutul 115, iar Bayern după 1-0 la Paris și 2-3, acasă, cu PSG.

ADVERTISEMENT