News

Ultima nebunie a lui Donald Trump! Președintele SUA vrea să cumpere Groenlanda

16.08.2019 | 09:50
Ultima nebunie a lui Donald Trump Presedintele SUA vrea sa cumpere Groenlanda

Ultima nebunie a lui Donald Trump are legătură cu achiziția de terenuri. Și nu orice fel de terenuri. Președintele Statelor Unite ale Americii le-a sugerat consilierilor săi că ar fi interesat să cumpere insula Groenlanda de la Danemarca. Wall Street Journal a anunțat că cel mai puternic om de pe Planetă a menţionat acest subiect cu ocazia unor întrevederi, la dineuri. Astfel, mai în treacăt, mai în serios, Trump și-a întrebat consilierii dacă SUA pot achiziţiona Groenlanda.

Ultima nebunie a lui Donald Trump!

Conform unui sfătuitor de la Casa Albă al președintelui, Trump s-a arătat extrem de interesat de discuţiile privind abundenţa resurselor naturale, dar și de importanţa geopolitică a insulei și a cerut ca ideea lui să fie analizată. Cu toate acestea, recunoscut pentru faptul că își schimbă destul de des opiniile, nimeni nu poate băga mâna în foc pentru dorința reală a lui Trump de a achiziționa această insulă.

Drept pentru care Casa Albă şi Departamentul de Stat de la Washington nu au răspuns solicitărilor jurnaliştilor americani de a comenta informaţiile. De remarcat că Groenlanda, cea mai mare insulă de pe glob, are o populaţie de 56.000 de locuitori și, în acest moment, face parte din Danemarca. Teritoriul are însă o largă autonomie internă și Copenhaga decide asupra chestiunilor de securitate şi politică externă.

Ultima nebunie a lui Donald Trump! Groenlanda
În Groenlanda există o baza militară americană. Sursa foto – facebook

Președintele SUA vrea să cumpere Groenlanda

Trebuie specificat că în urma unui referendum care a avut loc încă din 1982, locuitorii insulei au decis retragerea insulei din Uniunea Europeană. De altfel, acest teritoriu este considerat de americani unul extrem de important din punct de vedere al securității. Moticul este unul cât se poate de simplu. În urma unui tratat defensiv între Copenhaga şi Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, forțele armate ale SUA au drepturi aproape nelimitate în Groenlanda.

Pe insulă se află și cea mai nordică bază militară americană, Thule Air Base. Culmea, nu ar fi pentru prima dată când americanii ar încerca să cumpere Groenlanda de la Danemarca. În 1946, Washingtonul a oferit 100 de milioane de dolari pentru insulă, însă Danemarca a refuzat atunci oferta.