Life

Ultima fotografie cu Mihai Eminescu, scoasă la licitație. Cum arăta poetul în ultimele clipe din viață

Ultima fotografie cu Mihai Eminescu va fi scoasă la licitație, marți, 19 iulie. Doar 4 imagini cu marele poet român sunt conoscute de experți ca fiind reale.
18.07.2022 | 08:11
Doar 4 fotografii sunt certificate ca fiind cu adevăratul Mihai Eminescu. Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Ultima fotografie cu marele poet român, Mihai Eminescu, va fi scoasă la licitație. Se va întâmpla în cursul zilei de marți, 19 iulie 2022, în cadrul unui eveniment organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark-Licitația de Carte, inclusiv o Colecție de Fotografie.

Ultima fotografie cu marele poet român, Mihai Eminescu, scosă la licitație

De-a lungul timpului, au apărut mai multe fotografii cu Mihai Eminescu, însă doar patru au fost recunoscute ca fiind reale. La licitația de marți vor fi prezente, de altfel, imagini cu mai multe personalități emblematice ale țării, iar prețurile de pornire vor fi între 50 și 1.000 de euro, potrivit Ziarului Financiar.

ADVERTISEMENT

Ultima poză a lui Mihai Eminescu a fost realizată de fotograful Jean Bielig în anul 1887. Prima oară, poetul a fost surprins într-o fotografie din 1869, pe când avea 20 de ani.

Ultima fotografie a lui Mihai Eminescu
Ultima fotografie a lui Mihai Eminescu, realizată de Jean Bielig. Sursa foto: Jean Bielig/cunoastelumea.ro

 

Nouă ani mai târziu, Mihai Eminescu apare într-un tablou al Societății Junimea, iar a treia fotografie certificată este făcută în 1884, în studioul de la Iași.

ADVERTISEMENT

Ce vârstă avea Mihai Eminescu în ultima sa fotografie

În ultimul său tablou, Mihai Eminescu avea 37 de ani. Prețul de pornire la licitație va fi de la 800 de euro. Așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente, se va accepta oferta cea mai convenabilă dintre cei interesați de ilustrație.

Reamintim că Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet român. Operele sale lirice sunt studiate în școli și, totodată, subiecte de BAC/Evaluare Națională.

ADVERTISEMENT

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Ipotești, Botoșani și a murit pe 15 iunie 1889, la București. Trupul său neînsuflețit se găsește la Cimitirul Bellu.

Unele dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu sunt: ”Luceafărul”, ”O, rămâi”, ”Somnoroase păsărele”, ”Revedere” , ”Mai am un singur dor”, ”Ce-ți dorescu eu ție, dulce Românie”, etc.

ADVERTISEMENT

La licitație va fi prezentă și o fotografie cu Regina Maria, alături de fiica sa, Principesa  Mărioara. A fost realizată în 1907 la Cotroceni și poartă semnătura olografă a reginei. Prețul de pornire este de la 500 de euro.

ADVERTISEMENT