Fotbal international

UEFA relaxează regulile fair-play-ului financiar. Măsura vine să ajute cluburile lovite de criza provocată de coronavirus

18.06.2020 | 18:31
UEFA relaxeaza regulile fairplayului financiar Masura vine sa ajute cluburile lovite de criza provocata de coronavirus
ADVERTISEMENT

UEFA a decis, joi, să relaxeze regulile fair-play-ului financiar pentru a ajuta cluburile să treacă mai ușor peste criza financiară provocată de pandemia de coronavirus.

Conform publicației britanice Daily Mail, evaluarea care obligă cluburile ce joacă în Champions League și Europa League să cheltuiască doar ceea ce câștigă va fi amânată în 2020.

ADVERTISEMENT

Comitetul Executiv al UEFA s-a întâlnit prin videoconferință pentru a stabili planul de ajutorare, în contextul în care meciurile se joacă fără spectatori, iar cluburile se confruntă cu o scădere a veniturilor.

Cluburile sunt ajutate de UEFA prin relaxarea regulilor fair-play-ului financiar

UEFA a hotărât să relaxeze ragulile fair-play-ului financiar, astfel că cifrele financiare pentru anul 2020 vor fi analizate și evaluate în paralel cu exercițiul financiar din 2021.

ADVERTISEMENT

Schimbările au fost făcute pentru a oferi cluburilor o mai mare flexibilitate în a-și îndeplini obligațiile salariale și pentru a cuantifica și a contabiliza pierderile neașteptate de venituri.

Impactul uriaș al coronavirusului a făcut ca ligile din Europa să fie întrerupte timp de luni și fanii să fie ținuți departe de stadioane, astfel încât măsurile UEFA sunt considerate o modalitate de a ajuta cluburile să iasă din criză fără prea multe daune economice.

ADVERTISEMENT

Măsurile luate de UEFA pentru ajutorarea cluburilor sunt următoarele:

  • evaluarea exercițiului financiar 2020 este amânată pentru un sezon și va fi evaluată împreună cu exercițiul financiar 2021;
  • perioada de monitorizare 2020-21 este redusă și acoperă doar două perioade de raportare (exerciții financiare care se încheie în 2018 și 2019);
  • perioada de monitorizare 2021-22 este prelungită și acoperă patru perioade de raportare (exerciții financiare care se încheie în 2018-2019-2020 și 2021);
  • exercițiile financiare 2020 și 2021 sunt evaluate ca o singură perioadă;
  • impactul negativ al pandemiei este neutralizat prin medierea deficitului combinat din 2020 și 2021 și permițând în continuare ajustări specifice Covid-19.

UEFA a mai aprobat coordonatele procedurii de tragere la sorţi pentru preliminarii continentale din cadrul Campionatului Mondial, deşi data şi locul tragerii la sorţi nu au fost încă stabilite.

ADVERTISEMENT
Tags: