News

ULTIMA ORĂ! ANAF îi obligă pe aceşti angajaţi să depună declaraţia unică, începând cu 1 mai

01.05.2019 | 17:52
Asigurare de sanatate pentru zilieri

Mii de români care lucrează ca zilieri sunt obligați să depună declarația unică pentru a fi asigurați în sistemul de sănătate. Totul este prevăzut într-o ordonanță de urgență publicată recent în Monitorul Oficial.

Asigurarea de sănătate pentru zilieri, 10% din șase salarii minime

Ordonanța a intrat în vigoare de astăzi. Sunt vizați zilierii. Aceștia pot plăti CASS-ul prin declarația unică. Aceasta poate fi depusă oricând pe parcursul anului. Declarația poate fi depusă doar în variantă online pe site-ul ANAF sau prin portalul www.e-guvernare.ro.

Zilierii interesați vor plăti o contribuție egală cu șase salarii minime brute. Mai exact, 10% din șase salarii minime brute se va duce la sănătate. Potrivit unui calcul realizat de avocatnet.ro, salariul minim brut în 2019 este de 2.080 de lei, ceea ce înseamnă o plată totală la sănătate de 1.248 de lei (10% din 12.480 de lei). Potrivit legii, asigurarea de sănătate este valabilă timp de 12 luni de la depunerea declarației unice.

Zilierii pot plati singuri asigurarea de sanatate

Firmele pot plăti ele asigurarea de sănătate pentru zilieri

Concret, firmele, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale care folosesc zilieri trebuie să achite CAS pentru ei. Ceea ce va însemna, de principiu, costuri majorate pentru angajatori, deși acest lucru nu este obligatoriu.

„Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuția de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii”, scrie în ordonanța de urgență amintită.

Practic, calculul, declararea și plata CAS pentru zilieri este obligația angajatorului. În momentul de față, CAS are o cotă de 25%, care se aplică, începând cu veniturile lunii mai 2019, remunerației brute a zilierilor.

În plus, în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale, Guvernul a mai stabilit ca angajatorii să acopere cheltuielile pentru îngrijirile medicale, indiferent dacă ei sunt de vină sau nu pentru ele. Această prevedere se aplică deja de la data de 19 aprilie 2019.

Tags: