Sport

Președintele UEFA, mesaj ferm în prag de sărbători: „Oprirea Superligii a fost cea mai semnificativă victorie din 2021”

Aleksander Ceferin face „bilanțul” anului 2021. Comunicatul emis chiar înainte de Crăciun cuprinde o mulțime de laude la adresa forului pe care îl conduce, dar și critici dure pentru inițiatorii Superligii Europei.
24.12.2021 | 10:49
Presedintele UEFA mesaj ferm in prag de sarbatori Oprirea Superligii a fost cea mai semnificativa victorie din 2021
ADVERTISEMENT

Prin vocea președintelui Aleksander Ceferin, UEFA se lansează, chiar înaintea sărbătorilor, într-o nouă tiradă la adresa cluburilor care au încercat să creeze competiția cu circuit închis numită Superliga Europei. Nu puteau lipsi nici laudele la scenă deschisă pentru forul european și realizările sale din anul care stă să se încheie.

UEFA nu uită și nu iartă. Mesaj dur la adresa inițiatorilor Superligii Europei

Oprirea din fașă a Superligii, impulsionată de condamnarea politică și populară a întregului continent, a fost cea mai semnificativă victorie a noastră din 2021. În aprilie, încercarea de a crea o Superligă închisă, care a avut ca scop doar umplerea conturilor bancareale unor cluburi, a amenințat valorile care stau la baza modelului sportiv european și a misiunii UEFA.

ADVERTISEMENT

Puține organizații întruchipează valorile modelului sportiv european mai bine decât UEFA. La fiecare patru ani, Campionatul European permite ca un procent mare din venituri să fie investit în proiecte de dezvoltare pe întreg continentul.

La fel, angajamentul modelului de competiția deschisă a fost un factor cheie în nașterea Europa Conference League. Acum, reprezentarea în cel puțin o competiție UEFA pe sezon este garantată pentru fiecare dintre cele 55 de asociații naționale”, se arată în comunicatul publicat chiar pe site-ul UEFA.

ADVERTISEMENT

Juan Laporta, anunț surprinzător despre competiția cu circuit închis: „Cluburile din Anglia vor să se întoarcă”

Chiar dacă echipele implicate s-au retras una câte una imediat după anunțul oficial privind crearea Superligii Europei, Aleksander Ceferin pare să fi câștigat în vara acestui an doar o bătălie, nu și războiul. Un argument în plus este mesajul în care Juan Laporta acuză presiuni politice și își exprimă convingerea că toate cluburile din Anglia vor să se alăture din nou proiectului.

Super Liga va fi cel mai atractiv turneu din lume. Cluburile din Anglia au renunțat din cauza politicului, dar acum vor să se întoarcă”, a subliniat președintele Barcelonei.

ADVERTISEMENT

Florentino Perez: „Superliga înseamnă libertate. Trebuie să le reamintim cine este Real Madrid”

Nu cu mult timp în urmă, Florentino Perez a pledat la rândul său pentru înființarea Superligii Europei și a afirmat răspicat că principalul scop al acesteia constă în protejarea fair-play-ului financiar. 12 cluburi au făcut parte inițial din proiect: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid.

Superliga nu este doar o competiție nouă. Este mult mai mult. Este vorba despre schimbarea dinamicii fotbalului. Ea înseamnă libertate, a fost concepută astfel încât cluburile europene să își poată gestiona propriile ligi internaționale.

ADVERTISEMENT

Scopul este de a proteja fair-play-ul financiar și astfel să împiedice cluburile să primească un sprijin financiar mare. Superliga înseamnă, de asemenea, solidaritate și angajament de a crea o infrastructură în fotbal. Este respectul pentru competiții naționale.

Acordurile stabilite de cluburile fondatoare respectă în mod evident competițiile naționale. Datele raportate conduc spre ideea că fanii ne abandonează. Canalele de divertisment fac tinerii să se îndepărteze de fotbal.

De exemplu, Chelsea și Real Madrid, două echipe istorice, nu se întâlniseră deloc până în sezonul trecut. O altă formație de tradiție, Ajax Amsterdam, semifinalistă în Liga Campionilor, a fost nevoită apoi să joace un tur preliminar. Astfel de lucruri nu se vor întâmpla în Superliga Europei”, a fost discursul ferm al președintelui madrilen.

ADVERTISEMENT
Tags: