News

ULTIMA ORĂ! Cutremur în România! Seismul a avut o magnitudine însemnată

28.05.2019 | 20:51
ULTIMA ORA Cutremur in Romania Seismul a avut o magnitudine insemnata

Un cutremur s-a petrecut în această seară. Seismul a avut magnitudinea de 3, 7 grade pe scara Richer și s-a produs în județul Vrancea, la o adâncime de 66 de kilometri.

Două cutremure s-au produs marți în Vrancea

Marți seară s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3, 7 grade pe scara Richer. Acesta s-a produs în județul Vrancea, acolo unde au loc aproape zilnic seisme. Acest cutremur s-a produs la o adâncime de 66 de kilometri. Este cel de-al treilea seism care s-a produs în această zi, marți, în țara noastră.

Alte două seisme s-au produs în cursul acestei zile. Primele două s-au produs în județul Buzău și au avut magnitudinea de 2,5, respectiv 3, 1 grade pe scara Richer.Dacă este să ne luăm după seismologi și în zona Republica Moldova, chiar la granița cu țara noastră, s-a produs un seism de magnitudine mică. Acesta ar fi al patrulea pe ziua de azi și a avut o magnitudine de 2,2 grade pe scara Richer.

Luna aceasta s-au produs în zona Vrancea, dar și în Marea Neagră 25 de seisme de intensitate mică și medie. Cel mai puternic s-a produs în data de 18 mai, în zona Vrancea și a avut o magnitudine de 4, 2 pe scara Richer. Acest seism s-a produs la 114 kilometri adâncime.

Se anunță din ce în ce mai multe cutremure în România
Marți, 28 mai, 4 cutremure s-au produs în zona Vrancea, dar și în Buzău și Republica Moldova
Sursa foto: INMH

Când se va produce următorul seism puternic în țara noastră

Gheorghe Mărmureanu, director onorific la INFP, a vorbit în urmă cu câteva luni despre un cutremur mare care va lovi țara noastră și va face pagube serioase. Acesta spune că într-adevăr va urma un cutremur mare în ţara noastră, dar nu poate spune data la care se va produce acesta „Cutremurul va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a declarat Mărmureanu.

În momentul de față există o aplicație care te anunță cu doar 4 secunde înainte de începerea unui seism. Se pare că, românii nu sunt pregătiți pentru un cutremur mare și seismologii se tem că se va repeta povestea din 4 martie 1977.„E vorba de câteva secunde sau chiar zeci de secunde. În 4 secunde știm deja ce magnitudine va avea cutremurul.Avem și un sistem de avertizare a cetățenilor care este eficient, însă nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru că e vorba de un cumul de date impresionant. 

Putem trimite în 27 de secunde prin sistemul de alarmare că va avea loc un cutremur, față de Rusia și Bulgaria unde sistemul te avertizează cu 92 de secunde înainte. În cel mai bun caz, românii pot afla în maximum 30 de secunde că va fi un cutremur” , a spus cercetătorul.