Fotbal international

UEFA se pregătește să extindă până în august termenul-limită de încheiere a campionatelor interne. Sezonul viitor ar urma să se dispute într-un format condensat

01.04.2020 | 15:02
UEFA se pregateste sa extinda pana in august termenullimita de incheiere a campionatelor interne Sezonul viitor ar urma sa se dispute intrun format condensat
ADVERTISEMENT

UPDATE UEFA a adoptat, miercuri după-amiază, decizia anunțată mai devreme de publicația noastră. Termenul limită până la care se vor putea încheia campionatele interne în acest sezon a fost amânat pentru 3 august.


Știrea inițială

UEFA se pregătește să extindă termenul-limită de finalizare a campionatelor interne până în luna august, într-o încercare de a duce, totuși, la bun sfârșit actualul sezon grav afectat de pandemia de coronavirus, informează surse citate de The Times.

ADVERTISEMENT

Ar fi o extindere a acestui termen cu mai bine de o lună, după ce, inițial, se stabilise data de 30 iunie. S-ar ajunge astfel ca întrecerile din țările europene să se termine atunci când, în mod normal, urma să înceapă sezonul următor.

Extinderea termenului-limită de încheiere a campionatelor pentru luna august ar însemna 6 săptămâni pierdute din următorul sezon

Acesta este și motivul pentru care, spun sursele publicației citate mai sus, grupul de criză constituit la nivelul UEFA lucrează la planuri de scurtare a competițiilor din sezonul viitor.

ADVERTISEMENT

În Liga 1, de exemplu, campionatul începe, în mod normal, la mijlocul lunii iulie. Amânarea debutului pentru începutul lunii septembrie (presupunând că sezonul intern se încheie la jumătatea lunii august) ar însemna că se pierd circa 6 săptămâni de competiție. Aici se adaugă și împingerea meciurilor din cupele europene și ale echipelor naționale cu același interval de timp.

Dar o formulă restrânsă de campionat în 2020-2021 ar însemna, în privința Ligii 1, dileme legate de numărul minim de partide stipulat în contractul cu deținătorii drepturilor TV.

ADVERTISEMENT

Deja fotbalul românesc a fost afectat foarte serios, deși au trecut numai câteva săptămâni de la debutul crizei. Jumătate dintre cluburile de Liga 1 au redus contractele jucătorilor. FRF a tăiat 20% din salariile angajaților și, spun sursele FANATIK, situația financiară a federației nici așa nu e stabilizată, după ce Burleanu a consumat anii trecuți atât rezerva de 6,5 milioane de euro lăsată în conturi de Mircea Sandu, cât și cele 8,5 milioane de euro primiți de la UEFA pentru calificarea la EURO 2016.

Premier League ar pierde 750 de milioane de lire sterline dacă nu termină acest sezon

Tot problema banilor din contractele cu televiziunile sunt și problema celorlalte ligi. The Times scrie că Premier League ar urma să piardă, în ansamblu, circa 750 de milioane de lire sterline, dacă nu se reia actualul sezon.

ADVERTISEMENT

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat deja că sezonul actual ar putea fi complet ratat dacă fotbalul nu este reluat până la sfârșitul lunii iunie.

„Dacă nu vom reuși să repornim, probabil că sezonul va fi pierdut. Există, totuși, planuri de rezervă – A, B și C. Cele trei opțiuni sunt ca întrecerile interne să se reia la jumătatea lunii mai, în iunie sau la sfârșitul lui iunie. Există, de asemenea, posibilitatea de a nu mai juca deloc în acest sezon și să începem, la toamnă, cu următorul. Vom vedea cea mai bună soluție pentru ligi și cluburi”, a afirmat Ceferin pentru ziarul italian La Repubblica.

Între timp, însă, englezii au făcut deja planuri pentru reluarea Premier League pe 2 mai și încheierea acesteia pe 12 iulie.

ADVERTISEMENT
Tags: