News

ULTIMA ORĂ! Cutremur în Marea Neagră! Ce magnitudine a avut seismul

18.06.2019 | 17:56
ULTIMA ORA Cutremur in Marea Neagra Ce magnitudine a avut seismul

Litoralul românesc s-a cutremurat în urmă cu scurt timp! Un seism de suprafaţă s-a produs marţi, 18 iunie, în jurul orei 15.19 în Marea Neagră, la o adâncime de 4 kilometri.

Cutremur în Marea Neagră

Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a înregistrat marţi, 18 iunie, la ora 15.19, un cutremur produs în Marea Neagră.

Seismul a avut magnitudinea 2.1 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 4 kilometri. Coordonatele locului unde s-a produs: latiudine 44.0924; longitudine 29.0944.

Cutremur în Marea Neagră
Cutremur în Marea Neagră

Seismul a avut loc la o adâncime de doar 4 kilometri

Cutremurul s-a produs în apropierea litoralului românesc, la 53 de kilometri de Constanţa, 56 de kilometri de Techirghiol, 58 de kilometri de Năvodari şi 61 de kilometri de Mangalia.

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră a avut loc în anul 1901 și a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla.

Cutremurul s-a simțit în Bulgaria și în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Falia Shabla produce cutremure cam odată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7,5 grade pe scara Richter. Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15–30 km.[5] Cutremure produse în această zonă și cu efecte asemănătoare au avut loc în anii 543, 800 și 1444.

Cutremurul din 1901 a avut consecințe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse. Cutremurul a generat un tsunami de 4 – 5 metri înălțime, provocând dislocări ale malurilor și a alte fenomene geomorfologice locale. În București, intensitatea seismică a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panică în rândul populației.

Provincia bulgărească Dobrici a fost, de asemenea, grav afectată de tsunami. În mai multe localități, printre care și Balcic, casele au fost luate de șuvoaiele de ape!