News

Ultima fiţă parlamentară: cursuri de diplomaţie pentru deputaţi. Câţi bani costă “şcolarizarea”, un mister

26.03.2021 | 18:51
Ultima fita parlamentara cursuri de diplomatie pentru deputati Cati bani costa scolarizarea un mister
Parlamentarii vor fi școliți în tainele diplomației internaționale/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce, timp de mai multe legislaturi, printre senatori și deputați a fost socotit de bonton să-și treacă în CV-uri cursuri absolvite la Universitatea Națională de Apărare Carol I sau la Academia de Informații Mihai Viteazul, o nouă modă își face loc în Parlament, cea a cursurilor de diplomație.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a adoptat recent un memorandum intern prin care 100-200 de parlamentari să poată urma cursuri de diplomație organizate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediului Institutului Diplomatic Român.

ADVERTISEMENT

Memorandumul intern a fost adoptat fără să existe o estimare exactă a costurilor presupuse de aceste cursuri de specializare organizate special pentru parlamentari.

De la cursuri „cu epoleți” la cursuri de diplomație

Ani în șir, politicienii s-au înghesuit la diverse cursuri sau chiar au obținut titlul de doctor la Universitatea Carol I și Academia Mihai Viteazul, însă steaua acestora pare să fi pus. Scandalurile repetate de plagiat, deseori comis chiar de către politicieni, au zguduit considerabil reputația acestor instituții.

ADVERTISEMENT

Mai mult, trecerea pe la Academia Mihai Viteazul a SRI a pus politicieni în situații delicate față de colegii de partid, cele mai elocvente exemple fiind cele ale foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, care au trebuit să dea explicații colegilor din PSD, suspicioși că ar fi infiltrați de „statul paralel”.

Acum însă parlamentarii vor avea posibilitatea îmbunătățirii CV-ului prin cursuri în domeniul relaţiilor internaţionale şi al diplomaţiei, cursuri organizate special pentru parlamentari. Inițiativa i-a aparținut lui George Tuță (PNL), chestor al Camerei Deputaților, care și-a prezentat ideea într-o ședință a Biroului Permanent din 17 martie.

ADVERTISEMENT

Stimaţi colegi astăzi diplomaţia este peste tot, mai puţin în Diplomaţie. Diplomaţia astăzi este putere. Când mă refer la putere, aş defini-o în sensul de factor ce influenţează, fie ea putere hard sau soft. Puterea hard, ştim cu toţii că e acel concept care încearcă să fie mai temut decât îndrăgit, dar soft-power-ul e despre dialog, despre încredere şi despre înţelegere. Aşadar, conceptul pe care vi-l propun astăzi e cel de smart-diplomacy, care e de fapt o strategie combinată între putere soft şi pe alocuri putere hard (…) Cel puţin două beneficii pot genera aceste demersuri pe termen scurt. Primul dintre ele este sincronizarea agendei diplomatice, iar al doilea e îmbunătăţirea imaginii pe care Parlamentul României o are”, a spus Tuță în Biroul Permanent, potrivit stenogramei ședinței.

Într-o primă fază, ar urma să fie organizat o masă rotundă despre marile teme ale politicii externe şi rolul diplomației parlamentarei, la care să participe membrii conducerii Camerei și persoane implicate în politica externă.

ADVERTISEMENT

Al doilea layer, pe parcursul fiecărei sesiuni parlamentare, alături de Ministerul Afacerilor Externe şi IDR (Institutul  Diplomatic Român – n.red.), să organizăm un curs de pregătire on-line pentru 100, 200 de parlamentari, pentru a avea un training personalizat şi voluntari, bineînţeles cine doreşte să participe pentru a sincroniza acea agendă diplomatică de care discutam, şi în funcţie de agenda specifică să avem nişte cursuri dedicate de pregătire”, a continuat George Tuță.

Proiect aprobat fără estimarea costurilor

Puțin impresionată de „layerele” de care vorbea Tuță, Cristina Prună (USR), vicepreședinte al Camerei, a întrebat care ar fi resursele necesare pentru aceste cursuri. Răspunsul liberalului a fost practic o pasare a costurilor de la Parlament către MAE.

În ceea ce priveşte organizarea acelei ”Mese rotunde”, la nivel de… la începutul fiecărei sesiuni este, bănuiesc, că Secretariatul general poate să pună la dispoziţie o sală în acest sens pentru a avea invitaţii care să ne poată susţine acea agendă, iar pentru cursul on-line, dacă acolo era întrebarea, nu cred că va implica nici un fel de cost, IDR-ul fiind în sensul acesta, bănuiesc că e o chestiune tehnică de procedură prin care trebuie să semnăm un acord împreună cu Ministerul Afacerilor Externe prin care ei ne pot furniza aceste cursuri de pregătire on-line”, a răspuns George Tuță.

Președintele Ludovic Orban a salutat inițiativa, afirmând însă că ar fi necesară o detaliere a procedurii și a persoanelor eligibile, el menționând reprezentații României în instituții internaționale precum Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Până la urmă, memorandumul a fost supus la vot și aprobat, fără să existe o estimare a costurilor, chiar dacă diplomații pe care MAE ii va pune la dispoziție pentru aceste cursuri vor trebui plătiți. Varianta finală în care se vor derula cursurile va fi stabilită de către secretariatul general.

ADVERTISEMENT