Fotbal international

Preşedintele UEFA, interviu exploziv: “Stop proprietăţilor misterioase din fotbal” AC Milan e vizată

Interviu exploziv in cotidianul La Repubblica acordat de preşedintele UEFA. Forul european este îngrijorat de apariţia proprietăţilor misterioase din fotbalul european.
23.11.2017 | 17:21
Presedintele UEFA interviu exploziv Stop proprietatilor misterioase din fotbal AC Milan e vizata
ADVERTISEMENT

Preşedintele UEFA, avocatul sloven Aleksander Ceferin, a acordat un interviu incitant cotidianul italian La Repubblica. Ceferin a vorbit despre organizarea Euro 2020 şi 2024, despre fair-playul financiar şi, mai ales, despre apariţia investitorilor misterioşi la cluburi de top din Europa, cu trimitere înspre chinezii care au devenit patroni la cele două mari cluburi din Lombardia, în special la AC Milan. CLICK GALERIE FOTO

1. Cum va fi Mondialul din 2018 fără Italia, echipă campioană a lumii de patru ori?

Desigur, este o tragedie pentru o ţară care este atât de pasionată de fotbal să nu fie prezentă la Mondial vara viitoare, însă să nu uităm că şi Olanda, care a ratat şi Euro, înainte de Mondial, poate invoca acelaşi lucru. Şi, în plus, Italia ar trebui să găsească şi partea pozitivă a ratării, faptul că e momentul unor schimbări importante în fotbalul italian.

ADVERTISEMENT

2. Ce anume ar trebui să schimbe Italia?

În primul rând infrastructura. Din această cauză Italia nu mai poate găzdui nici un eveniment major la nivel de echipe naţionale. Dintre toate ţările importante este clar cea mai în urmă. Nu există programe de dezvoltare corespunzătoare pentru tineri şi de aici, evident, lipsa de rezultate la acest nivel nu are cum să nu afecteze mai departe la nivel de primă echipă. UEFA a implementat o serie de programe de dezvoltare, care trebuie realizate cu ajutorul federaţiilor şi ale partenerilor economici, dar Italia pur şi simplu nu a făcut nimic în acest sens. Sunt doar câteva stadioane care întrunesc normele europene cerute acum: Juventus, Udine, Bergamo, Cagliari şi ultimul care e gate este al lui Sassuolo. În momentul de faţă pentru Euro 2024 nu am putea lua în calcul decât candidaturile Germaniei şi Turciei.

Nu va exista nici o Superligă europeană a cluburilor

3. Sunteţi favorabil ideii de creare a unei Superligi europene la nivel de cluburi, care să cuprindă cele mai bune 20 de echipe?

ADVERTISEMENT

Nici un moment. Cât voi fi în funcţie mă voi împotrivi din toate puterile. Ce înseamnă o competiţie în care să joace mereu aceleaşi 20 de echipe? Ar fi de-a dreptul plictisitor, chiar dacă ar fi vorba de cele mai bune cluburi de pe continent. Şi pe urmă ar dispărea acel entuziasm pe care îl au jucători, oficiali, suporteri când vine vorba de cupele europene şi mai ales de Champions League. În Maribor, de unde sunt eu, toată lumea e fericită la maxim când echipa izbuteşte să se califice în grupe. Tot oraşul participă, indiferent de vârstă şi orarul de muncă sau al şcolilor se modifică în aşa fel încât cu câteva ore înainte de meci toată lumea să îşi termine treburile şi să se conecteze la atmosfera de Champions League. E ceva incredibil şi bănuiesc faptul că trebuie să fie la fel şi prin alte părţi.

4. Ce puteţi spune despre proiectul Ligii Globale a Naţiunilor?

Este vorba de un proiect la care încă mai lucrăm. Ideea este că pe fiecare continent să se joace în aceeaşi zi, cu opt echipe în faza finală. Datorită fusului orar practic în acea zi la fi fotbal nonstop pe întreg mapamondul, de dimineaţă şi până spre noapte. Poate fi un proiect foarte atractiv, dar numai dacă va fi foarte bine pus la punct.

ADVERTISEMENT

Nu e momentul de a introduce VAR la Mondiale

5. Ce spuneţi despre introducerea arbitrajului video la Mondiale, VAR care e deja folosit în Italia?

Prea devreme. Ştiu că direcţia e ireversibilă în acest sens, dar eu sunt mai conservator. Cred că e mai important să educăm arbitrii şi publicul. Arbitrul trebuie să rămână principalul judecător, altminteri e ca şi cum ar conduce un robot.

ADVERTISEMENT

6. Cum va fi Euro 2020 organizat în 13 ţări? Se va mai repeta acest lucru şi în viitor?

Nu, doar Euro 2020 va avea acest tip special de organizare cu 13 ţări. Va fi ceva special şi cred foarte interesant, cu legislaţii diverse, monede diverse, cu ţări organizatoare în care nu vor evolua însă echipele lor naţionale. Totul pentru a sărbători 60 de ani de la primul turneu final de CE. Din 2024 revenim la formatul tradiţional.

Cazul Neymar este şi acum în ancheta FIFA

7. Despre modelul de salarizare în fotbalul european pe sistem american

Nu se pune vreo clipă problema. Americanii au sistemul lor, nu trebuie să îi copiem. Vom continua să protejăm cluburile mici, trebuiie fixat un fix salarial de la care se va pleca în funcţie de potenţa clubului, dar trebuie să nu se facă gesturi nebune şi să se ajungă la sume neverosimile.

8. Există vreo anchetă la FIFA privind transferul lui Neymar?

Nu pot spune nimic deocamdată, dar confirm faptul că există o anchetă în curs de desfăşurare. Când se va finaliza, vom comunica rezultatul.

Nimeni nu poate fi exceptat de la fair-playul financiar

9. Despre fair-playul financiar

Este capitolul la care ţinem foarte mult şi nu vom lăsa pe nimeni, indiferent despre ce club ar fi vorba, să îl încalce. Este valabil şi pentru mici şi pentru mari şi de aceea urmărim cu atenţie tot ce înseamnă încălcare de reguli. Spre exemplu, PSG ştie ce are de făcut, pentru a nu se trezi la vară cu sancţiuni, respectiv interdicţii de transfer şi altele.

10. Ce părere aveţi despre apariţia acestor investitori chinezi şi de alte naţii în Europa în ultimii ani?

Este cea mai spinoasă problemă şi suntem foarte atenţi la tot ce ar putea însemna investitori care urmăresc să spele bani prin cluburi de fotbal. Colaborăm cu toate organismele internaţionale în acest sens, inclusiv cu guvernele ţărilor de unde provin aceşti investitori. Problema proprietăţilor misterioase, aşa cum se întâmplă la Milan, este în atenţia noastră şi de aceea am cerut elemente clare din partea clubului italian, pentru a şti dacă avem de-a face cu investitori curaţi sau sub masca fotbalului se încearcă ascunderea unor lucruri murdare.

 

ADVERTISEMENT