UPDATE / Gest EMOŢIONANT al lui Băsescu la mormîntul EROULUI Iovan

UPDATE, 25 ianuarie, 13:29 / Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis cîte o coroană la mormintele lui Adrian Iovan şi Aura Ion, exprimîndu-şi astfel regretele pentru decesul lor....
25.01.2014 | 13:29
UPDATE  Gest EMOTIONANT al lui Basescu la mormintul EROULUI Iovan

UPDATE, 25 ianuarie, 13:29 / Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis cîte o coroană la mormintele lui Adrian Iovan şi Aura Ion, exprimîndu-şi astfel regretele pentru decesul lor.

UPDATE, 24 ianuarie, 16:10 / Galeria Universităţii Cluj a afişat un mesaj emoţionant la meciul de handbal cu HC Zalău: “Adrian Iovan salvator a 7 vieţi, două refuzate de incompetenţi”

 

Foto: Dan Bodea

UPDATE, 24 ianuarie, 14:42 / Adrian Iovan este înmormîntat astăzi. Cortegiul funerar a plecat acum de la biserica Sf. Ilie către Cimitirul Bellu. Sute de oameni au ales să fie alături de pilot pentru a-i aduce un ultim omagiu.

media_139056729558931300

 

media_139056729426036600

UPDATE 12:40 /  Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Adrian Iovan a ajuns la Biserica “Sf. Ilie” din Capitală. Romaniţa, fosta soţie a pilotului, şi fiica sa sînt devastate de pierderea suferită, anunţă cancan.ro.

iovan 1

 

iovan2

 

iovan 3

 

iovan 4

 

iovan 5

 

61455763

UPDATE, 23 ianuarie, ora 11:48 / Conform declaraţiilor martorilor, citate de wowbiz.ro, avionul a încercat o manevră de girare şi a coborît prea mult, lovindu-se de brazi. De fapt, acest este şi motivul pentru care aeronava nu s-a strivit în urma impactului. Norocul supravieţuitorilor a fost, în acelaşi timp, ghinionul celor care au decedat. Impactul s-a produs pe partea din faţă-stînga, pe locurile ocupate de Adrian Iovan şi Aurelia Ion. Copilotul Răzvan Petrescu, din dreapta lui Iovan, s-a ales cu picioarele rupte, Radu Zamfir a avut doar cîteva contuzii, iar Sorin Ianceu a fost grav rănit în zona capului şi a gîtului pentru că s-a lovit de scaunele din faţă. 

iovan

UPDATE 20:00 / Conform cancan.ro, Adrian Iovan a murit cu gîndul la fiul lui. În cele aproximativ două ore cît a fost în viaţă din momentul în care avionul s-a prăbuşit, pilotul a stat cu gîndul numai la fiul său, căruia i-a strigat numele încontinuu: “Albert, te iubesc!”. 

UPDATE 14:49.  Raportul guvernamental privind accidentul aviatic din Apuseni, soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, include un film al evenimentelor care au precedat şi au succedat aterizării forţate.

Potrivit raportului, aeronava a decolat de pe Aeroportul Otopeni la ora 13.38, iar primele probleme în zbor au fost semnalate la ora 14.35, când pilotul a solicitat ROMATSA coborârea la 3050 m, din cauza givrajului.

La ora 14.42, pilotul a solicitat coborârea la 2450 m şi a comunicat că schimbă frecvenţa cu cea a Centrului de Informare a Zborurilor, corespunzătoare zborurilor după regulile “la vedere” coborând sub nivelul regulamentar de zbor controlat de ROMATSA, se mai arată în raportul întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea.
Ulterior, comunicarea cu echipajul aeronavei a devenit dificilă şi, de la un moment dat chiar imposibilă. Ultimul contact cu pilotul Adrian Iovan a fost stabilit de ROMATSA la ora 15.35, prin intermediul unui alt aparat de zbor aflat în zonă, care a intermediat dialogul.

CUM A FOST SEMNALAT ACCIDENTUL

Primul care a semnalat producerea accidentului a fost copilotul Răzvan Petrescu, care şi-a sunat tatăl şi i-a spus că au aterizat forţat, între Peştera Scărişoara şi localitatea Beliş, că toţi sunt în viaţă şi că el are picioarele rupte. Era ora 16.01.

Ulterior, la ora 16.05, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, care aflase despre accident ca urmare a convorbirilor între medicul Radu Zamfir, aflat în avion, şi medicii Irinel Oopescu şi Victor Zota, l-a informat prin SMS pe inspectorul general al IGSU, general de brigadă Ion Burlui. După doar un minut, medicul Zamfir era contactat de inspectorul general al IGSU pentru informare privind starea victimelor şi locul accidentului, anunţă romaniatv.net

UPDATE 22 ianuarie – 10:45. Averea lui Adrian Iovan ar putea fi împărţită celor doi copii ai săi, Albert (7 ani) şi Irina (30 ani). Avocatul pilotului, Cristian Sârbu, declară că acesta nu a apucat să îşi facă un testament. “Adrian Iovan nu mi-a lăsat niciun testament, pentru că nu s-a pus niciodată problema în acest fel. Nu ştiu dacă avea asigurare de viaţă. Nu o cunosc pe fiica lui Adrian Iovan, pentru că e plecată în străinătate. Ea ştie de mine, dar n-am vorbit niciodată. În termen de şase luni se va face succesiunea“, a spus avocatul pentru ziarul Ring.

UPDATE 20:30. Imagini cutremurătoare la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală! Deşi a murit ieri, pilotul Adrian Iovan are deja o fotografie cu el la mormîntul părinţilor, acolo unde şi-a pus încă din viaţă o pală de elice, specifică mormintelor de aviatori! Povestea este cutremurătoare! În toamna anului trecut, Adrian Iovan şi-a pierdut tatăl, pe care l-a îngropat în Cimitirul Bellu Catolic, acolo unde este şi mama lui, Maria, decedată în 2006!

“Imediat după ce şi-a înmormîntat tatăl, domnul Iovan mi-a cerut să-i aranjez şi lui mormîntul, lîngă cel al parinţilor! M-a rugat să-i pun o pală de elice, aşa cum se pune la aviatori, şi să-i pun şi poza din tinereţe, dar şi numele, cu funcţia pe care a avut-o. Este foarte trist ce s-a întîmplat, şi-a presimţit moartea. Acum o să-l înmormîntăm şi pe el aici. E cumplită viaţa asta cîteodată!”, ne-a declarat unul dintre muncitorii din cimitir.

Sursa: wowbiz.ro

UPDATE 15:50. Medicii de la Laboratul de Medicină Legală din Alba Iulia au finalizat autopsiile celor două persoane decedate în urma accidentului aviatic. Concluzia legiştilor este şocantă: pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion au murit de frig.

În cazul pilotului Adrian Iovan, leziunile constatate de legişti sunt: fractură de femur, luxaţie dublă de genunchi, multiple fracturi costale. “Concluzia noastră este că dl. Iovan a murit în urma unui şoc traumatic combinat cu şoc hiptermic. Apreciem că a murit destul de repede de la momentul producerii accidentului, dar dacă se intervenea în maxim 60 de minute putea fi salvat”, informează evz.ro

UPDATE 15:45. Într-o conferinţă de presă, unul dintre cei 5 supravieţuitori, doctorul Zanfir, a mărturisit cum a reuşit să scape teafăr din accidentul aviatic din judeţul Cluj. “Am avut pe mine un costum de motociclist, poate de asta am scăpat cu viaţă. E ca o ironie  a sorţii”, a spus acesta la Spitalul Fundeni.

UPDATE 14:37. Componenţa echipei de prelevare a fost puţin diferită faţă de cum se întîmpla de obicei. Pentru că la Spitalul Judeţean Oradea una dintre asistente are experienţă în prelevarea de organe, nu a mai fost nevoie să plece asistenta medicală din Bucureşti. Aşa că un medic rezident s-a urcat în avionul care s-a prăbuşit în judeţul Cluj şi în urma căruia şi-a pierdut viaţa. Este vorba despre Aurelia Ion, care se pare că ar fi vrut să capete experienţă medicală. Ea era o studentă de la Universitatea de Medicină şi Farmacie la Institutul Medico-Militar şi a plecat în această misiune alături de medicii de la spitalele Elias şi Fundeni. În urma accidentului, ea şi-a pierdut viaţa, informează Libertatea.

UPDATE 12:00. Ultima conversaţie dintre Adrian Iovan şi turnul de control a fost înregistrată. Conţinutul ei îl puteţi asculta mai jos. Sursa: romaniatv.net.

VIDEO

Sursa: Romaniatv.net

Sursa: Publika.md

UPDATE 10:40. Imaginea cu trupul lui Adrian Iovan între rămăşiţele avionului este de un impact emoţional extrem de puternic. Sursa foto: citynews.ro.

adrian iovan

UPDATE 01.44. Au apărut primele fotografii cu epava aparatului de zbor prăbuşit la Poiana Horea. Imaginile cu resturile aeronavei spun totul despre clipele de coşmar prin care au trecut cele şapte persoane de la bordul ei. Sursa foto: stiridecluj.ro

epava epava2 epava3 epava4

UPDATE 01:30. O altă ipoteză privind cauza accidentului aviatic este dată de directorul Romatsa, Aleodor Frâncu. Acesta susţine că Adrian Iovan ar fi anunţat că nu vede nimic din cauza ceţii. Iovan ar fi fost nevoit să coboare la o altitudine mai mică de 2100 de metri,  moment în care s-a pierdut legătura cu el. “A coborît pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sînt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului“, a spus Aleodor Frâncu conform MEDIAFAX, citată de monitorulcluj.ro.

UPDATE 00:45. Conform medicului Monica Pop, citată de cancan.ro, pilotul Adrian Iovan îşi putea salva viaţa, dar a preferat să îi salveze pe pasagerii săi: “Am înţeles că s-a putut catapulta şi nu a făcut-o ca să salveze ceilalţi pasageri. Asemenea zboruri se fac saptamînal, în fiecare moement medicii îşi pun viaţa în pericol pentru a salva alţi oameni“.

UPDATE 00:02. Medicul-şef SMURD Bihor Hadrian Borcea a confirmat decesul a două victime. “Două persoane, una de sex masculin şi alta de sex feminin, au decedat. O alta este în stare foarte gravă, cu fracturi ale membrelor inferioare. Restul victimelor au traumatisme de gravitate medie“, a spus Borcea la Antena 3.

21 ianuarie

UPDATE 23:55. Jurnalistul Radu Tudor lansează pe blogul său, radu-tudor.ro, o posibilă ipoteză a cauzei care a dus la prăbuşirea avionului:

“Un pilot de elita al Romaniei mi-a precizat ca favorizeaza ipoteza givrajului drept cauza principala a prabusirii avionului BN2 pilotat de Adrian Iovan si in care se aflau alte 6 persoane.

“Givraj bord atac aripi si stabilizator, greutate la maxim admisibil a avionului, la care s-au adaugat peste 150 kg de gheata. Avionul a devenit incontrolabil si a intrat in pierdere de altitudine. Daca gasea un camp deschis totul era ok. Givrajul se intampla frecvent in perioada de alternanta cald/rece. Givrajul apare in intervalul 0-2 grade. <<Norisorii>> aduc umiditate mare pina la altitudinea de 1000 metri, apoi apare gheata.””,  scrie Radu Tudor.

UPDATE 23:35. Doctorul Irinel Popescu. şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic de la Fundeni, a declarat la Antena 3 că a discutat cu una dintre victimele accidentului, care este tot medic. Conform informaţiilor lui Irinel Popescu, pilotul Adrian Iovan şi o tînără, medic rezident, ar fi decedat! Adrian Iovan ar fi rămas încarcerat mai multe ore!

UPDATE 23:30. Conform primelor date de la locul accidentului aviatic pilotul Adrian Iovan a decedat! O altă persoană, de sex feminin, se află în stare gravă, intrînd în stop cardio-respirator, iar medicii ajunşi la faţa locului au declanşat manevrele de resuscitare. Celelate cinci victime sînt în stare stabilă şi sînt transportate spre Cluj, acolo unde vor fi internate pentru mai multe investigaţii.

Victimele au fost găsite la cîteva ore de la prăbuşirea avionului de către un pădurar! Ele au fost transportate spre ambulanţe de localnici, care au improvizat tărgi.

adrian iovan

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

O aeronavă care a plecat, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi care îl avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt la Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, s-a prăbuşit în judeţul Cluj, potrivit unor surse din MAI.

Avionul de mici dimensiuni s-a prăbuşit în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană.
Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat că în aeronavă erau şapte persoane, iar una dintre acestea a sunat la 112 şi a anunţat accidentul aviatic.

El a precizat că la ora transmiterii acestei ştiri, mai multe ambulanţe se îndreaptă spre locul accidentului.
Conform unor surse medicale, la bordul avionului se aflau patru medici, o asistentă şi doi membri ai echipajului de zbor. Sursele citate au precizat că toate cele şapte persoane sunt în viaţă.

Echipajul medical aflat la bordul aeronavei mergea la Oradea pentru o intervenţie de prelevare de organe. La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma, şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.

Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba, a declarat la REALITATEA TV că un echipaj al ISU Alba a plecat deja înspre locul accidentului. “Este zonă muntoasă, accesul se face destul de greu. Bănuim că se află în zona judeţului Cluj. Oamenii noştri sunt aproape de zona în care s-a produs accidentul, în 40 de minute vor fi probabil acolo. Acum, în judeţul Alba, este ceaţă. Nu ştim exact zona în care se află avionul”, a spus Feneşer la REALITATEA TV.

Adrian Ioan, lider Autoritatea Aeronautică Română a declarat la REALITATEA TV că acest tip de avion este foarte vechi. “Este un avion foarte vechi, este de tip englez făcut şi la noi în România. Noi am făcut şcoala pe el. Era faza I în şcoală”, a spus Adrian Ioan la REALITATEA TV.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa: “Noi îi sprijinim cu elicoptere”

Ministerul Apărării Naţionale a fost solicitat să aprijine cu elicopetere şi tehnică specială operaţiunea de căutare a aeronavei prăbuşite în judeţul Cluj şi pentru salvarea persoanelor aflate în avion.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că a fost informat în urmă cu aproximativ o jumătate de oră despre producerea incidentului. El a precizat că a fost solicitat sprijinul MApN pentru operaţiunea de cercetare-căutare.
“Noi îi sprijinim cu elicoptere şi cu tehnică specială pentru cautare, dacă vremea permite şi ţinând cont de faptul că se înserează“, a subliniat Duşa.

El a spus că este vorba despre o aeronavă a Şcolii de aviaţie, precizând că atribuţii în privinţa coordonării operaţiunii au Romatsa şi departamentul aviaţiei civile. Aeronava plecase, luni după-amiază, de la Bucureşti spre Oradea, şi avea la bord un echipaj medical, printre care şi pe purtătorul de cuvânt de Spitalul Elias, dr. Valentin Calu, iar incidentul a avut loc în apropierea localităţii Beliş, în judeţul Cluj, într-o zonă montană. Avionul era pilotat de Adrian Iovan.

Poliţia Cluj: Nu se cunoaşte locul unde se află avionul, este căutat în zona Beliş-Scărişoara

Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a declarat că deocamdată nu se cunoaşte locul exact unde se află avionul care s-ar fi prăbuşit, aeronava fiind căutată în zona Beliş (judeţul Cluj) – Scărişoara (judeţul Alba). Şeful Poliţiei Judeţene Cluj, Tudor Grindean, a spus că avionul de mici dimensiuni, în care se aflau şapte persoane şi care se deplasa de la Bucureşti spre Oradea, s-ar fi prăbuşit în zona Beliş-Scărişoara, mai multe echipaje de intervenţie îndreptându-se spre zona respectivă.

Potrivit sursei citate, deocamdată nu se cunoaşte exact unde s-ar fi prăbuşit avionul, el fiind căutat în zona Beliş-Scărişoara.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia. Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

Informaţia că Adrian Iovan se afla la manşa aparatului de zbor care aparţinea Academiei Superioare de Aviaţie a fost confirmată de Victor Zota, preşedintele Agenţiei de Transplant.

În aparatul de zbor se mai afla Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dar şi alţi medici de la alte spitale, printre care şi Fundeni. Potrivit lui Victor Zota, avionul plecase de la Bucureşti spre Oradea pentru a preleva un ficat.

sursa: realitatea.net

 

Tags: