News

ULTIMA ORĂ! ANM a emis cod roșu de grindină și ploi torențiale

22.06.2019 | 15:21
ULTIMA ORA ANM a emis cod rosu de grindina si ploi torentiale

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de grindină și ploi torențiale. ANM a lansat un avertisment pentru localitatea Tarcău din județul Neamț, comună asupra căreia se va abate o furtună zdravănă, conform instituției abilitată. Astfel, în localitatea menționată se vor semnala averse torenţiale ce vor cumula 40…50 l/mp, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului, vijelii.

ANM a emis cod roșu de grindină și ploi torențiale

În zona vizată în ultimele 3 ore, s-au cumulat cantităţi însemnate de apă. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. Nu este singurul avertisment lansată de meteorologi. Aceștia au anunțat o adevărată furtună electrică în întreaga România! Alerta este în vigoare până duminică seară, la ora 23.00 şi a început încă de vineri.

Nu mai puțin de 34 de județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și nordul Munteniei sunt sub cod galben de ploi torențiale și vijelii. De luni, în schimb, lucrurile se modifică dramatic. România va fi traversată de un val de aer fierbinte şi intră definitiv sub zodia caniculei. Vor fi temperaturi foarte mari care vor atinge 40 de grade cu lejeritate.

ANM a emis cod roșu de grindină și ploi torențiale. Grindină
Avertismentul ANM este valabil pentru următoarele 6 ore. Sursa foto – facebook

Caniculă peste Europa

Nu doar România va avea de suferit, ci întregul continent. Conform meteorologilor, destinații pe care românii le preferă pentru concediul de vară se vor afla sub cod roșu de caniculă. În Franța, Italia și nordul Spaniei, temperaturile vor depăși 40 de grade. Totul se întâmplă după ce o masă de aer fierbinte din nordul Africii va lua cu asalt Europa. „Orașe ca Madrid, Paris, Frankfurth, Berlin și țări întregi trebuie să se aștepte la temperaturi foarte mari pentru o perioadă mai lungă de zile”, spun cei de la Accuweather.

În România, vor fi temperaturi cu multe grade plus în majoritatea regiunilor țării până pe 14 iulie. Sudul, sud-estul, sud-vestul și estul teritoriului sunt yonele care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma arşiţei.

 

Tags: