News

Ultima dorință a soților Ceaușescu. Ce au cerut înainte să fie împușcați. Mărturia celui care i-a executat

28.07.2020 | 19:06
Ultima dorinta a sotilor Ceausescu Ce au cerut inainte sa fie impuscati Marturia celui care ia executat
Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cel care i-a executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989, a dezvăluit ultima dorință a soților dictatori. Colonelul în retragere Ionel Boeru a vorbit despre ultimele clipe din viața soților Ceaușescu.

Potrivit declarațiilor lui Ionel Boeru, comandantul plutonului care i-a executat pe soții Ceaușescu, aceștia au cerut să moară împreună. Aceasta a fost, se pare, ultima lor dorință.

ADVERTISEMENT

Ionel Boeru a povestit într-un interviu, acordat lui Dan Gîju, în urmă cu câțiva ani și publicat în cartea „Revoluția inocenților”, momentul istoric al execuției soților Ceaușescu.

Care a fost ultima dorință a soților Ceaușescu. Comandantul plutonului de execuție a povestit tot

„O chestie interesantă în proces, pe care am remarcat-o și eu, oarecum surprins, și apoi le-am spus-o la toți, la ziariști mă refer… Este vorba despre momentul preliminar execuției, când s-a pus problema ca să-i ducem la zid pe rând, să-i împușcăm separat, începând cu el. Atunci, ei înțelegând cum se pune problema, s-au opus, ca să spun așa, insistând să moară împreună, ea îndeosebi, și asta a și rămas, până la urmă, ca un fel de ultimă dorință a lor, ca și condamnați. Se iubeau foarte mut, asta da…, atunci am văzut! De aceea au și insistat, aproape că ne-au rugat”

ADVERTISEMENT

, și-a amintit colonelul Boeru, potrivit dcnews.ro

Ionel Boeru a recunoscut că cea mai grea misiune din cariera lui de ofițer a fost când a condus plutonul care urma să-i omoare pe Nicolae și Elena Ceaușescu. El a plecat cu un elicopter de pe stadionul Ghencea spre Târgoviște, locul unde s-a înfăptuit executarea.

“Eram trei oameni, nu tot plutonul, și la pregătirea care s-a făcut înainte de proces, Stănculescu ne-a zis clar: „Îi luăm, îi ducem și-i împușcăm”, nimic de preot, de comandă, de altceva asemenea. Din sala de judecată ne-a zis iarăși la fel unul, un locotentent-colonel de artilerie, ceistul cu insulina, Gheorghe Ștefan: „Luați-i și împușcați-i!”

ADVERTISEMENT

Eu tot timpul mă gândeam că, dacă ceilalți doi nu pun armele la foc automat, se poate întâmpla să ratăm sau cine mai știe ce, că ordinul era să tragem tot ce era în încărcător. Și asta e, când am dat comanda ”Foc!”, eu am și tras și apăsat pe trăgaci. Și așa a fost, unul a tras un singur cartuș, celălalt trei, apoi și alții.

„Inițial, m-am gândit că amândoi colegii de echipă, pe ultima sută de metri, să nu refuze să tragă, după care mi s-a inculpat ideea că s-ar putea să mi se blocheze arma, ca la Mussolini. Cel mai frică de asta mi-a fost!”, a mai spus Ionel Boeru.

ADVERTISEMENT