Uleiul cel mai scump din bucătăria ta poate fi și cel mai toxic când îl folosești incorect. Greșeala asta o fac milioane de oameni, convinși că aleg varianta mai sănătoasă.
Cu toții vrem să mâncăm mai sănătos și să gătim mai bine pentru familia noastră. Din păcate, mulți dintre noi facem o greșeală majoră în bucătărie atunci când alegem uleiul nepotrivit pentru prăjit.
Un exemplu foarte des întâlnit este utilizarea uleiului de măsline pentru prăjit, datorită reputației sale de ulei sănătos, ceea ce este complet greșit.
Deși este într-adevăr, foarte benefic pentru sănătate, uleiul de măsline nu ar trebui niciodată folosit la temperaturi înalte, deoarece își pierde proprietățile benefice și poate deveni toxic pentru organism, scrie libertateapentrufemei.ro.
Cel mai bine, uleiul de măsline trebuie folosit doar în preparate crude, precum salatele, sosuri sau în gătitul la cuptor.
Similar, uleiul de cocos, deși promovat intens în ultimii ani ca fiind foarte sănătos, nu e bun pentru gătit datorită conținutului său ridicat de grăsimi saturate.
Când uleiurile precum cel de măsline extravirgin sau de cocos sunt încinse în cratiță, își pierd din proprietățile nutritive. Mai mult, unele substanțe se transformă în radicali liberi care devin nocivi și ”otrăvesc” mâncarea.
Practic, fiecare tip de ulei are un punct specific de ardere, după care începe să producă fum și să se degradeze chimic.
Pentru prăjit, experții recomandă uleiurile cu punct ridicat de ardere, precum cel de floarea-soarelui, de susan, din sâmburi de struguri sau de migdale.
Dintre toate, uleiul de floarea-soarelui de primă presă este cel mai ieftin și practic. Totuși, nu trebuie refolosit mai mult de două ori, potrivit sursei.
Pentru un stil de viață sănătos, specialiștii recomandă să prepri mâncarea la cuptor sau pe aburi. Nu doar că e mai sănătos, dar te ferește și de riscul mai multor boli grave precum probleme cu inima, diabet sau chiar cancer, care pot apărea din cauza prea multor prăjeli în ulei.
O soluție modernă pentru cei care nu vor să renunțe complet la prăjeli este utilizarea unei friteuze cu aer cald. Așa poți găti diverse alimente cu foarte puțin ulei, păstrând în același timp gustul și textura dorită.