Life

Uleiul de gătit care poate influența o formă agresivă de cancer. Ce au descoperit cercetătorii

Uleiul de gătit care poate avea legătură cu o formă agresivă de cancer, conform cercetătorilor. Multe persoane îl folosesc zilnic.
17.04.2025 | 14:42
Uleiul de gatit care poate influenta o forma agresiva de cancer Ce au descoperit cercetatorii
Uleiul de gătit care poate fi legat de o anumită formă de cancer. Sursa foto: Freepik/DC Studio
ADVERTISEMENT

Cercetătorii au realizat studii cu privire la uleiul de gătit ce ar fi legat de o formă agresivă de cancer. Este un produs utilizat de multe persoane în fiecare zi.

Uleiul de gătit care ar avea o legătură cu o formă agresivă de cancer. Descoperirea cercetătorilor

Cercetările efectuate până în prezent au adus dovezi potrivit cărora dieta și alimentele consumate în mod regulat pot influența rezultatul în cazul persoanelor care suferă de diverse forme de cancer.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință pun accentul pe modul în care se poate întâmpla acest lucru, mai ales atunci când vine vorba despre mecanismele celulare și moleculare care stau la baza unor astfel de asocieri. În acest fel, ar exista o informații mai clare în privința recomandărilor nutriționale, dar și o mai bună înțelegere a modului în care apare cancerul pentru a putea fi prevenit.

Un studiu a depistat o legătură moleculară între acidul linoleic, o grăsime comună aflată în uleiurile de gătit, și cancerul de sân agresiv. Este nevoie, însă, ca aceste descoperiri să fie atent interpretate.

ADVERTISEMENT

Acidul linoleic, un acid gras omega-6, este găsit în cantități mari în uleiurile de soia, de floarea-soarelui și de porumb. Acesta poate activa în mod direct o cale de creștere în celulele cancerului de sân triplu negativ, cunoscut pentru agresivitatea sa, dar și pentru opțiunile limitate de a-l trata, conform cercetătorilor de la Weill Cornell Medicine din New York.

Această boală reprezintă aproximativ 15% dintre toate cazurile de cancer de sân. Potrivit oamenilor de știință, acidul linoleic este legat de o proteină numită FABP5, adică proteina 5 de legare a acizilor grași, aflată la niveluri ridicate în aceste celule canceroase.

ADVERTISEMENT

Legătura activează calea mTORC1, adică un regulator critic al creșterii metabolismului celular, alimentând progresia tumorală în cercetarea preclinică, fiind incluse și studiile pe animale. Cercetările de față sunt concentrare pe această cale într-o varietate de celule normale și canceroase, notează dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Legătura dintre uleiul de gătit și cancer

În studiul vizat, șoarecii care au avut o dietă bogată în acid linoleic au dezvoltat tumori mai mari. Astfel, aportul alimentar ar putea exacerba creșterea cancerului. Totodată, a existat și o legătură cu oamenii.

Mai exact, la pacienții cu cancer de sân triplu-negativ, s-au constatat niveluri ridicate de FABP5 și acid linoleic în probele de sânge, demonstrând faptul că legătura este una plauzibilă din punct de vedere biologic.

“Această descoperire ajută la clarificarea relației dintre grăsimile alimentare și cancer și aruncă lumină asupra modului de a defini care pacienți ar putea beneficia cel mai mult de recomandări nutriționale specifice într-o manieră personalizată”, a declarat Dr. John Blenis, autorul principal al lucrării.

În plus, implicațiile s-ar putea extinde dincolo de cancerul de sân triplu negativ și la alte tumori. Poate fi legat și de cancerul de prostată, după cum mai arată studiul.

Acidul linoleic este un acid gras esențial, ceea ce înseamnă că trebuie obținut din alimente. Are un rol important în sănătatea pielii, dar și înn structura membranei celulare, precum și a reglării inflamației.

Dietele moderne sunt, însă, bogate în alimente ultraprocesate, dar și uleiuri de semințe, ceea ce furnizează în exces grăsimi omega-6, inclusiv acidul linoleic. Pe de altă parte, lipsesc grăsimile sănătoase omega-3, care se găsesc în pește, nuci și semințe de in.

Acesta este un dezechilibru care poate promova inflamația cronică. Acest factor poate contribui la apariția cancerului, dar și a altor afecțiuni. Acidul linoleic ar putea determina în mod direct creșterea cancerului în anumite contexte.

Cercetarea contestă studiile observaționale anterioare, în care nu s-a identificat o asociere clasă între acidul linoleic alimentar și riscul general al apariției cancerului de sân.

La ce este important să ai grijă

Cu toate că studiul scoate în evidență un mecanism plauzibil prin care acidul linoleic este legat de creșterea cancerului, nu există dovezi potrivit cărora uleiul de gătit poate cauza cancerul de sân. Genetica, dieta generală și expunerile la mediu au un rol important.

Astfel, aceste constatări nu motivează evitarea tuturor uleiurilor se semințe. Cercetările sugerează, de fapt, moderație și selectivitate, mai ales în cazul persoanelor cu risc ridicat.

Numeroase uleiuri, printre care și cel de măsline, conțin cantități mai mici de acid linoleic. Acestea conțin și mai puține grăsimi mononesaturate sau saturate, mai stabile în condiții de căldură ridicată. O dietă echilibrată include, în același timp, consumul mai multor fructe și legume.

Un studiu recent a analizat obiceiurile alimentare pe parcursul a 30 de ani. Dietele care sunt bogate în fructe, legume, nuci, cereale integrale, dar și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi au avut legătură cu îmbătrânirea sănătoasă.

Studiul respectiv, realizat de o echipă de la Harvard, a analizat mai mult de 100.000 de persoane între 1986 și 2016. Mai puțin de 10% dintre respondenți au avut o îmbătrânire sănătoasă. Mai exact, până la 70 de ani, nu au avut niciuna din 11 boli cronice majore. Funcțiile fizice, cognitive și mintale nu le-au fost afectate până la această vârstă.

Organizația  World Cancer Research Fund a precizat că uleiurile vegetale pot fi utilizate moderat, caz în care sunt sigure. Aceasta a menționat că nu grăsimile specifice, ci obezitatea reprezintă principalul factor alimentar al riscului de cancer.