News

ULTIMA ORĂ! Comisia de la Veneția, avertisment serios în privința schimbărilor din Justiție! „Constatăm cu regret că unele lucruri au rămas neschimbate”

06.06.2019 | 21:45
ULTIMA ORA Comisia de la Venetia avertisment serios in privinta schimbarilor din Justitie Constatam cu regret ca unele lucruri au ramas neschimbate

Comisia de la Venezia a lansat un avertisment serios în privința schimbărilor din Justiție! Aceștia au constatat cu regret că elementele cele mai problematice ale reformei din domeniul justiţiei din 2018, identificate în avizul din octombrie, fie au rămas neschimbate, fie au fost agravate. Reprezentanții Comisiei spun că îngrijorător este că Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă

Comisia de la Veneția, avertisment serios în privința schimbărilor din Justiție!

Comisia menţionează, în mod special anumite puncte şi spune că legea conţine în continuare restricţii disproporţionate în ceea ce priveşte libertatea de exprimare a judecătorilor şi a procurorilor (în privinţa cărora Comisia de la Veneţia a recomandat eliminarea). Dispoziţiile privind răspunderea materială a magistraţilor nu au fost calificate şi nici nu s-a făcut nicio încercare de a preciza mai clar criteriile de „evaluare” a magistraţilor.

„Cel mai îngrijorător, Guvernul continuă să promoveze modificări legislative prin ordonanţe de urgenţă. În vreme ce Constituţia prevede în mod clar ca aceastea ar trebui să fie măsuri excepţionale, legislaţia promovată prin OUG, a devenit o rutină. Normele fundamentale ale funcţionării instituţiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede şi prea des, fără o pregătire şi fără consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatului şi a motivelor reale care stau la baza unora dintre aceste schimbări. Textele juridice rezultate nu sunt clare.

Comisia de la Veneția, avertisment serios în privința schimbărilor din Justiție! Comisia
Semnal de alarmă tras de Comisia de la Veneţia. Sursă foto – facebook

Semnal de alarmă al Comisiei

Această practică slăbeşte controlul extern asupra Guvernului, contravine principiului separării puterilor şi perturbă securitatea juridică. Comisia de la Veneţia invită autorităţile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor. În ceea ce priveşte modificările ulterioare aduse celor trei legi în domeniul justiţiei, acestea ar trebui să se facă printr-o procedură legislativă normală”, se arată în document.

Comisia de la Veneţia spune că „motivele pentru înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, cu o competenţă definită vag, rămân neclare”.„Nu este clar în ce măsură procurorii din cadrul Secţiei şi procurorul şef al acesteia se află sub controlul ierarhic integral al procurorului general. Întrucât Secţia nu ar fi în măsură să soluţioneze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera sa de competenţă, aceasta riscă să constituie un obstacol în calea luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate”, precizează sursa citată.

În același document se mai arată că sistemul de numire şi revocare a procurorilor din poziţii înalte rămâne, în esenţă, acelaşi, ministrul justiţiei jucând un rol decisiv în acest proces, fără a contrabalansa competenţele preşedintelui României sau ale CSM. „Se recomandă elaborarea unui sistem de numire care să confere Secţiei de procurori a CSM un rol cheie şi proactiv în procesul de numire a candidaţilor în funcţii înalte de conducere în cadrul sistemului Ministerului Public. Este posibil ca procurorii în funcţie să fie îndepărtaţi din funcţie ca urmare a noilor criterii de eligibilitate, alese în mod arbitrar. Comisia de la Veneţia îndeamnă autorităţile române să nu aplice noile criterii de eligibilitate procurorilor care erau deja în funcţie la momentul adoptării respectivelor modificări legislative”.

 

 

Tags: