Sport

UEFA trimite România în “lumea a treia” a fotbalului! Avem trei echipe în Conference League

29.10.2020 | 16:58
UEFA trimite Romania in lumea a treia a fotbalului Avem trei echipe in Conference League
UEFA trimite România în "lumea a treia" a fotbalului! Avem trei echipe în Conference League
ADVERTISEMENT

UEFA a aprobat calendarul cupelor europene pentru sezonul viitor. Iar România este trimisă de forul european în “lumea a treia” a fotbalului. Nu vom mai avea nicio echipă în Europa League, însă vom avea trei în nou înfiinţata UEFA Conference League. 

În ceea ce priveşte UEFA Champions League, formatul a rămas neschimbat. În schimb, s-au schimbat din temelii Europa League şi va fi înfiinţată UEFA Conference League, acolo unde vor activa 75% dintre echipele româneşti calificate în cupele europene, adică 3 din 4.

ADVERTISEMENT

România este pe locul 28 în topul coeficienţilor UEFA şi va trimite o singură echipă (campioana) în UEFA Champions League, iar celelalte trei (locul 2, 3 plus câştigătoarea Cupei) vor merge direct în UEFA Conference League. Nicio echipă românească nu va merge în Europa League.

UEFA trimite România în “lumea a treia” a fotbalului! Echipele româneşti în cupele europene

România, fiind pe locul 28, trimite toate cele trei echipe în turul doi preliminar din UEFA Conference League, însă dacă vom mai cădea în acest clasament riscăm să trimitem toate cele trei formaţii în primul tur preliminar.

ADVERTISEMENT

Unde intră cele patru formaţii româneşti în cupele europene:

  • Campioana: turul 1 preliminar al UEFA Champions League
  • Locul 2: turul 2 preliminar al UEFA Conference League
  • Locul 3: turul 2 preliminar al UEFA Conference League
  • Câştigătoarea Cupei: turul 2 preliminar al UEFA Conference League

Preliminariile revin la formatul clasic tur-retur din 2021

Din stagiunea următoare se revine la meciurile din preliminarii tur-retur. În 2020, din cauza pandemiei de coronavirus, tururile preliminare din UCL şi UEL s-au disputat într-o singură manşă pe terenul echipei care a câştigat tragerea la sorţi, mai puţin play-off-ul din Ligă, disputat în format clasic.

ADVERTISEMENT

Aşadar, conform reglementărilor UEFA din acest moment, planul este ca din sezonul viitor, preliminariile să revină la normal, tur-retur, în toate cele trei competiţii europene.

Champions League rămâne la fel! Se schimbă formatul în Europa League şi UEFA Conference League

Liga Campionilor este singura competiţie care îşi va păstra formatul actual. Campioana României intră în turul 1 preliminar, apoi mai are de trecut de turul doi, turul trei şi play-off pentru calificarea în grupele competiţiei.

ADVERTISEMENT

Faza grupelor va aduna la start 32 de echipe ca şi în actuala stagiune, primele două clasate merg în fazele superioare: optimi, sferturi de finală, semifinale şi finală, programată pe 28 mai 2022.

Calendarul Ligii Campionilor: 

  • Tur preliminar (mini-turneu): 22 iunie (semifinala) – 25 iunie 2021 (finala)
  • Turul 1 preliminar: 6/7 iulie (tur) – 13/14 iulie (retur)
  • Turul 2 preliminar: 20/21 – 27/28 iulie
  • Turul 3 preliminar: 3/4 – 9/10 august
  • Play-off: 17/18 – 24/25 august
  • Grupe: 14/15 septembrie (etapa 1), 28/29 septembrie (etapa 2), 19/20 octombrie (etapa 3), 2/3 noiembrie (etapa 4), 23/24 noiembrie (etapa 5) și 7/8 decembrie (etapa 6)

Europa League va avea 32 de echipe în grupe, în loc de 48

UEFA Europa League îşi schimbă formatul. De la 48 de formaţii, se va reduce la 32 de echipe. Vor fi alcătuite 8 grupe a câtre patru echipe, urmând apoi optimi de finală, sferturi de finală, semifinale şi finală.

Înaintea optimilor se va disputa o rundă adiţională, play-off. Vor fi opt confruntări, în fiecare dintre ele vor evolua câte o echipă clasată pe locul 2 în grupă şi una de pe locul 3 din grupele UCL. Formaţiile care câştigă, se califică în optimile Europa League. Câştigătoarea Europa League se califică în grupele Champions League în sezonul viitor.

În faza grupelor se vor califica direct 11 echipe (câştigătoarea Cupei şi locul 5 din campionat în ţările 1-4 în clasamentul coeficienţilor UEFA: Spania, Anglia, Germania şi Italia, plus câştigătoarea Cupei şi locul 4 din Ligue 1 plus câştigătoarea Cupei din Portugalia).

Celelalte 20 de echipe vin din calificări. Europa League ne va viza direct doar în cazul în care campioana României nu se califică în grupele UEFA Champions League, caz în care va cădea în preliminarii sau grupele Europa League, în funcţie de turul preliminar în care este eliminată.

Cum se joacă în UEFA Europa Conference League

A treia competiţie europeană, care ne vizează direct va avea 32 de echipe în faza grupelor (8 grupe a câte 4), căreia îi vor urma optimile de finală, sferturile de finală, semifinala şi finala. Câştigarea Conference League asigură un loc în grupele Europa League în sezonul imediat următor.

La fel ca şi în Europa League, optimile vor fi precedate de play-off (8 meciuri tur-retur), unde joacă ocupanta locurilor 2 din grupe cu echipele de pe locul 3 din grupele Europa League, care cad în a treia competiţie europeană.

Cum se stabileşte componenţa grupelor? 10 echipe ajung în faza grupelor după ce vor fi eliminate în play-off-ul Europa League, iar alte 5 ajung din UECL champions path (trei tururi, la care vor participa campioanele eliminate din UCL şi UEL).

Asta înseamnă că din preliminariile propriu-zise vor fi doar 17 calificate. Şi cele trei echipe româneşti intră aici. Din Europa League mai “coboară” în UECL alte echipe: 3 formaţii eliminate în turul trei preliminar din Europa League vor juca în play-off. Echipele româneşti intră în cursă în turul doi preliminar (22-29 iulie 2021) şi au de trecut de turul 3 şi play-off pentru a juca în grupe.

Calendar UECL: 

  • Turul 1 preliminar: 8 – 15 iulie
  • Turul 2 preliminar: 22 – 29 iulie
  • Turul 3 preliminar: 5 – 12 august
  • Play-off: 19 – 26 august
  • Grupe: 16 septembrie (etapa 1), 30 septembrie (etapa 2), 21 octombrie (etapa 3), 4 noiembrie (etapa 4), 25 noiembrie (etapa 5) și 9 decembrie (etapa 6)
  • Play-off eliminatoriu: 17 – 24 februarie 2022

 

ADVERTISEMENT