Fotbal international

UEFA respinge total Superliga pusă la cale de „granzii” Europei: “O invenţie”

29.10.2020 | 20:26
UEFA respinge total Superliga pusa la cale de granzii Europei O inventie
ADVERTISEMENT

Aleksander Ceferin, președintele UEFA, a declarat că respinge total ideea formării unei super-competiții europene inter-cluburi formată din cele mai bune echipe din Anglia, Germania, Spania, Franța și Italia.

Recent, în presa sportivă s-a scris despre un proiect de înființare a unei noi competiții europene care ar rivaliza cu Liga Campionilor și care ar trebui să înceapă în 2022.

ADVERTISEMENT

Competiția ar avea 18 echipe, iar modelul de organizare pare similar cu cel al Euroligii de baschet, competiție organizată de Euroleague Basketball Company, existând cluburi cu statut special care participă în fiecare sezon și care au decis modalitatea de acces a altor echipe la „masa bogaților” din baschet.

UEFA respinge total Superliga europeană pusă la cale de „granzii” Europei

„Așa-numită Superligă este o invenție a unor cluburi și a presei din Italia, nu este propunerea noastră. Ar fi unul dintre cele mai plictisitoare proiecte din lume.

ADVERTISEMENT

Două sau trei cluburi vorbesc despre asta, cele care cred că merită mai mult decât restul și cred că pot câștiga Superliga. Nu este o discuție serioasă, astfel de idei ar distruge fotbalul. Mă opun cu fermitate unei competiții de acest tip”, a spus ALeksander Ceferin, citat de Football Italia.

SkySport a scris acum câteva zile despre planul marilor cluburi din Europa de a contura o competiție cu 18 echipe, construită similar cu Euroliga de baschet sau cu competițiile de fotbal din Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Concret, competiția ar propune un sistem fără promovare și retrogradare, cu un pachet financiar de șase miliarde de dolari și cu un sistem eliminatoriu de tip „play-off” la finalul competiției.

Arsene Wenger, despre competiția propusă: „Ar distruge Premier League”

„Premier League are o superioritate pe care celelalte ligi încearcă să o distrugă. Pentru celelalte cluburi, cel mai bun lucru pe care îl pot face este să creeze o Ligă Europeană, care, concret, ar distruge Premier League. Dacă vor obține o aprobare din partea celor mai mari cluburi engleze, se va întâmpla”, a declarat fostul antrenor al lui Arsenal, conform SkySports.

ADVERTISEMENT

Planurile de a contura o nouă competiție europeană nu sunt noi, datează de la începutul anilor ’90, odată cu accelerarea globalizării.

Rămâne de văzut dacă de data aceasta o competiție cu acest format se va realiza, mai ales că cluburile de fotbal înregistrează pierderi masive din cauza pandemiei de coronavirus și vor căuta noi modalițăți de a-și crește veniturile.

ADVERTISEMENT
Tags: