ADVERTISEMENT
Carousel hot news

Uimitoarea scrisoare deschisă a lui Paszkany!

CFR Cluj s-a confruntat cu mai multe evenimente în ultima vreme, acestea ducînd la înlăturarea antrenorului Mircea Rednic, o decizie care nu a putut fi lămurită, de la început, pentru toată...
Autor: Mădălina Tătaru | 16.08.2013 | 13:28
Uimitoarea scrisoare deschisă a lui Paszkany!

CFR Cluj s-a confruntat cu mai multe evenimente în ultima vreme, acestea ducînd la înlăturarea antrenorului Mircea Rednic, o decizie care nu a putut fi lămurită, de la început, pentru toată lumea. Un subiect la fel de controversat a fost şi cel legat de influenţa lui Cadu în vestiarul clujenilor, dar şi cel al diminuării investiţiilor la echipă. Omul de afaceri Arpad Paszkany a ales să le spună, tuturor, într-o scrisoare deschisă, pentru stiridesport.ro, cum au stat lucrurile în scandalul Rednic – Cadu şi a dezvăluit care a fost singurul moment în care căpitanul i-a cerut să schimbe un antrenor.

ADVERTISEMENT

”Toată stima pentru adevăraţii suporteri CFR-işti, în special pentru cei care vin pe stadion şi nu susţin echipa mai mult din faţa micilor ecrane. Din punctul meu de vedere este mai importantă calitatea decât cantitatea! Nu mă interesează comentariile acelor persoane care habar n-au despre problemele adevărate ale CFR-ului, dar comentează după ce văd sau aud în presă! În legătură cu situaţia financiară, adevărul este următorul: în perioada ianuarie-aprilie 2013, firma KPMG a auditat Clubul şi Fundaţia pentru perioada 2003-2013, pentru a putea atrage un investitor cu ajutorul căruia să putem urca mai sus în performanţă. Balanţa comercială pe această perioadă spune că, eu personal şi firmele pe care le conduc au făcut plăţi în valoare de 83 de milioane de euro, la această sumă adăugîndu-se susţinerea din partea grupului Energobit de 5,3 milioane de euro, plus un credit de 3,7 milioane de euro garantat prin bunuri personale! După un total de 92 de milioane de euro pierderi operative, în perioada 2010-2013, deci pe ultimii patru ani, clubul a înregistrat un profit de 1,7 milioane de euro, bani care au rămas în club. În toată această perioadă, clubul a avut încasări de 92 de milioane de euro, bani cu care s-a suţinut activitatea clubului în aceşti 13 ani, împreună cu banii introduşi de noi în club! S-au făcut şi transferuri greşite la început (Ogbona, Sandberg, Hirschfeld, Dorsin), dar după ce am cîştigat experienţă au urmat şi destule mutări profitabile (Pereira, Traore, Renan şi alţii). Şi, în tot acest timp, s-au obţinut şi 8 trofee şi trei participări în Champions League! Deci aceştia sunt banii pe care i-a cîştigat Arpi din fotbal, de fapt imense satisfacţii sufleteşti…problema este că, în următorii 10 ani, e greu de crezut că o să pot sau o să mai vreau să înregistrez asemenea pierderi prin fotbal, deorece nu cred că economia europeană este de aşa natură ca să-mi permită asta sau să-mi permită să mai construiesc 12 centre comerciale sau supermarketuri.

Şi ca să răspund celor pentru care un nou titlu este o himeră sau o amăgire, ar trebui să ştie că, dacă era aşa, în această vară Felgueiras, Camora şi Muniru erau vînduţi şi nu erau aduşi alţii. În ciuda părerii generale, niciun jucător nu a venit gratis (Obiora şi Ogbu au fost cumpăraţi, iar pentru restul s-au plătit tot felul de comisioane). Nimic nu e pe gratis

ADVERTISEMENT

 

“Suporterii noştri să ia exemplul celor de la U Cluj”

Pentru acei ”suporteri” care înjură pe site-uri, pot să spun că probabil nu merită această echipă cu bunele şi relele ei! Suporterii adevăraţi nu vin la stadion numai atunci cînd nu este prea frig sau prea cald, cînd nu adie vîntul, nu plouă, nu ninge. Suporterii adevăraţii vin la stadion şi atunci cînd echipa nu este pe primul loc! SUPORTERII ADEVĂRAŢI SUNT ACEIA CARE SUNT ÎN TRIBUNĂ CÎND ECHIPA E PE TEREN!

Suporterii noştri ar putea lua exemplul suporterilor ”U”-işti pentru care am toată admiraţia (desigur, exceptîndu-i pe aceia care mergeau la meci ca să se bată, deşi ei au cam dispărut după cum am văzut în ultimul timp)! Dacă ne gîndim bine, ”U” trăieşte încă datorită suporterilor săi. Sunt întotdeauna la meci, deşi ştiu că echipa are şanse mai mari de 75% să piardă, indiferent dacă joacă acasă sau în deplasare…au suflet, putere şi voinţă în ei! Se adună în oraş, organizează defilarea prin oraş spre stadion, purtînd cu mîndrie însemnele alb-negre pe fulare, tricouri sau la lunetele maşinilor lor! Mulţi dintre ai noştri nu-şi asumă apartenenţa de clubul de care pretind că aparţin şi cu care ţin, deşi istoria veche şi prezentul ar permite să fie mîndri de asta!

ADVERTISEMENT

Desigur, trebuie să lucrăm pentru fidelizarea generaţiilor viitoare, trebuie atraşi la stadion copiii din şcolile generale…vom lucra la asta, deşi multor părinţi le este încă frică să-şi lase copiii pe stadion, pe baza multor ”legende” din trecut, care azi nu mai sunt de actualitate. Situaţia din Cluj este una liniştită şi stabilă, oraşul este unul civilizat, relaţia dintre suporterii ”U”-işti şi CFR-işti s-a normalizat, deci aşteptăm cît mai mulţi copii cu bunicii şi cu părinţii lor la stadion! O să încercăm pe viitor şi emiterea unor abonamente ”familiale”, cu care să vină la stadion toată familia, de la cel mai tînăr pînă la cel mai în vîrstă, pentru ca ziua de meci să fie ca o sărbătoare în familie!

 

“Rednic putea pleca după primele două etape!”

“În legătură cu demiterea lui Rednic, pot spune că noi, ca şi club, am încercat să amînăm cît se poate de mult această decizie. În contract s-a stipulat o condiţie, care dacă nu era îndeplinită puteam rezilia contractul unilateral, şi anume dacă din trei partide nu se obţineau cel puţin şase puncte. Ori după primele două etape s-au obţinut doar două, deci condiţia nu mai avea cum să fie realizată. Dar noi am trecut peste asta şi am mers mai departe. A urmat ceea ce s-a văzut, adică 4-0 la Vaslui. În minutul 80, l-am sunat pe Rednic, care se afla în tribună, fiind suspendat, şi l-am rugat să nu atace jucătorii în presă. I-am spus că vom discuta situaţia a doua zi, situaţia fiind încă remediabilă. Şi ce face Rednic a doua zi? Scoate din lot toţi portughezii (inclusiv Felgueiras care nici n-a jucat la Vaslui), pe spaniolul Velayos şi pe Stăncioiu. Ne întrebam: noi cu cine mai jucăm dacă pînă şi Felgueiras e scos din lot? De fapt Rednic a pierdut complet controlul asupra vestiarului, jocul nu se lega deloc, plus că jucătorii erau revoltaţi că antrenorul considera că doar ei sunt de vină, el personal neconsiderînd că are vreo vină. Apoi a mai încercat un fel de puci în vestiar, în loc să discute cu noi, punînd jucătorii să voteze un nou căpitan. Şi cine a ieşit ”noul căpitan”? Vechiul căpitan Cadu, cu doar două voturi împotrivă…Aşa că hotărîrea de a pleca antrenorul a venit de la sine, fără nicio legătură cu Cadu aşa cum a insinuat Rednic.

ADVERTISEMENT

 

“Cadu a venit să îmi ceară să-l schimb pe Uhrin”

Cadu a fost doar căpitanul echipei care a obţinut doar două puncte în primele trei etape… Desigur, au fost foarte multe discuţii pe site-urile CFR-iste şi articole urîte-n presă care-l incriminau pe Cadu ca ”devorator de antrenori”.Dar afirm cu mîna pe inimă că sunt doar legende. Cadu a fost o singură dată la mine pentru aşa ceva: la schimbarea lui Dusan Uhrin şi atunci ca şi căpitan de echipă şi reprezentant în principal al grupului de jucători români care au fost cei mai revoltaţi împotriva antrenorului (de care nici noi n-am fost mulţumiţi, de exemplu afirma despre Pereira că n-are valoare şi trebuie trimis la echipa a doua). Cadu este cel mai vechi jucător din actualul lot, am cîştigat împreună trofee, a marcat goluri decisive, este golgheterul echipei din ultimii 13 ani, este apreciat de coechipieri (votul o dovedeşte!). Iar în momentul cînd s-a afirmat că a fost la mine şi l-am dat împreună afară pe Rednic eu mă aflam în Austria. După meciul cu Vaslui am vorbit personal doar cu Rednic, iar dintre jucători cu unul din cei noi, care mi-a spus că e revoltat după excluderea grupului de portughezi: ”Eu am venit la CFR ca să cîştig trofee şi să joc în Champions League…puteam pleca în alte campionate din Europa, pe mai mulţi bani, dar probabil n-aveam şansa să ajung în competiţiile europene. Şi ce văd acum? Sunt daţi afară portughezii, ce se va întîmpla săptămîna viitoare? Urmează românii, iar după aceea jucătorii de culoare? Chiar nu se mai poate merge în acest fel mai departe!”. Ce puteam face după un asemenea discurs, după ce vedeam că echipa nu joacă absolut nimic? Să schimbăm antrenorul în speranţa că se mai poate salva ceva! Deci repet: Cadu n-a avut nicio legătură cu această schimbare. Aceste hotărîri le luăm doar noi, eu şi Iuliu Mureşan.

 

“Trică va reveni ca antrenor la CFR”

O altă problemă despre care s-a vorbit mult este readucerea lui Eugen Trică la CFR. Un lucru este fără echivoc. Trică o să se întoarcă sigur la CFR, ca antrenor, şi probabil o să şi rămînă mult timp. Sper ca el să fie acel Ferguson din Gruia la care eu sper de mult timp…Am fost mulţumiţi de munca lui la CFR şi aşteptăm să-şi termine cursurile şi să fie în posesia licenţei PRO, pentru a putea antrena în prima divizie. El este un simbol al CFR-ului, este prietenul nostru şi ne bizuim în modul cel mai serios pe el în viitorul nu prea îndepărtat. Recunosc că am avut de gînd să-l readucem chiar mai repede, în staff-ul lui Petre Grigoraş…L-am şi întrebat pe noul antrenor dacă n-ar mai avea nevoie de un om, dar dînsul a preferat să rămînă numai Alin Minteuan, deoarece el cunoaşte mai bine echipa. Avînd pe lîngă Alin şi doi colaboratori mai vechi, nu ar mai fi avut ce să-i dea de făcut lui Eugen. Dar, repet, Eugen Trică o să revină sigur într-o zi la CFR Cluj!

ADVERTISEMENT

În legătură cu prea desele schimbări de antrenori, pot spune doar atît. Personal am militat pentru rămînerea lor cît mai mult timp. Cei din club şi cei din anturajul clubului propuneau o schimbare la echipă, cînd treaba nu mergea (şi cum nu poţi schimba 25 de jucători, logic, pleacă antrenorul), dar eu, în speranţa că treaba se redresează, încercam să mai lungesc această perioadă…Aşa a fost şi cu Paulo Sergio, pe care l-am mai ţinut o lună după ce colaboratorii mei au propus rezilierea contractului. Deci nu se poate spune că n-am avut răbdare. Iar faptul că afirm pînă în ultima clipă că antrenorul ”nu pleacă” este un lucru logic. Noi decidem schimbarea, dar aceasta nu se poate face pe loc. Cel mai bun exemplu este Rednic, la meciul cu Viitorul Constanţa. Decizia a fost luată după excluderea jucătorilor portughezi, dar nu putea fi pusă imediat în practică deoarece aveam meci şi nu putea fi adus noul antrenor pînă atunci. Ce era să facem? Să spunem că Rednic nu mai este antrenor, dar pregăteşte următorul meci? Desigur nu puteam, aşa că l-am confirmat pe antrenor pentru acest meci şi după aceea am luat măsurile de rigoare.

 

“Nu se pune problema să merg la Ferencvaros”

O altă poveste este preluarea echipei Ferencvaros Budapesta. Niciodată nu s-a pus problema şi nici nu se va pune. Pentru mine, cuvîntul acasă se aplică doar pentru oraşul Cluj-Napoca. Este oraşul meu de suflet, unde cresc copiii mei. Această poveste a apărut în presa din Ungaria, o presă care nu diferă cu nimic de cea din România. Inventează şi ei, probabil din lipsă de subiecte. Şi de ce aş investi în Ungaria, într-un fotbal cu vizibilitate mult mai mică decît în România (uitaţi-vă cîte echipe s-au calificat în play-off-ul competiţiilor europene). Nu aş investi nici într-o echipă din afara Clujului sau din străinătate. Poate că dacă economia ar fi de aşa natură, aş cumpăra acţiuni la un club ca Bayern Munchen, unde într-o zi aş putea cîştiga ceva dividende. Dar singura echipă pentru mine este CFR. Desigur, am angajat firma KPMG pentru a căuta nişte investitori care să aducă un aport substanţial de capital. Cu acest capital, eu m-aş angaja ca într-un interval de maxim patru ani CFR să ajungă cel puţin într-o semifinală de cupă europeană. Dar să fie clar, nu voi abandona niciodată clubul şi echipa CFR! Toţi suporterii să fie siguri de asta!”

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!