News

Uite relaxarea, nu e relaxarea. 15 mai 2020, așteptată degeaba de români? „Trebuie să vedem înainte o săptămână de scădere semnificativă a numărului de cazuri noi”

02.05.2020 | 18:22
Uite relaxarea nu e relaxarea 15 mai 2020 asteptata degeaba de romani Trebuie sa vedem inainte o saptamana de scadere semnificativa a numarului de cazuri noi
Coronavirus în România, 13 mai 2020. S-au raportat 15.778 de infectări și 1.002 morți. Live Update paste INQUAM Photos OctavGanea
ADVERTISEMENT

Horațiu Moldovan, secretar de stat MS, a lăsat să se înțeleagă că 15 mai 2020 nu e o dată 100% aleasă pentru a relaxa măsurile de izolare socială. Declarația secretarului de stat vine în urma unor declarații asemănătoare făcute de ministrul sănătății Nelu Tătaru.

Se relaxează măsurile în 15 mai?

Horațiu Moldovan a explicat că măsurile nu vor fi relaxate până nu se vede cel puțin o săptămână de scădere clară a numărului de bolnavi.

ADVERTISEMENT

Încă măsurile, dacă vorbim de văzut față în față până la limita de 3 persoane, cu mască nu e problemă să ne vedem. Numărul de pacienți infectați e într-o creștere, moderată ce-i drept. Valorile oscilează între 250 pe zi și 450.

Dacă vorbim de gestiunea pacienților în spitale, trebuie să precizez că gestiunea rezervelor sistemului medical a fost făcută judicios. 30% dintre pacienți sunt pe ventilator, ventilat mecanic. Putem să internăm pacienții covizi, putem îngriji.

ADVERTISEMENT

Numărul de pacienți vindecați, e semnificativ, 30% mai mare ca în Franța, Spania, Italia. Mortalitatea e în jur de 5%, e un procent moderat.

Dacă vom introduce măsuri de relaxare vor fi parțiale, nu bruște. Vom permite deplasarea individuală, dar nu vom permite întâlniri, spectacole, evenimente sportive. Măsurile de relaxare nu vor fi bruște”, a explicat Moldovan.

ADVERTISEMENT

Românii ar putea aștepta degeaba

15 mai 2020 e Ziua Z pentru români, zi așteptată cu sufletul la gură pentru că atunci ar trebui relaxate măsurile de distanțare socială. Cu toate acestea, experții de la Ministerul Sănătății nu iau în considerare acest scenariu, deocamdată.

„Pentru următoarea perioadă, până la 15 mai, nu putem face precizări. Aceste măsuri pot fi schimbate de la un moment la altul. S-ar putea să revenim la măsuri mai drastice.Trebuie să apară o descreștere evidentă pentru mai multe zile. De la o săptămână în sus, cel puțin o săptămână să vedem că lucrurile descresc, până la 2 săptămni.

ADVERTISEMENT

Dacă asta nu se întâmplă menținem restricțiile. De comportamentul nostru în acest weekend depinde ce se va întâmpla în următoarea perioadă.

E posibil să creem noi focare, dacă înțelegem ca de Paște și depășim acest week-end, trebuie să rămânem acasă și nu vom produce aglomerări care să genereze focare. De 1 mai ne dorim să plouă a fost o afirmație cu mult umor”, a explicat Moldovan la Digi 24.

 

ADVERTISEMENT
Tags: