Premier League

Ultima etapă în Premier League. City sau Liverpool? Precedentele care nu dau nicio şansă cormoranilor

12.05.2019 | 10:56
Ultima etapa in Premier League City sau Liverpool Precedentele care nu dau nicio sansa cormoranilor

Duminică, 12 mai, de la ora 17:00, se va derula ultima etapă în Premier League. Toate elementele cheie sunt cunoscute, cu excepţia unuia singur şi, de altfel, cel mai important. Cine va fi campioană? O întrebare care îşi va afla răspunsul abia după ultimele 90 de minute ale sezonului.  Lider este Manchester City, cu 95 de puncte, iar în urma sa se află Liverpool, cu 94.

Ultima etapă în Premier League. Manchester City şi Liverpool se bat pentru titlu

Pentru ca Liverpool să recâştige titlul după o pauză de 28 de ani e obligatoriu ca Manchester City să nu câştige la Brighton. Victoria pentru echipa lui Pep Guardiola înseamnă automat a doua coroană în Premier League consecutivă, performanţă în premieră în istoria clubului. Iar tabloidul The Sun taie şi mai mult aripile cormoranilor, venind cu o statistică implacabilă, care nu . dă nici o şansă oamenilor lui Jurgen Klopp de a întoarce în ultimul moment şansa de partea lor.

E drept, la un moment dat, Liverpool avea şase puncte avans peste City şi meci acasă cu Leicester, iar o victorie normală ar fi mărit ecartul la nouă lungimi. Însă tocmai atunci The Reds au intrat într-o serie de trei-patru meciuri proaste şi au pierdut tot avansul consistent construit până în acel moment, după care City a trecut la pupitru, unde se află şi acum, înaintea ultimei etape.

Premier League ultima etapă. Este şi războiul a doi strategi: Pep Guardiola şi Jurgen Klopp
Premier League ultima etapă. Este şi războiul a doi strategi: Pep Guardiola şi Jurgen Klopp

În opt situaţii similare a câştigat cine era pe primul loc înaintea ultimei runde

Istoria celor opt situaţii similare existente în ultima etapă a primei divizii în Anglia a însemnat tot atâtea locuri 1 pentru echipa care avea un avans de un punct sau două înaintea ultimei etape. Statisitca începe cu Blackburn 1995. A ieşit campioană, deşi a pierdut la Liverpool, numai pentru că Manchester United nu a putut bate pe West Ham, scor 1-1. Un an mai târziu Manchester United, care recuperase incredibil 12 puncte în urma lui Newcastle, avea două puncte peste coţofene. Şi echipa lui Alex Ferguson nu s-a încurcat la Middlesbrough, în ultima etapă, ieşind campioană.

Blackburn 1995. Bucuria lui Allan Shearer
Blackburn 1995. Bucuria lui Allan Shearer

În 1999 Manchester United avea un punct peste Arsenal înaintea ultimei etape. Ambele au bătut, United campioană. În 2008 United era prima, la egalitate de puncte cu Chelsea, dar golaveraj net superior. United a învins la Wigan, Chelsea doar egal acasă cu Bolton. În 2010 Chelsea prima cu un punct peste Manchester United, victorii ambele, titlu Chelsea. Cel mai dramatic a fost în 2012. Manchester City şi Manchester United, egale la puncte, dar diferenţa o făcea meciurile directe. Ambele bat, City campioană.

Manchester United 2009

Ultima dată când titlul s-a întors pe final a fost în 1989

A fost însă un meci cu multe semne de întrebare victoria lui City asupra lui QP Rangers. Era minutul 92 şi oaspeţii aveau 2-1, cu fostul antrenor al lui City, Mark Hughes pe bancă. S-a aflat că Bolton, rivala la salvare a lui QPR a făcut doar 2-2 la Stoke şi a retrogradat. În două minute Dzeko şi Aguero aun întors meciul la 3-2, o victorie cu mult gust amar la capitolul fair-play.

Manchester City 2012. Cel mai controversat titlu, câştigat în patru minute de prelungirri., Golul decisv al lui Aguero
Manchester City 2012. Cel mai controversat titlu, câştigat în patru minute de prelungirri., Golul decisv al lui Aguero

Ultimul exemplu 2014. City două puncte peste Liverpool, victorie ambele, titlu City. Ultima dată când echipa de pe locul 1 înaintea ultimei etape nu a ieşit campioană a fost în 1989, meci direct Liverpool – Arsenal. Ca să devină campioană Arsenal avea nevoie de victorie la două goluri pe Anfield Road şi s-a terminat 0-2 în minutul 90. Dar atunci nu era Premier League. Trei ani mai târziu a început era Premier League.

Arsenal 1989, ultima oară când echipa de pe locul 1 înaintea ultime etape nu a luat titlul
Arsenal 1989, ultima oară când echipa de pe locul 1 înaintea ultime etape nu a luat titlul