News

ULTIMA ORĂ! Aproape toată ţara, sub cod galben de vijelii, ploi torenţiale şi ninsori

06.05.2019 | 12:56
ULTIMA ORA Aproape toata tara sub cod galben de vijelii ploi torentiale si ninsori
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie nu vine cu vești tocmai bune în ceea ce privește starea vremii. Specialiștii au emis luni dimineață  două coduri galbene pentru fenomene extreme, ce vizează aproape întreg teritoriul țării.

Avertizare importantă emisă de ANM

Primul cod galben este valabil în ziua de 6, mai, între orele 14:00 și 23:00 și semnalează perioade scurte de instabilitate atmosferică. Potrivit informațiilor transmise de ANM, în cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea, dar și la munte sunt așteptate vijelii, descărcări electrice, grindină și ploi torențiale. Instabilitatea rămâne cuvântul de ordine în următoarea perioadă și în celelalte regiuni ale țării, însă pe arii mai restrânse.

ADVERTISEMENT

Cel de-al  doilea cod galben este valabil de luni, ora 14:00, până marţi, 7 mai, ora 23:00 şi avertizează asupra unor cantități însemnate de precipitații, predominant sub formă de ninsoare. În acest interval, specialiștii ANM susțin că în Transilvania, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, dar și în jumătatea de Nord a Munteniei, vor fi semnalate averse cu caracter torențial. În ceea ce privește cantitățile de apă, acestea vor depăși 25-30 l/mp, pe arii restrânse atingând chiar și pragul de 50-60 l/mp. Nu vor lipsi nici descărcările electrice, însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Este de așteptat să avem parte de noi tornade
Este de așteptat să avem parte de noi tornade

Anunțul lui Raed Arafat în legătură cu aceste fenomene extreme

În contextul fenomenelor extreme anunțate în următoarea perioadă de specialiștii din cadrul ANM, reacția lui Raed Arafat nu a întârziat să apară. Coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a face față  situației.

ADVERTISEMENT

Suntem pregătiți, însă și populația trebuie să se pregătească și aici sfatul nostru este să se adapteze condițiilor care vor apărea, care sunt mai aproape de condiții de iarnă decât cele de vară. Cei care urmează să circule în zonele montane să-și readapteze vehiculele pentru condițiile de iarnă. Mai mult decât atât, rugămintea către populație este ca cei care au aplicația DSU sau cei care o descarcă să urmărească avertizările pentru că noi preluăm imediat de la ANM aceste avertizări și le emitem prin această aplicație și acolo unde va fi nevoie vor fi emise avertizări și prin sistemul RO-ALERT pe zone specifice” , a declarat Raed Arafat.